θηροφυλακή

Published on 18 Μαρτίου, 2023 | by kynoclub

0

Θηροφύλακες στο έλεος των προέδρων και της κυνηγετικής ηγεσίας. Επιστολή στον κ Αμυρά.

Οι θηροφύλακες αντιμετωπίζονται εδώ και πολλά χρόνια ως απλοί εργαζόμενοι του κοινού εργατικού δικαίου και απολύονται με ευκολία με απλή απόφαση των διοικήσεων των κυνηγετικών οργανώσεων αναιτιολόγητα χωρίς βάσιμο λόγο με μόνη υποχρέωση την καταβολή αποζημίωσης και χωρίς να μεσολαβεί κανένας έλεγχος από τη Δημόσια Διοίκηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Ημερομηνία 17-03-2023 ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά

ΘΕΜΑ: Απουσία μέριμνας για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των θηροφυλάκων στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το Σωματείο Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων εκφράζει την απογοήτευσή του για την απουσία οποιαδήποτε μέριμνας επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των θηροφυλάκων, στο νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος». Με το σχέδιο νόμου εισάγονται για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για τη θήρα στην χώρα μας (Α.Ν. 525/9.9.1968 ο οποίος ενσωματώθηκε στο Ν.Δ. 86/18-1-1969 «Δασικός Κώδικας») πολύ σημαντικές ρυθμίσεις για την οργάνωση της θήρας και την αντιμετώπιση των παραβατών. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Σωματείο παρά τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης κατέθεσε τα σχόλια-προτάσεις του κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης (http://www.opengov.gr/minenv/?p=13117&cpage=2#comment-36071)

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, το υπουργείο προχώρησε σε σημαντικές θετικές παρεμβάσεις αποδίδοντας ουσιαστικά νέες αυξημένες και αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στους φύλακες θήρας με την ταυτόχρονη διασφάλιση σημαντικών οικονομικών δημόσιων πόρων μέσω των προστίμων που θα κατευθύνονται μεταξύ άλλων και για τις ανάγκες της θηροφύλαξης. Αυτό όμως έγινε με αρρύθμιστα και ανοικτά όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα για τη λειτουργία των θηροφυλάκων. Ζητήματα που πολλά από αυτά σχετίζονται και με τα εχέγγυα που οφείλει να παρέχει η Πολιτεία για την απρόσκοπτη άσκηση των προανακριτικών και αστυνομικών καθηκόντων όπως αυτά που καλούνται να ασκήσουν οι θηροφύλακες. Όλα αυτά είναι γνωστά στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Αμυρά και συνεπώς η απουσία αντιμετώπισής τους θεωρούμε ότι γίνεται συνειδητά. Έτσι θεωρούμε πως είναι συνειδητή πολιτική επιλογή και δεν αντιμετωπίζονται:• Το ουσιαστικό για τους εργαζόμενους αλλά και κρίσιμο θεσμικό ζήτημα του καθεστώτος απόλυσης. Σε αντίθεση με το θεσμικό καθεστώς που ίσχυε από την ίδρυση του θεσμού των φυλάκων θήρας το 1969, οι θηροφύλακες αντιμετωπίζονται εδώ και πολλά χρόνια ως απλοί εργαζόμενοι του κοινού εργατικού δικαίου και απολύονται με ευκολία με απλή απόφαση των διοικήσεων των κυνηγετικών οργανώσεων αναιτιολόγητα χωρίς βάσιμο λόγο με μόνη υποχρέωση την καταβολή αποζημίωσης και χωρίς να μεσολαβεί κανένας έλεγχος από τη Δημόσια Διοίκηση. Όσο παραμένει αρρύθμιστη αυτή η εκκρεμότητα, δε θα διασφαλίζεται η αντικειμενική και ανεπηρέαστη κρίση και άσκηση των καθηκόντων τους.• Η αντιμετώπιση του οικονομικού ζητήματος και βιωσιμότητας της Θηροφυλακής για την οποία θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την επαναφορά με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση του ξεχωριστού Ταμείου – λογαριασμού αποκλειστικά για τη Θηροφυλακή, όπως είχε βασιστεί αρχικά η δημιουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.• Η απουσία θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των θηροφυλάκων, τις υπηρεσιακές μετακινήσεις, την εκπαίδευση και τον πειθαρχικό έλεγχο από τη Διοίκηση.• Το ζήτημα του αρμόδιου οργάνου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λόγω προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά από γνωμοδότηση του Υπουργείου Απασχόλησης με αποτέλεσμα να βαλτώνει η κεντρική αντιμετώπιση των πολλών στρεβλώσεων που εμφανίζονται σήμερα σε εργασιακά ζητήματα. Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα κρίσιμα για τους εργαζόμενους και η επίλυσή τους είναι αναγκαία για τη θωράκιση των οργάνων που καλούνται να υπηρετούν για την εφαρμογή και τήρηση του νόμου. Δυστυχώς όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αφήνει να χαθεί ακόμη μία ευκαιρία για την επίλυσή τους.

Με τιμή Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Ρετζέπης Ιωάννης Τριανταφυλλίδης Γεώργιος 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας