επικαιροτητα

Published on 18 Μαρτίου, 2021 | by Kynoclub

0

ΟΧΙ» στις ανεμογεννήτριες από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σταυρούπολης

Παρέμβαση και από τον Δήμαρχο Ξάνθης

«Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης εκφράζει την δυσαρέσκεια του και τον έντονο προβληματισμό του για την δημιουργία αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο της Οροσειράς της Ροδόπης.
Σε μια περιοχή με τόση έντονη βιοποικιλότητα, με προστατευόμενα δάση βάση διεθνών συνθηκών, με έντονο οικοτουριστικό ενδιαφέρον, είναι παράλογο να σκεφτόμαστε για τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Τεράστιες επιπτώσεις θα επιφέρει μια τέτοια απόφαση για δημιουργία ενός Αιολικού πάρκου.
Η χλωρίδα και η πανίδα θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες οι υποσταθμοί και οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης θα σταθεί στο πλευρό κάθε προσπάθειας οποιουδήποτε ενάντια στην τοποθέτηση των εν λόγω ανεμογεννητριών».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κυνηγών Σταυρούπολης εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του στο επιχειρούμενο αιολικό πάρκο στην περιοχή του Λειβαδίτη.

ΑΝ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ

Σε δηλώσεις του στην «Θ», ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σταυρούπολης Ξάνθης κ. Αναστάσιος  Συμεωνίδης ανέφερε: «Η καταστροφή είναι μεγαλύτερη από το όφελος που θα υπάρχει μελλοντικά τόσο στο περιβάλλον όσο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά σε ένα Αιολικό πάρκο.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από την λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη, σε σχέση με την καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον η οποία είναι ανεπανόρθωτη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο πάρκο Αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη απασχολεί τρείς μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές».

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΕΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Επιπλέον ο κ. Συμεωνίδης, σημειώνει με έμφαση ότι:

Χιλιάδες αποδημητικά πουλιά αλλά και σπάνια είδη αρπακτικών πέφτουν θύματα από την λειτουργία των ανεμογεννητριών. Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να μην διαταραχθεί η φυσιολογική λειτουργία της φύσης, αλλά και ολόκληρου του θηραματικού και μη πλούτου της Οροσειράς της Ροδόπης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΕΠΕΛΗ ΣΤΗΝ ΡΑΕ

Με επιστολή του, ο Δήμος Ξάνθης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ,  την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021,  αναφέρεται  στην αίτηση χορήγηση άδειας για την κατασκευή Αιολικού Σταθμού, στην ορεινή περιοχή Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης και σημειώνει ότι, η εξέλιξη μιας τέτοιας εγκατάστασης, θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις,  στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μανώλης Τσέπελης, τονίζει ότι, το Δάσος της  ”Χαϊντούς” ή αλλιώς Δρυμού, στο ανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης στον Ν. Ξάνθης, βρίσκεται εντός της  προστατευόμενης και ενταγμένης στο δίκτυο NATURA περιοχής, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία και φυσικό  κάλλος, ενώ αναφέρεται στην ιδιαίτερη χλωρίδα και την πλούσια πανίδα της περιοχής, που θα βλαφτεί ανεπανόρθωτα.

Η ανάπτυξη ενός  μοντέλου ήπιου τουρισμού, που επιτρέπει την εναρμόνιση της τουριστικής και εμπορικής δραστηριότητας, με το παρθένο φυσικό τοπίο, που πραγματοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες,  καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων μέσα από εθνικά και περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα  με σκοπό την ήπια και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη του φυσιολατρικού, περιπατητικού και εναλλακτικού τουρισμού, είναι τα ζητούμενα για την ευρύτερη περιοχή, σημειώνει  ο Δήμαρχος Ξάνθης, στην επιστολή του.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης  καταλήγει, λέγοντας ότι,  μεταφέρει ουσιαστικά, τις βάσιμες και τεκμηριωμένες ανησυχίες όλων των κατοίκων της Ξάνθης, ευελπιστώντας  πως θα συμβάλλουν αποφασιστικά, στις άμεσες ενέργειες από την πλευρά του κράτους , ώστε να αποτραπεί μια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, τόσο για το Ν. Ξάνθης, όσο και για το σύνολο της χώρας μας.

πηγη: https://www.thraki.com.gr/ochi-stis-anemogennitries-ston-oreino-leivaditi-kai-apo-ton-kynigetiko-syllogo-stayroypolis/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας