οργανωσεις

Published on 28 Νοεμβρίου, 2020 | by Kynoclub

0

Όσα δεν λέει η ΚΣΕ για την άφρονα απόφαση αναστολής λειτουργίας της Θηροφυλακής.

κείμενο: Ακτήμων Κυνηγός

Την ανάγκη φιλότιμο έκανε η διοίκηση της ΚΣΕ και με ανακοίνωση της προσπαθεί, με καθυστέρηση τριών  εβδομάδων, να δικαιολογηθεί για την αναστολή λειτουργίας της θηροφυλακής. Ως επιχείρημα αυτής της ανεύθυνης απόφασης, ήταν τα οικονομικά προβλήματα της ΚΣΕ. Μια αποφασης που όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τις χιλιάδες κυνηγούς που έχουν προπληρώσει μέσω  των υποχρεωτικών εισφορών την λειτουργίας της, Μια δικαιολογία που ασφαλώς δεν πείθει αφού  τα προβλήματα προυπήρχαν και είναι ανεξάρτητα από την επιβολή του λοκ ντάουν που επηρέασε και το κυνήγι. Και πολύ περισσότερο δεν πείθει μια και η αιτιολόγηση έρχεται με καθυστέρηση τριών εβδομάδων και αφού πρώτα ξεσηκώθηκε ο κυνηγετικός κόσμος και οι ανακοινώσεις των Κυνηγετικών Συλλόγων,   κατά της κυνηγετικής ηγεσίας, πήραν μορφή χιονοστιβάδας!

Προχειρότητα….

Δυστυχώς οι διοικήσεις της ΚΣΕ και των Ομοσπονδιών ακολουθούν  εδώ και χρόνια την πολιτική του ΄΄βλέπωντας και κάνωντας΄΄ ΄΄ και του ΄΄άντε να την βγάλουμε και φέτος΄΄. 

Δεν φρόντισαν για το μέλλον  (την εποχή των παχιών αγελάδων)  και δεν έπραξαν τίποτα τα τελευταία 15 χρόνια στα οποία  η οικονομική συρρίκνωση ήταν σταθερή και προβλέψιμη. Σπατάλες παντού και συνέχεις έκτακτες εισφορές που έγιναν πιο μόνιμες και από τις μόνιμες. 

Ακόμα και αν πιστέψουμε την δικαιολογία για το έλλειμμα των αδειών που δεν θα βγουν, λόγω απαγόρευσης του κυνηγίου την περίοδο του λοκ ντάουν, η απορία παραμένει:

 – Πως θα τα βγάλουν πέρα άραγε η ΚΣΕ και οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες τους επόμενους μήνες; 

-Τι θα κάνει η ΚΣΕ  αν δεν πάρει ενίσχυση από το ΄΄πράσινο ταμείο΄΄,  κάτι που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο; Θα μετακυλήσει για μια ακόμα φορά το δυσβάστακτο κόστος της θηροφυλακής στους εναπομείναντες κυνηγούς;

 Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους θηροφύλακες να βγαίνουν σε βάρδια δυο και τρεις μαζί με ένα αυτοκίνητο αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για καύσιμα; Θα συνεχιστούν οι περικοπές σε μισθούς ΄΄κυριακάτικα΄΄, ΄΄νυχτερινά΄΄ και  βραδυνά΄΄ των θηροφυλάκων; Να αναμένουμε απολύσεις;

 Θα πρέπει διοίκηση της ΚΣΕ να βγει και να πει όλη την αλήθεια στους κυνηγούς οι οποίοι πληρώνουν χωρίς όμως να ενημερώνονται που ακριβώς πάνε τα χρήματα τους. Στους κυνηγούς που πληρώνουν υποχρεωτικές εισφορές χωρίς να μπορούν να επιλέξουν αυτούς που τις διαχειρίζονται. Ποτέ η ΚΣΕ και οι Ομοσπονδίες δεν δημοσιοποίησαν  τους ισολογισμούς τους! Γιατί άραγε;

                 Η αλήθεια για την απόσυρση… 

Μπορεί η διοίκηση της ΚΣΕ, ως δικαιολογία της αναστολής λειτουργίας της θηροφυλακής,  να επικαλείται οικονομικούς λόγους όμως λέει την ελάχιστη αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι άλλη.. Όπως διαλαλεί σε κάθε ευκαιρία ή όπως απαντά σε τηλεφωνήματα η ΚΣΕ,  ΄΄το κυνήγι δεν απαγορεύεται΄΄! Μόνο η μετακίνηση για τα κυνηγοτόπια απαγορεύεται. Αυτή η  άποψη ως απάντηση σε ερωτήματα κυνηγών  έχει επαναληφτεί χιλιάδες φορές και ο πρώτος που την  ξεστόμισε ήταν ο πρόεδρος της ΚΣΕ κ Γιώργος Αραμπατζής που δήλωσε πως θα πήγαινε για κυνήγι στο Καραούλι αγνοώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις. 

Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν! Η αναστολή της λειτουργίας της θηροφυλακής έγινε για να μην υπάρξει ενδοκυνηγετκός εμφύλιος. Για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση οι θηροφύλακες που θα διαπίστωναν παραβάσεις στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση του κυνηγίου. Και ασφαλώς δεν χρειάζεται αλλαγή της ΄΄ρυθμηστικής΄΄ για να σταματήσει το κυνήγι. Οι αποφάσεις περιοριστικών μέτρων στην μετακίνηση υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση. Είναι σαν να λέμε πως επειδή έχουμε πληρώσει τέλη κυκλοφορίας μπορούμε να ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα παρά τους περιορισμούς μετακίνησης από νομό σε νομό! 

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΚΣΕ και βγάλτε τα  δικά σας συμπεράσματα.

      ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας θεωρεί ως απόλυτα υγιείς και ενδεικτικές της ποιότητας και της συνείδησης των χιλιάδων κυνηγών, όλες τις αντιδράσεις, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, ακόμα και τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν για την πρόσκαιρη αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων που απασχολούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Έστω και έτσι, έστω και κάτω από τις έκτακτες συνθήκες πίεσης και αναπόφευκτης σύγχυσης, ο κυνηγετικός κόσμος έδειξε ότι περιβάλλει με αγάπη και εμπιστοσύνη τη θηροφυλακή, που από το 2000 ίδρυσαν, σχεδίασαν, χρηματοδοτούν και λειτουργούν μέχρι σήμερα οι θεσμικές οργανώσεις του.
Απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο, η Κ.Σ.Ε. έχει χρέος να απευθυνθεί σήμερα με «ανοιχτά χαρτιά», θέτοντας υπόψη του και υπό την κρίση του 6 αλήθειες:

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η: Η αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ.
Η απόφαση της ΚΣΕ είναι να διαρκέσει ΜΟΝΟ όσο διαρκούν τα κυβερνητικά μέτρα για το ολικό λοκ ντάουν.

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η: Η απόφαση της ΚΣΕ και των Kυνηγετικών Ομοσπονδιών για πρόσκαιρη αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων μας, δεν αποτελεί επ’ ουδενί «απάντηση» στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο κυνήγι, όσο και αν διαφωνούμε με αυτούς.
Η Κ.Σ.Ε. ΠΟΤΕ δεν θα έκανε «μικροπολιτική» και δεν θα «εργαλειοποιούσε» έναν θεσμό που η ίδια δημιούργησε! Και πολύ περισσότερο δεν θα χρησιμοποιούσε με τόσο ιταμό και ανήθικο τρόπο τους θηροφύλακες της, που αποτελούν και τους πιο πολύτιμους συνεργάτες της.

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η : Η αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων υπαγορεύθηκε από καθαρά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ και ΜΟΝΟ λόγους.
Αποτελεί μέρος μίας αναγκαίας προσπάθειας για να ελαφρυνθεί το βάρος μισθοδοσίας που έχουν αναλάβει εξ’ ολοκλήρου οι κυνηγοί και οι συνεργαζόμενες με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικές Οργανώσεις, χωρίς να θίγονται οι θέσεις εργασίας και τα μισθολογικά ή ασφαλιστικά δικαιώματα των θηροφυλάκων.
Ουδέποτε κρύψαμε, αντιθέτως έχουμε επισημάνει δημόσια και σε όλους τους τόνους, ότι τα οικονομικά περιθώρια των Κυνηγετικών Οργανώσεων εξαντλούνται. Τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, η μεγάλη μείωση των αδειών θήρας προκάλεσε δραματική μείωση των εσόδων των Kυνηγετικών Oργανώσεων.
Θυμίζουμε πως όταν το 2000 ιδρύθηκε η θηροφυλακή, όλοι οι υπολογισμοί είχαν γίνει στη βάση των 270.000 αδειών θήρας που εκδίδονταν τότε. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι κυνηγετικές άδειες μειώθηκαν κατά 80.000, δημιουργώντας μία αναπόφευκτη πτώση εσόδων στις Oργανώσεις όλων των βαθμίδων.
Μέχρι σήμερα, το 95% του ετήσιου συνόλου των εσόδων της Κ.Σ.Ε. χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Θηροφυλακής. Την περσινή χρονιά τα έσοδα της Κ.Σ.Ε. από συνδρομές ήταν 6.475.799,32 € και, μόνο για τη Θηροφυλακή, δαπάνησε το ποσό των 6.125.723,23 €!

ΑΛΗΘΕΙΑ 4η: Για τους ίδιους λόγους οικονομίας, η Κ.Σ.Ε. και οι Ομοσπονδίες είχαν συζητήσει το ίδιο ενδεχόμενο και την περασμένη άνοιξη, όταν κηρύχθηκε το πρώτο λοκ ντάουν…
Με σοβαρότητα, αίσθηση ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας, αποφασίσαμε να μην το κάνουμε τότε, για δύο, κυρίως, λόγους:
Ο πρώτος ήταν ότι, τα ταμιακά διαθέσιμά μας την περασμένη άνοιξη, δεν ήταν το ίδιο πιεστικά όσο σήμερα…
Ο δεύτερος και κυριότερος, όμως, ήταν ότι, εκείνη η χρονική στιγμή συνέπιπτε με την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου των θηραματικών ειδών και της άγριας ζωής γενικότερα. Κρίναμε, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε «έκπτωση» στη θηροφύλαξη την άνοιξη, θα μπορούσε να έχει συνέπειες που κανείς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει.

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η: Το πρόσφατο ολικό λοκ ντάουν και οι δρακόντειες απαγορεύσεις μετακίνησης των κυνηγών ακόμα και εντός νομού, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο τα έσοδα και τις ταμειακές εισροές της ΚΣΕ και των άλλων Kυνηγετικών Oργανώσεων.
Εκείνο το μέρος των αδειών θήρας που κάθε χρόνο εκδίδονταν Νοέμβρη και Δεκέμβρη, φέτος δεν θα υπάρξει! Και μπροστά σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες η ΚΣΕ έπρεπε να βρει τρόπους να κάνει περαιτέρω οικονομία, κυρίως για να περιφρουρήσει την χρηματοδότηση της ίδιας της Θηροφυλακής της…
Η αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων, ήταν ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες, χωρίς να θιγούν μισθολογικά οι θηροφύλακες.

ΑΛΗΘΕΙΑ 6η: Η θηροφυλακή θα περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, επειδή αποτελεί την πολυτιμότερη κατάκτηση στην πολύχρονη ιστορία τους.
Η ΚΣΕ έχει καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την άρση των όποιων προβλημάτων χρηματοδότησης της Θηροφυλακής ανακύψουν, με αξιοποίηση πόρων του «Πράσινου Ταμείου».
Οι έχοντες τη θεσμική υποχρέωση από την πλευρά του κράτους, θα πρέπει να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες, όπως ακριβώς από το 2000 κάνουν μόνες τους οι συνεργαζόμενες Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι κυνηγοί – μέλη τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

δείτε: Το Σωματείο Θηροφυλάκων απαντά στην ΚΣΕ για την επιπόλαια αναστολή λειτουργίας της θηροφυλακής.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας