επικαιροτητα

Published on 24 Μαρτίου, 2021 | by Kynoclub

0

Επέλαση αγριόχοιρων στον ελαιώνα της Άμφισσας. Ερώτηση του Βουλευτή κ. Ι. Μπούγα.

επιμέλεια Ν. Φωτακόπουλος

Τα αγριογούρουνα αυξάνονται και πληθύνονται προκαλώντας καταστροφές και στον ελαιώνα της Άμφισσας που αποτελεί ένα εθνικό ζωντανό μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρόβλημα αναδεικνύει ο Βουλευτής Φωκίδος κ.  Ιωάννης Μπούγας με ερώτηση  που απευθύνεται στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας λήψη μέτρων με παράλληλη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών.  Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει ο βουλευτής σε ανάρτηση του.

 ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ι. ΜΠΟΥΓΑ 

΄΄Ο,τιδήποτε απασχολεί και ταλαιπωρεί τους πολίτες πρέπει αντιμετωπίζεται. Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων, ειδικά στο νομό Φωκίδας, που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες με αντίστοιχες επιπτώσεις στην όλη αγροτική οικονομία, έθεσα σήμερα με ερώτησή μου προς τους Υπουργούς: α) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και β) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας να πληροφορηθεί ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Επεσήμανα ότι, ιδιαίτερα στον Ελαιώνα της Άμφισσας, η κατάσταση που παρουσιάζουν τα ελαιόδεντρα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας των ζώων, είναι τραγική λόγω της παρεπόμενης μεταφοράς μολυσμένου χώματος και των ασθενειών, οι οποίες οδηγούν στην ξήρανση (αποπληξία) πολλών δέντρων. Επιπλέον, έκανα αναφορά σε ζημιές, όπως η καταστροφή αναχωμάτων (τράφων), υδραυλάκκων, ξερολιθιών και νεόφυτων δενδρυλλίων, καθώς επίσης στα συχνά ατυχήματα που προκαλούνται στο δημόσιο οδικό δίκτυο. 

Τέλος, αναφέρθηκα στην ανάγκη ενίσχυσης των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών, ώστε να εφαρμοστεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την ελεγχόμενη δίωξη των ανωτέρω ζώων από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων μελών των συνεργαζόμενων με το υπουργείο τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων.΄΄


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας