οργανωσεις

Published on 9 Ιουλίου, 2021 | by kynoclub

0

Απαντήσεις Μπαλατσού & Ζ ΚΟΘ στις καταγγελίες του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Με ανάρτηση του ο κ Βαγγέλης Μπαλατσός δίνει απαντήσεις σε όσα καταγγέλλει δημόσια ο παραιτηθείς πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Παπούλιας. Παραθέτουμε εδώ ολόκληρη την ανάρτηση και στην συνέχεια όσα είχε καταγγείλει προγενέστερα ο κ Παπούλιας. Τα συμπέρασμα δικά σας. Ν.Φ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ζ ΚΟΘ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας στις 8-7-21, με κύριο θέμα τη διασφάλιση του κύρους της Ομοσπονδίας και την διοίκησης αυτής , κατόπιν δημόσιων καταγγελιών που δέχτηκε από τον κ. Παπούλια και την παραίτηση του ίδιου και του Δ.Σ του Κ.Σ. Καρδίτσας.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν είκοσι (20) από τους είκοσι δύο (22) Κυνηγετικούς Συλλόγους της Ζ΄Κ.Ο.Θ., απουσίαζε ο εκπρόσωπος του Κ.Σ. Σκιάθου λόγω θερινών υποχρεώσεων και ο εκπρόσωπος του Κ.Σ. Καρδίτσας, – παρά το γεγονός της παραίτησης, έλαβαν πρόσκληση- αλλά δεν εκπροσωπήθηκε.

Η Διοίκηση της Ζ΄Κ.Ο.Θ. κατέθεσε ψήφισμα στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης ,το οποίο ψηφίστηκε και υπογράφτηκε ομόφωνα από τους προέδρους – εκπροσώπους και των είκοσι Κυνηγετικών Συλλόγων.

Πριν την κατάθεση του ψηφίσματος ο κ. Μπαλατσός ενημέρωσε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης για τη νέα Ρυθμιστική Διάταξη Θήρας και τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια . Με το σημαντικότερο από αυτά το νομοσχέδιο της στείρωσης του οποίου η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή προσδιοριστικέ τον Σεπτέμβριο . Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από όλες τις βαθμίδες των Κυνηγετικών Οργανώσεων , Κ.Σ.Ε., Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και Κυνηγετικούς Συλλόγους όλο αυτό το χρονικό διάστημα προβλημάτισαν την Κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η Ζ΄Κ.Ο.Θ. διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να ανακόψει τις ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα οργής και αγανάκτησης στους κυβερνώντες με τις δύο μεγαλειώδης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε , μία στη Μαγνησία με τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους και μία Πανθεσσαλική με τη συμμετοχή όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Ελπίζουμε ότι οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις που λάβαμε αυτή τη φορά θα υλοποιηθούν , διαφορετικά είμαστε εδώ να συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας.

Σχετικά με τη νέα Ρυθμιστική Διάταξη Θήρας, η οποία είναι προ των πυλών. Η Κ.Σ.Ε είναι σε καθημερινή επαφή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τους αρμόδιους Υπουργούς..Βρισκόμαστε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο σχετικά με το χρόνο υπογραφής της Ρυθμιστικής και τις κείμενες διατάξεις αυτής.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών η Κ.Σ.Ε. θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.

Σας παραθέτω το ψήφισμα για να λάβετε γνώση των καταγγελιών και των απαντήσεων που δόθηκαν από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ζ΄Κ.Ο.Θ. 8/7/2021

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων κατόπιν συνεδρίασής του στις 7/7/2021 πράξη 10η , αποφάσισε ομόφωνα να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση την επομένη ημέρα, στις 8/7/2021 καταθέτοντας ψήφισμα για την παραίτηση του προέδρου του κ. Παπούλια Δημήτρη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Σ. Καρδίτσας και να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες που δέχτηκε από τον κ. Παπούλια διασφαλίζοντας το κύρος της Ομοσπονδίας. Ουδέποτε η Ζ ΚΟΘ δεν επέδειξε εχθρική στάση και δεν περιθωριοποίησε τον Κ.Σ. Καρδίτσας, όπως καταγγέλλει ο κ. Παπούλιας , καθώς η αγωγή που κατατέθηκε κατά του Συλλόγου , αφορούσε οικονομική ενίσχυση , ποσού είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 ευρώ), με τη μορφή δανείου που δόθηκε στο Σύλλογο με σκοπό να καταβληθεί το ποσό που ανέκυψε από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν διαφορές του Συλλόγου με πρώην υπάλληλο του. Το ποσό των 20.000 ευρών δεν δόθηκε εξολοκλήρου από το ταμείο της Ομοσπονδίας, 5.000 ευρώ δαπανήθηκαν από το ταμείο της Ομοσπονδίας και το μεγαλύτερο μέρος αυτού ύψους 15.000 ευρώ από το ταμείο της Συνομοσπονδίας. Η οικονομική ενίσχυση με τη μορφή δανείου δόθηκε στον Κ.Σ. Καρδίτσας σύμφωνα με τις υπ΄αριθμ. 288η /20-2-19 και 289η /14-3-19 αποφάσεις συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Σ.Ε. και την υπ΄αρίθμ. 2η /11-2-19 απόφαση συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ζ΄ Κ.Ο.Θ. Το ανωτέρω ποσό είναι εγκεκριμένο στον Απολογισμό 2019 & Προϋπολογισμό 2020 της Κ.Σ.Ε. από την οικονομική επιτροπή ελέγχου του Υπουργείου Περιβάλλοντος ως οικονομική ενίσχυση στο Σύλλογο με τη μορφή δανείου καθώς και από στον Απολογισμό 2019 & Προϋπολογισμό 2020 της Ζ΄Κ.Ο.Θ. από την οικονομική επιτροπή ελέγχου της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδος . Η Ζ΄Κ.Ο.Θ. στην αγωγή που κατέθεσε κατά του Συλλόγου δικαιώθηκε πρωτοδίκως. – Ο κ. Παπούλιας καταγγέλλει την υποβάθμιση του ρόλου και του έργου της θηροφυλακής στη Θεσσαλία εξαιτίας της δίμηνης αναστολής εργασίας των θηροφυλάκων κατά την περίοδο του lockdown, την απόλυση των δύο θηροφυλάκων και την έλλειψη νυχτερινής βάρδιας. Απαντάμε στον κ. Παπούλια ότι η δίμηνη αναστολή εργασίας κατά την περίοδο του lockdown δεν αφορά , μόνο τους θηροφύλακες της Ζ΄Κ.Ο.Θ. αλλά όλους τους θηροφύλακες όλων των Ομοσπονδιών, όπως αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Σ.Ε. με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων, αποφεύγοντας με αυτό το τρόπο την απόλυση πενήντα (50) τουλάχιστον θηροφυλάκων. Όπως είναι γνωστό , ο αριθμός των αδειών θήρας την τελευταία πενταετία έχει μια ιδιαίτερα πτώση , μειώνοντας το αποθεματικό κεφάλαιο και των ετήσιων εσόδων του κεντρικού ταμείου της Κ.Σ.Ε., κύριας πηγής χρηματοδότησης των δαπανών της θηροφυλακής. Σε συνδυασμό αυτό με την πρωτόγνωρη δυσμενή συγκυρία , που βιώνει όλος ο πλανήτης , την πανδημία του κορονο΄ι΄ού και το γενικό lockdown , όπου απαγορευόταν η μετακίνηση για τη θήρα, η δίμηνη αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων ήταν μονόδρομος.

Σε ότι αφορά την απόλυση των δύο θηροφυλάκων , το Διοικητικό Συμβούλιο της Ζ΄ Κ.Ο.Θ. οδηγήθηκε στην απόλυση των δύο θηροφυλάκων κατόπιν αποφάσεων του Δ.Σ. της Κ.Σ.Ε. στις συνεδριάσεις τους στις 1-8-19 και στις 19-9-19, κατά τις οποίες αποφασίστηκε η περικοπή των ανώτατων ορίων που καλύπτει η Κ.Σ.Ε. καθώς και αντίστοιχη οικονομία των δαπανών της θηροφυλακής από όλες τις Ομοσπονδίες ανάλογα με τη δυναμική της καθεμιάς. Η διοίκηση της Ζ΄ Κ.Ο.Θ. δεν παρέκκλινε αυτών των αποφάσεων προχωρώντας στην απόλυση δύο θηροφυλάκων με βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Σχετικά με τη καταγγελία περί μη ύπαρξης νυχτερινής βάρδιας των θηροφυλάκων είναι αναληθής και ψευδής . Κάθε μήνα καταρτίζεται ημερήσιο πρόγραμμα κίνησης των θηροφυλάκων , το οποίο αποστέλλεται σε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους , κατατίθεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, στα δασαρχεία και στην Διεύθυνση Συντονισμού Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδος. Πολλές φορές το ήδη κατατεθειμένο πρόγραμμα τροποποιείται με σκοπό την αντιμετώπιση περιστατικών λαθροθηρίας σε συνεργασία πάντα με τους προέδρους των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων.

Τα ανώτατα όρια δαπανών θηροφυλακής που καλύπτονται από την Κ.Σ.Ε. δεν επαρκούν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της θηροφυλακής. Η Ομοσπονδία με το ποσό της έκτακτης εισφοράς ανά κυνηγετική περίοδο καλύπτει τις επιπλέον δαπάνες μισθοδοσίας, τα επιπλέον καύσιμα και επισκευές που προκύπτουν καθώς στο σύνολό τους τα αυτοκίνητα της θηροφυλακής είναι παλιά.

Στην προσπάθεια αυτή συνεπικουρούν και τα Διοικητικά Συμβούλια των Κυνηγετικών Συλλόγων διαθέτοντας ένα ποσό για την κάλυψη των καυσίμων. – Ο κ. Παπούλιας καταγγείλει τη διοίκηση της Ζ΄Κ.Ο.Θ. για απαράδεκτη στάση κατά την καταστροφική θεομηνία του ΙΑΝΟΥ. Η Ζ΄Κ.Ο.Θ. διαχρονικά έχει δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, παρέχοντας βοήθεια σε όσους συμπολίτες μας το είχαν ανάγκη. Μην ξεχνάτε τη μεγάλη οικονομική βοήθεια με τη μορφή ειδών πρώτης ανάγκης που δόθηκε στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας και της Φαρκαδόνας, με την οικονομική στήριξη της Κ.Σ.Ε. και όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θεσσαλίας , εκτός από τον Κ.Σ. Καρδίτσας , ο οποίος δε συμμετείχε σε αυτή την οργανωμένη προσπάθεια αλλά προτίμησε να πάει μόνος του

Όσον αφορά την καταστροφική θεομηνία του ΙΑΝΟΥ, φυσικά και συμμετείχε η Ζ΄ Κ.Ο.Θ., αλλά όχι με τον τρόπο που θέλατε εσείς κ. Παπούλια, στέλνοντας αίτημα για την κατάθεση χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του Συλλόγου με σκοπό την αυτοπροβολή σας μέσα από τον ανθρώπινο πόνο. Η Διοίκηση της Ζ΄Κ.Ο.Θ. αφού επικοινώνησε μέσω του κ. Μπαλατσού και του προέδρου του Κ.Σ. Μουζακίου και μέλος της Διοίκησης της Ζ΄Κ.Ο.Θ. κ. Γιώτη Λάμπρο με τους αρμόδιους φορείς των πληγέντων περιοχών ενημερώθηκε για την υπερπληθώρα των αγαθών που είχαν συγκεντρωθεί. Παρείχε όμως βοήθεια με την αγορά αγαθών στην τρίτη πληγείσα περιοχή, την περιοχή των Φαρσάλων σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο και το Δήμο Φαρσάλων.

Η Διοίκηση της Ζ΄Κ.Ο.Θ. με τη σοβαρότητα και την ευθύνη που έχει απέναντι στους συναδέλφους κυνηγούς , με πρωτοβουλία του κ. Μπαλατσού Ευάγγελου επικοινώνησε με όλους τους τέως προέδρους που υπηρέτησαν τον Κ.Σ. Καρδίτσας – αξιόλογους και επιφανείς ανθρώπους στην κοινωνία της Καρδίτσας, οι οποίοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στα κυνηγετικά δρώμενα , υπηρετώντας επάξια τον Κ.Σ. Καρδίτσας-, καταθέσαμε σήμερα στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας αίτηση προσωρινής διοίκησης , ώστε ο Σύλλογος να μη μείνει ακέφαλος, να μπει σε μια κανονικότητα και να μπορέσει να ανταπεξέλθει ενόψει της νέας κυνηγετικής περιόδου και των πολλαπλών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη όπως η νέα ρυθμιστική διάταξη θήρας, το νομοσχέδιο της στείρωσης , η θήρα του τρυγονιού κ.α.

Την ανευθυνότητα της παραίτησης του κ. Παπούλια και όλου του Δ.Σ. δεν θα τη χρεωθεί η Ομοσπονδία. Μία παραίτηση που στηρίζεται σε ανυπόστατες καταγγελίες και προφανή σκοπιμότητα να αμαυρωθεί το κύρος της Ομοσπονδίας και της Διοίκησης αυτής , καθώς και το κύρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας απάντησε διεξοδικά στις ανυπόστατες καταγγελίες του κ. Παπούλια. Σε αυτό το σημείο θα ήθελε να καταθέσει στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης , ακόμη μία επώνυμη καταγγελία του κ. Παπούλια, απέναντι στον όμορο Κ.Σ. Μουζακίου, με την οποία χρέωσε το Σύλλογο δύο χιλιάδες ευρώ (2.000 ευρώ). Ο κ. Παπούλιας χωρίς δεύτερη σκέψη και με αμέριστο θράσος κατήγγειλε τον Κ.Σ. Μουζακίου αρχικά στην Περιφέρεια, έπειτα στην Αστυνομία και τέλος στον Εισαγγελέα για την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης .Όντως ο Κ.Σ. Μουζακίου όπως και οι περισσότεροι Σύλλογοι , τοποθέτησε πινακίδες σήμανσης με σκοπό να ενημερώσει και να προστατεύσει τους πολίτες από ατυχήματα που προκαλούνται , από τη συχνή πλέον διέλευση των αγριόχοιρων. Το λάθος του ήταν ότι δεν είχε γραπτή τη θετική συναίνεση του Αντιπεριφερειάρχη αλλά προφορική. Ο κ. Παπούλιας θέλοντας να επιβάλει τον νόμο και την τάξη το κατήγγειλε. Το σώμα της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να σχηματίσει τη δική του άποψη.

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας κλείνοντας αυτό το ψήφισμα δεσμεύεται ότι η συλλογική δράση και η ομόνοια που χαρακτηρίζει την Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας , ως θεσμικό όργανο αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά από τη θέση που υπηρετεί , θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των κυνηγών , όπως έπραττε διαχρονικά στηρίζοντας αυτούς που ήταν δίπλα μας και κατακεραυνώνοντας αυτούς που ήταν απέναντί μας.

Όπως συνέβη στο παρελθόν με τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζημιχάλη, του οποίου η αντικυνηγετική στάση ανετράπη μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Ζ΄ Κ.Ο.Θ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και στην πορεία λύσαμε πολλά προβλήματα.

Όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Τσιρώνη , ο οποίος ήταν αδικαιολόγητα αρνητικός σε όλες τις προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων κατά τον Εθνικό Διάλογο και τον οποίο διαδέχτηκε ο κ. Φάμελος όπου και είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία.

Και στο σήμερα με τις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήσαμε ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τη στείρωση, μία στη Μαγνησία με τους τοπικούς Συλλόγους και μια Πανθεσσαλική με τη συμμετοχή όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα στη Κυβέρνηση ανακόπτοντας τις εξελίξεις και προβληματίζοντας τους κυβερνώντες.

Το παραδοσιακό κυνήγι που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα οφείλεται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος , τις επτά Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, τους 254 Κυνηγετικούς Συλλόγους και ειδικότερα στον αείμνηστο τον πρόεδρό μας τον Νίκο Παπαδόδημα , ο οποίος υπήρξε καθοδηγητής και εμπνευστής, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη για όλους εμάς σήμερα.

Ο αγώνας για τη διατήρηση του παραδοσιακού κυνηγίου και την εξέλιξη αυτού, είναι μια καθημερινή προσπάθεια και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποτιμά το μεγάλο έργο που παράγεται διαχρονικά από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας