λαγος

Published on 10 Ιουλίου, 2021 | by kynoclub

0

Άχρηστοι και επικίνδυνοι οι εμπλουτισμοί με λαγούς εκτροφείων…

κείμενο-φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

 Όπως είχε γράψει πριν κάμποσα χρόνια το «Εθνος-Κυνήγι»,  μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τους λαγούς οι οποίοι απελευθερώνονται και είναι άγνωστης «γενετικής σύστασης». Είναι ορατός, δηλαδή, ο κίνδυνος της γενετικής μόλυνσης των γηγενών άγριων λαγών, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να δράσει εκφυλιστικά για το είδος μακροπρόθεσμα.

Τι γίνεται όμως με τους λαγούς που απελευθερώνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις πέρα από τον κίνδυνο της γενετικής μόλυνσης. Πριν από  μια δεκαετία ο Κυνηγετικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας Βόλου απελευθέρωσε κάμποσους λαγούς. Σε οκτώ από αυτούς είχαν τοποθετηθεί πομποί ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να παρακολουθούν την εξέλιξή τους. Τι απέγιναν αυτοί οι οκτώ λαγοί; Οι επτά είχαν φαγωθεί από αλεπούδες (ίσως και σκυλιά) μέσα σε έξι μέρες, ενώ ένας επιβίωσε για ένα μήνα. Δεν διαπιστώθηκε με ακρίβεια τι έφταιξε. Ίσως ο βιότοπος ήταν ακατάλληλος, ίσως τα αρπακτικά ήταν περισσότερα και βρήκαν εύκολη τροφή, ίσως οι λαγοί δεν είχαν περάσει από κάποιο στάδιο προσαρμογής προτού απελευθερωθούν. Όπως και να ’χει, οι απελευθερώσεις αποτελούν επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σαφώς επιστημονική γνώση. Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτοί οι οκτώ λαγοί δεν απομακρύνθηκαν περισσότερα από διακόσια μέτρα από το σημείο της απελευθέρωσής τους.

Οι ΄΄εμπλουτισμοί΄΄ κοστίζουν πολλά χρήματα ενώ ενίοτε είναι και επικίνδυνοι

Παρ όλα αυτά κάποιοι κυνηγετικοί σύλλογοι δηλώνουν ότι έχουν κάνει επιτυχημένους αναπληθυσμούς κυνηγότοπων με απελευθερώσεις λαγών. Εντούτοις αυτό δεν αλλάζει τίποτα και ο λαγός παραμένει ένα θήραμα με χαμηλή προσαρμοστικότητα και ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης όσων προέρχονται από εκτροφεία.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας