επικαιροτητα

Published on 30 Μαρτίου, 2022 | by kynoclub

0

Η ιστορία μιας φωτογραφίας και το θανατηφόρο ατύχημα του 62χρονου εργάτη…

κείμενο φωτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Πάνε δυο χρόνια από τότε που τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες. Εδώ σε μια  γειτονιά της Αργυρούπολης . Το συνεργείο του ΄΄εργολάβου΄΄ είχε πιάσει δουλειά από νωρίς κόβοντας τα κλαδιά που έμπλεκαν με τα καλώδια και αποτελούσαν κίνδυνο. Τον είδα να ξαποσταίνει καθισμένος οκλαδόν στο πεζοδρόμιο αναμεσά στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. ΄΄Αλυσοδεμένος΄΄  με ιμάντες και μεταλλικούς κρίκους ασφαλείας. Η μορφή του καταβεβλημένη αλλά καλοκάγαθη. Του ζήτησα να τον φωτογραφήσω. Έδειξε να χάρηκε.  Μου χαμογέλασε κουρασμένα παίρνοντας πόζα… Πιάσαμε για λίγο την κουβέντα. Τα γνωστά: για την σύνταξη για τα ένσημα, για τα χρόνια που πέρασαν,  για την  φτώχια…

Θυμήθηκα τις φωτογραφίες σήμερα διαβάζοντας την τραγική είδηση.

΄΄”Σκοτώθηκε 62χρονος εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία που είχε αναλάβει τον καθαρισμό δέντρων στον δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού, πέφτοντας από μεγάλο ύψος΄΄”

Δεν έχω λόγια…. Για σκεφτείτε. Ένας 62χρονος σε καλαθοφόρο αλυσοδεμένος να προσπαθεί να κόψει κλαδιά δέντρων μην τυχόν και μας πέσουν στο κεφάλι με τον πρώτο χιονιά ή άνεμο!

Όταν μια κοινωνία (ή εργοδοσία) αναγκάζει 62χρονους εργαζόμενους να θυσιάζουν ακόμα και την ζωή τους μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και της αγωνίας για επιβίωση σημαίνει πως έχουμε πιάσει πάτο.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής: ”Δυστυχώς, η λίστα καθημερινά μεγαλώνει, όχι επειδή είναι γραφτό της μοίρας, ούτε είναι η κακιά η ώρα. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της απειλής της ανεργίας και της αυξανόμενης φτώχειας, αναγκάζονται να δουλέψουν παίρνοντας μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους, χωρίς κατάλληλα μέτρα προστασίας, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία εργασίας και με τρομερή εντατικοποίηση. Η πίεση αυτή είναι τεράστια ειδικά στις υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, προκειμένου να απολαμβάνει ο εργολάβος το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Οι ευθύνες των Δημοτικών αρχών είναι τεράστιες και διαχρονικές δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τους εργολάβους.”


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας