κυνηγετικα-οπλα

Published on 8 Δεκεμβρίου, 2020 | by Kynoclub

0

Οι βίδες στα όπλα. Τι είναι η βίδα…

κείμενο-Φώτο: Ντίνος Παπατσαρούχας

Η βίδα είναι ένας πανάρχαιος μηχανικός μηχανισμός, ο οποίος μετατρέπει την περιστροφική κίνηση σε ευθεία, ταυτόχρονα πολλαπλασιάζοντας την ασκούμενη δύναμη. Μοιάζει δηλαδή σαν αποτέλεσμα με τον μηχανισμό του βαρούλκου ή παλάγκου, με την διαφορά ότι η βίδα μπορεί να εξασκήσει και πίεση και έλξη. Μια πολύ συνηθισμένη εφαρμογή της , που μπορεί να χρησιμεύσει στην άμεση κατανόηση αυτού του απλού αλλά τόσο χρήσιμου μηχανισμού, είναι η γνωστή σε όλους μας μέγγενη. Λίγα κιλά δύναμης που εφαρμόζονται από το χέρι μας , αντιστοιχούν σε πολλές δεκάδες που εφαρμόζει η μέγγενη στις σιαγώνες της.

Στις περισσότερες μηχανικές κατασκευές βίδες χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν δύο μέρη μεταξύ τους, εφαρμόζοντας μια πολύ μεγάλη γραμμική πίεσης και κατά συνέπεια ,λόγο αυτής της πίεσης , τα δύο αυτά μέρη να αποτελούν μια ενότητα. 

Υπάρχουν πολλές δεκάδες τύποι βίδας , οι οποίοι αποσκοπούν στις εξειδικευμένες χρήσεις κάθε φορά ,η ακόμα και χρήσεις για διαφορετικά υλικά (πχ. ξύλο, πλαστικό κλπ). 

Ο γενικός κανόνας λοιπόν, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι ότι οι βίδες ενώνουν δύο εξαρτήματα, εξασκώντας μια πολύ μεγάλη πίεση στις δύο αντίστοιχες επιφάνειες. 

Τι συμβαίνει όμως στις βίδες οι οποίες χρησιμοποιούνται στα όπλα ; 

Ο γενικός κανόνας που αναφέραμε, σίγουρα ισχύει, ΌΜΩΣ, ισχύει και κάτι ακόμα. Όσο πιο χειροποίητο… είναι ένα όπλο , τόσο περισσότερο οι περιφερειακές επιφάνειες της βίδας παίζουν ρόλο, στην απόλυτα σίγουρη σταθερότητα (δηλαδή το ποσό ένα εξάρτημα δεν μπορεί να μετακινηθεί σε πλάγιες κατευθύνσεις). Για να γίνουμε πιο κατανοητοί ,οι βίδες σε ένα τέτοιο όπλο , συνήθως αποτελούνται από το τμήμα της βίδας που φέρει σπείρωμα, κυλινδρικό στέλεχος χωρίς σπείρωμα και το κεφάλι της βίδας. Η κάτω πλευρά της κεφαλής της βίδας, είναι φυσικά το κομμάτι αυτό που εξασκεί την πίεση. Όμως, όσο η διάμετρος του κυλίνδρικου στελέχους, όσο και η διάμετρος της κεφαλής της βίδας, έχουν “η πρέπει να έχουν”, μηδενική ανοχή με την εσωτερική διάμετρο της τρύπας, στην οποία εφαρμόζουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, το “επάνω ” εξάρτημα από το οποίο περνάει το κυλινδρικό στέλεχος και η κεφαλή της βίδας, είναι αδύνατον να κουνηθούν πλευρικά, ακόμα και αν η βίδα δεν είναι τελείως σφιγμένη. 

Έτσι όταν βλέπετε σε ένα καλό όπλο,στην ουσία να μην υπάρχει κανένα διάκενο μεταξύ της κεφαλής της οποιασδήποτε βίδας και της υποδοχής της, αυτό δεν είναι μόνον για αισθητικούς λόγους αλλά και απόλυτα πρακτικούς . 

……………………………………………………….

Πηγαίνοντας τα πράγματα σε οριακές καταστάσεις, θυμάμαι ότι στην Αγγλία, στο εργοστάσιο που δούλευα, φτιάχναμε τους βιδολόγους (πλάκες),με τα ίδια κολαούζα, οι οποίες με την σειρά τους, έφτιαχναν τους καινούριους βιδολόγους (όταν το ένα η το άλλο φθείρονταν). Κατά αυτόν τον τρόπο υπήρχαν και εδώ οι μικρότερες δυνατές ανοχές, μεταξύ αρσενικού και θηλυκού σπειρώματος.

Όταν κατασκευάζουμε λοιπόν ένα χειροποίητο όπλο, τα κεφάλια από τις βίδες κατασκευάζονται έτσι ( έχοντας φέρει πρώτα την σχισμή στην ευθεία, πάντα, του δια μήκους άξονα του όπλου ,όταν αυτή είναι πλήρως σφιγμένη), να προεξέχουν λίγο από την εξωτερική επιφάνεια και ακόλουθα, αυτή η εξωτερική επιφάνεια λιμάρεται, λειαίνεται ,σκαλίζεται και τελικά σκληραίνεται όλη μαζί,έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια ενιαία πρακτικά αδιάσπαστη επιφάνεια, ένα μωσαϊκό. 

ΟΠΟΥ Η ΕΠΙΣΚΕΥΉ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΌΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ.

Ίσως από τα παρά πάνω,ο προσεκτικός αναγνώστης, να κατάλαβε το ποσό δύσκολο είναι όταν σε ένα αξιόλογο όπλο, κάποιος πρέπει να ξανά κατασκευάσει κάποια βίδα η βίδες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από ακατάλληλους ανθρώπους με ακατάλληλα κατσαβίδια ή απλά για κάποιο λόγο έχουν χαθεί.

Αφορμή για όλα τα παρά πάνω,ένα εξαιρετικής ποιότητας όπλο που ήρθε στο μαγαζί ( το οποίο θα παρουσιάσουμε σε μέλλοντα χρόνο), στο οποίο από τις τρεις βίδες οι οποίες συγκρατούν τις δύο φωτιές στην θέση τους, έλειπαν τελείως οι δύο και η τρίτη ήταν κατεστραμμένη όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία . 

Η κατασκευή τους και η εφαρμογή τους, με τον τρόπο τον οποίον αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή απόλυτη εφαρμογή σε όλες τις επιφάνειες, συν το λιμάρισμα της επιφάνειας του κεφαλιού της κάθε βίδας ,ώστε να έρθει ακριβώς στο ίδιο επίπεδο, με την ήδη σκαλισμένη επιφάνεια της φωτιάς, ΧΩΡΊΣ να αγγιχτούν τα σκαλίσματα της φωτιάς (να τα κρούξουμε που λέει και ο φίλος μου ο Ακρίδας από το Μεσολόγγι) μας πήρε, δυόμιση ολόκληρες εργάσιμες μέρες. 

Το αποτέλεσμα στις φωτογραφίες . 

Ηθικό δίδαγμα 

Όταν λοιπόν έρχεστε στο οπλουργείο με ένα αρκετά καλό όπλο και ζητάτε ” Μάστορα θέλω να μου αλλάξεις τις βίδες” να μην εκπλήσσεστε ,όταν ακούτε την τιμή διότι οι βίδες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις βίδες που θα αγοράζατε από του Ρεππα στην οδό Αθηνάς , ζητώντας την βοήθεια του κυρίου Δημήτρη .


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας