αγωνες

Published on 1 Οκτωβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Στην Οίτη ιχνηλάτες και κυναγωγοί έγραψαν ιστορίες πάνω στα χνάρια των λαγών!

κείμενο-φωτο Ν. Φωτακόπουλος

Ήταν και αυτή μια από τις κυνοφιλικές εκδηλώσεις που θα μείνουν για πάντα στην μνήμη και τις ιστορικές σελίδες της ελληνικής κυνοφιλίας.  Οι Αγώνες Ιχνηλατών του Κυνοφιλικού Ομίλου Λαμίας που διοργανώθηκαν στην Οίτη με την υποστήριξη του Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος, της Ομάδας Εκπαίδευσης Λαγοκυνηγών και του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας… Είναιοι Αγώνες θα πάρουν την θέση τους δίπλα σε άλλες ιστορικές πρωτιές όπως ήταν η πρώτη επίσημη  έκθεση του ΚΟΕ το μακρινό 1991, όπως οι πρώτοι αγώνες του ΟΚΑΔΕ, του ΟΦΕΙ και άλλων Κυνοφιλικών Ομίλων.

Βράβευση των νικητών…

Όμως αυτοί οι αγώνες είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες μέχρι να φτάσει η ώρα που θα λυνόταν ο πρώτος σκύλος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποδείχτηκε ότι ήταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες μια και η διεξαγωγή των διήμερων Αγώνων συνέπεσε με το πέρασμα του ΄΄Ζορμπά΄΄ που έφερε μαζί του πολλές καταστροφές από όπου πέρασε. Η πυκνή ομίχλη, η συνεχής βροχόπτωση και οι κατά διαστήματα ισχυροί άνεμοι  δυσκόλεψαν πολύ την κατάσταση την πρώτη ημέρα ενώ ακόμα και η πρόσβαση στον τόπο διεξαγωγής αποδείχτηκε, σε κάποιες περιπτώσεις, ελαφρώς προβληματική.

Έλεγχος και ΄΄σκανάρισμα΄  πρίν την έναρξη του Αγώνα.

Προβληματισμός πριν την έναρξη…

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε σύσκεψη  μεταξύ των κριτών αν θα έπρεπε να ξεκινήσει ή να ακυρωθεί ο αγώνας. Παρά την έντονη επιμονή του κ Αθανασίου Γκόπη να  μην διεξαχθεί ο αγώνας η …πλειοψηφία των άλλων δυο κριτών, Νίκου Φωτακόπουλου και Θανάση Παπαγεωργίου, αποφάσισε την διεξαγωγή τους. Τελικά από τα τρία τερέν που είχαν οριστεί με τους τρεις προαναφερθέντες κριτές  δεν ξεκίνησε το τερέν του κ Γκόπη μια και οι κυναγωγοί που είχαν κληρωθεί να ΄΄τρέξουν΄΄ σε αυτό δεν θέλησαν να παρουσιάσουν τα σκυλιά τους. Τους φόβισε το άγνωστο τοπίο με την επικρατούσα ομίχλη και ίσως ο φόβος των …λύκων. Έτσι θεωρήσαμε όλι αρχικά. Όμως όπως διευκρινίστηκε εκ των υστέρων από τους κυναγωγούς  τελικά ο κ Γκοπης ήταν αυτος που δεν ήθελε να ξεκινήσει το τερέν του φοβούμενος ομίχλη και …λυκους.

Οι κριτές. Από αριστερά ο βοηθός Δημήτρης Καψάσκης, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Νίκος Φωτακόπουλος και ο Θανάσης Γκόπης.

 Άφαντοι οι λύκοι παρόντες οι λαγοί!

Εδω αξίζει  να σημειώσουμε ότι υπήρξε μια αδικαιολόγητη φημολογία και άστοχή  παραπληροφόρηση η οποία προηγήθηκε των αγώνων για την δήθεν ύπαρξη πολλών λύκων στην περιοχή που κατασπαράσσουν τα πάντα. Τίποτα ψευδέστερον! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λύκοι στην Οίτη, όπως υπάρχουν πλέον παντού στη ηπειρωτική Ελλάδα. Όμως, όπως άλλωστε αποδείχτηκε, ο κίνδυνος και οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο πρόβλημα από τους λύκους ήταν ισόποσος με οποιοδήποτε άλλο λαγοτόπι της Ελλάδος. Ελάχιστος και σχεδόν μηδαμινός αν επικαλεστούμε  τους κανόνες της στατιστικής επιστήμης. Τελικά λύκους δεν είχαμε… Είχαμε όμως υπερεπάρκεια λαγών για την διεξαγωγή των αγώνων!

Η πρώην πρόεδρος του Κυνολογικού  ομίλου Ελλάδος κα Βούλα Παπουτσάνη, ο κριτής Νίκος Φωτακόπουλος,  ο πρόεδρος της ΟΕΛ και κυναγωγός κ Δ. Παπαδόπουλος με τον 11μηνο Αγγλογαλλικό ΄΄Dormas Sound΄”. Μαζί ο κ Βασίλης Μακρής  από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Η πρώτη μέρα…

Την πρώτη ημέρα κανένας σκύλος δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί. Ξεχώρισε όμως στο τερέν του γράφοντος μια εννιάχρονη Γιούρα, η Lida Ioniou με κυναγωγό τον πρόεδρο της ΟΕΛ κ Δημήτρη Παπαδόπουλο από την Κοζάνη. Η ιδιαίτερα εργατική Lida πολύ σύντομα βρήκε ίχνη τα οποία ΄΄δούλεψε΄΄  στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της παρουσίασης της χωρίς όμως να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Μάλλον ο λαγός είχε φύγει πριν τον πλησιάσουμε ενώ στην σιωπηρή  διαφυγή του συνέβαλε η πυκνή ομίχλη και το ψιλόβροχο που έπεφτε σχεδόν ασταμάτητα. Στο δεύτερο τερέν ο κριτής κ Παπαγεωργίου σχολίασε με θετικά λόγια την αγέλη των Μπήγκλ του κ Μιχάλη  Πεζίκογλου που εντόπισαν ίχνη σε δυο διαφορετικές χρονικές στιγμές χωρίς όμως να συνέχεια με τελικό αποτέλεσμα.

Η βαθμολογία των ΜπήγκλUlisses” και την ”Carra”.

Η ιστορία έγραψε..

Η επόμενη των αγώνων όμως ήταν η μεγάλη ημέρα. Παρά την αρχική απογοήτευση  η θέληση, η επιμονή και το κυνοφιλικό πάθος διοργανωτών, κυναγωγών και κριτών δικαιώθηκαν! Οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες. Σταμάτησε το ψιλόβροχο ενώ η ομίχλη έδωσε την θέση της στην …διαύγεια επιτρέποντας σε όλους να θαυμάσουν το ξεχωριστό τοπίο. Τα επαινετικά σχόλια και η ….ζήλεια για τους φίλους που δεν έχουν στον τόπο τους και στην διάθεσή  τους ανάλογα λαγοτόπια ήταν μια επιβεβαίωση για τους διοργανωτές της επιλογής του τόπου των αγώνων

Οι νικητές! ”Ulisses” και  ”Carra” το ζεύγος των Μπήγκλ που παρουσίασε ο κ Μιχάλης Πεζίκογλου.

Μπήγκλ. Η εκδίκηση των …κοντών!

Στο πρώτο τερέν έκρινε ο υπογράφων το κείμενο με βοηθό τον έμπειρο κυνηγό Δημήτρη Καψάσκη  που είναι παράλληλα παλιός κριτής σκύλων φέρμας. Οι δυο κριτές είχαν την τύχη να απολαύσουν ένα ρεσιτάλ εργασίας από τον ”Ulisses” και την ”Carra” το ζεύγος των Μπήγκλ που παρουσίασε ο κ Μιχάλης Πεζίκογλου. Τα …σκυλάκια απόλυτα συνεργαζόμενα μεταξύ τους, ποτέ δεν απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο. Με μεθοδικότητα και επιμονή εκμεταλλεύτηκαν τα ίχνη που ανακάλυψαν στο 12ο λεπτό. Κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος των ιχνών  και να φτάσουν σε ένα εκρηκτικό ΄΄ξεγιατάκιασμα΄΄. Ακολούθησε δίωξη σε ένα πολύ δύσκολο σημείο που πέρναγε μέσα από ένα ρέμα ΄΄εντοιχισμένο΄΄ μέσα σε ψηλά γκρέμια. Μετά από διάφορες φάσεις ΄΄ντυμένες΄΄ με την μουσική επένδυση των κλαφουνητών  η δίωξη ολοκληρώθηκε με την απονομή του χαρακτηρισμού ΄΄Πολύ Καλός΄΄ και την συγκομιδή των βαθμών να φτάνει, ως μέσος όρος, στους 154, 5 βαθμούς.

Ο Γιώργος Μπακατσούλας με ένα από τους δυο Ελληνικούς Ιχνηλάτες του που διακρίθηκαν και μπήκαν στην βαθμολογία.

Οι Ελληνικοί Ιχνηλάτες του Γράμμου

Στο δεύτερο τερέν η εθνική  μας φυλή έδωσε και αυτή τα διαπιστευτήρια  της, σε αυτό τον πρώτο ιστορικό αγώνα, συναγωνιζόμενη με τις ξένες ράτσες με ένα ζευγάρι ελληνικών Ιχνηλατών που παρουσίασε ο Γιώργος Μπακατσούλας. Η ΄΄Σάσσα του Γράμμου΄΄ και η ΄΄Τσίτα του Γράμμου΄΄,  μητέρα (4,5 ετών) και κόρη (1,5 έτους), έκαναν το καθήκον τους,  απέναντι στην φυλή και την ιστορία, αποσπώντας 146,5 βαθμούς ως μέσο όρο βαθμολογίας από τους κριτές κ Θανάση Παπαγεωργίου και Θανάσης Γκόπη. Στην ατομική βαθμολογία η ΄΄Σάσσα΄΄ απέσπασε 149 βαθμούς και η ΄΄Τσίτα΄΄ 144.

                                            


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας