επικαιροτητα

Published on 23 Σεπτεμβρίου, 2022 | by kynoclub

0

Ιερακοθηρία: Η «απαγωγή» του τετράποδου χρυσαετού

Μια… απαγωγή πυροδότησε αντιδράσεις για το κυνήγι με αρπακτικά πτηνά

Ο χρυσαετός που εντοπίσθηκε το καλοκαίρι σε φωλιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης είχε μια δυσμορφία: «εφεδρικά» πόδια και στα δύο άκρα. Μεταφέρθηκε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, όπου χειρουργήθηκε από την καθηγήτρια Αναστασία Κομνηνού (αφαιρέθηκαν τα επιπλέον άκρα) και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Αγρια Ζωή, για να αναρρώσει. Εκεί άρχισε η περιπέτεια.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών ζήτησε στη συνέχεια να σταλεί το πτηνό στον Ελληνικό Σύλλογο Ιερακοτροφίας, στην Αθήνα. Το σκεπτικό; Μια και λόγω της δυσμορφίας του δεν είχε ποτέ πετάξει, θα εκπαιδευόταν σχετικά, ώστε να μπορεί να επιβιώσει μετά την απελευθέρωσή του. Η Δράση για την Αγρια Ζωή, όπως ισχυρίζεται η Γενική Διεύθυνση Δασών, αρνήθηκε να το παραδώσει στους γερακάρηδες, μη θεωρώντας τους ικανούς να το φροντίσουν σωστά, και το φυγάδευσε στις εγκαταστάσεις άλλης οργάνωσης. Τελικά, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το διεκδικούμενο αρπακτικό θα μεταφερθεί στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, στο Χαϊδάρι, όπου τη φροντίδα του θα αναλάβει ο Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Το περιστατικό της… απαγωγής του χρυσαετού είναι πρωτοφανές, μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει το υπόβαθρο της υπόθεσης. Στις 2 Οκτωβρίου 2021, μεσούσης της πανδημίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη «ρύθμιση θεμάτων για τη χρησιμοποίηση θηρευτικών ιεράκων για τη θήρα, με την παρουσία ή μη κυνηγετικού σκύλου, και για τη χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων ιεράκων για τη ρύθμιση πληθυσμών ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον».

Η ΑΝΙΜΑ συμμετείχε στη διαβούλευση και συμφωνεί με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που επιτρέπει το κυνήγι με τη χρήση αρπακτικών πτηνών. «Η ιερακοτροφία επιτρεπόταν εδώ και χρόνια. Η ιερακοθηρία απαγορευόταν. Με δεδομένο, όμως, ότι η θηρευτική δραστηριότητα είναι νόμιμη στην Ελλάδα, άποψή μου είναι ότι το κυνήγι με αρπακτικά κάνει λιγότερη ζημιά από το κυνήγι με όπλα. Ενα αρπακτικό έχει τη δυνατότητα να κυνηγήσει συγκεκριμένα είδη θηραμάτων και πεπερασμένο αριθμό σε κάθε του έξοδο. Ενώ ένας ασυνείδητος κυνηγός μπορεί να εξοντώσει ένα σμήνος ερωδιών με την καραμπίνα του και, επιπλέον, αποθέτει τοξικό μόλυβδο στο περιβάλλον», λέει στην «Κ» η Μαρία Γανωτή, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου.

«Προβάλλουμε ως αξία στα παιδιά τη σχέση υποταγής ενός άγριου ζώου στον άνθρωπο και την ντύνουμε με τον μανδύα της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον».

«Υπάρχει και μια άλλη πλευρά του θέματος: το εμπόριο ωδικών πτηνών απαγορεύεται αυστηρά στη χώρα μας. Κι όμως, οι αγορές είναι γεμάτες καρδερίνες που έχουν πιαστεί παράνομα. Δεν θα ήταν προτιμότερο να δίνονταν δυο-τρεις άδειες σε εκτροφείς; Γιατί είμαστε υπέρ των οριζόντιων απαγορεύσεων σε μια χώρα που δεν έχει αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς;»

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδω https://www.kathimerini.gr/society/562053769/ierakothiria-i-apagogi-toy-tetrapodoy-chrysaetoy/




About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας