επικαιροτητα

Published on 6 Σεπτεμβρίου, 2020 | by Kynoclub

0

Πτελεός: Απορρίφτηκε από το δασαρχείο αίτημα για ξύλινο κιόσκι του Κυνηγετικού Συλλόγου!

Ανοιχτή επιστολή προς το Δασαρχείο Αλμυρού έστειλε ο πολιτικός μηχανικός ΤΕ Κων. Ρούτσιας, με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος κατασκευής ξύλινου κιοσκιού στη θέση «Σταυρός» Πτελεού και ζητά εξηγήσεις για την απορριπτική απόφαση. Η επιστολή κοινοποιείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στους βουλευτές της Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει από τον Νοέμβριο του 2016 η Τοπική Κοινωνία του Πτελεού προσπαθεί να κατασκευαστεί ένα ξύλινο κιόσκι στη θέση «Σταυρός». Η συγκεκριμένη θέση βρίσκεται στην Δυτική είσοδο της λεκάνης Πτελεού – Αχιλλείου – Αγ. θεοδώρων και αποτελεί εδώ και χρόνια, αίτημα των κατοίκων της περιοχής να κατασκευαστεί ένα «κιόσκι» με μία βρύση, για το λόγο ότι όλοι οι επισκέπτες της περιοχής στέκονται εκεί για να απολαύσουν το τοπίο λόγω της εποπτικής θέασης που έχει σε όλο τον κόλπο.

Για την κατασκευή του, αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή είναι σύμφωνη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι θα εξυπηρετήσει το έργο της υπηρεσίας και η προτεινόμενη θέση προσφέρει πολύ καλή θέαση Α-31 καθιστώντας το σημείο αυτό πολύ καλό παρατηρητήριο, ενώ το αίτημα προτοδιατύπωσε στο Δασαρχείο Αλμυρού η εθελοντική ομάδα «ΑΙΟΛΙΣ». Ο δασάρχης Αλμυρού κ. Σπύρος Ανδριανός ήτανε σύμφωνος τότε για την κατασκευή του «κιόσκι» και μάλιστα έλεγε ότι είναι μια τυπική διαδικασία που γρήγορα θα πάρει έγκριση.

«Μάλιστα για τους λόγους ότι ήταν τόσο σίγουρος για την έγκριση του και ύστερα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις που εδόθησαν, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλμυρού σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα ΑΙΟΛΙΣ προχώρησαν στην αγορά των απαραίτητων υλικών (ξυλεία, κεραμίδια, ασφαλτόπανο κ.α.) τα οποία και καλύφθηκαν 2500 € από τον κυνηγετικό Σύλλογο και 500 € από την ΑΙΟΛΙΣ. Σε συνέχεια των παραπάνω ο κυνηγετικός σύλλογος Αλμυρού κατέθεσε την αίτηση 39/21.04.2017 για την έγκριση της κατασκευής», αναφέρει ο κ. Ρούτσιας.

Αντί έγκρισης, στάλθηκε στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλμυρού το με αριθ. πρωτ. 3643/105659/2017 έγγραφο της η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων η οποία απάντησε στο αίτημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού ότι «δεν προβλέπεται η εγκατάσταση ξύλινης κατασκευής «κιόσκι» από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις και στις δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του Ν.998/79″.

Σχετικά με την απάντηση της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο κ. Ρούτσιας επισημαίνει:
1. Δεν γνωρίζουμε εάν η απάντηση ότι «δεν προβλέπεται η εγκατάσταση ξύλινης κατασκευής «κιόσκι» από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις σε δάση….» αποτελεί πρόσχημα, η ουσία είναι ότι το κιόσκι αυτό χρειάζεται για τις ανάγκες της Τοπικής Κοινωνίας και όχι του κυνηγετικού συλλόγου. Ο Κυνηγετικός σύλλογος είναι αρωγός στην προσπάθεια μας.
2. Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για λάθος του συντάκτη του εγγράφου αλλά το άρθρο 3 του Ν.998/79 αναφέρει τι χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις. Μάλιστα στην παρ. 3 του ιδίου άρθρου αναφέρεται: «Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, καθώς και οι εκτάσεις που κηρύσσονται ή έχουν κηρυχθεί με πράξη της αρμόδιας αρχής ως δασωτέες ή αναδασωτέες». Από πού λοιπόν προκύπτει ότι με το παραπάνω αναφερόμενο άρθρο απαγορεύεται η κατασκευή «κιόσκι» σε δασικές εκτάσεις.
3. Σε πλείστες περιπτώσεις, σε όλη την Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί κιόσκια με παγκάκια και άλλες ξύλινες κατασκευές για τις ανάγκες των επισκεπτών στα δάση. Στην δική μας περιοχή υπάρχει αντίστοιχο κιόσκι στην θέση «ΚΑΣΤΡΟ»
4. Η νομοθεσία στο Ν.3208/2003 άρθρο 4 παρ. 8 αναφέρει: Τα δάση της περίπτωσης ε» της παραγράφου 1 του άρθρου 69, που προορίζονται για αισθητική απόλαυση και αναψυχή, υπόκεινται σε διαχείριση ως δάση – πάρκα και επιτρέπεται σε αυτά η κατασκευή έργων και η εκτέλεση εργασιών που συντηρούν και εμπλουτίζουν την βλάστηση, βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου, εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών και διευκολύνουν την σωματική άσκηση και την πνευματική ανάταση του ανθρώπου.

Επίσης αναφέρει ότι σχετικά πρόσφατα το Τοπικό Συμβούλιο Πτελεού ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμυρού να εγκρίνει την κατασκευή του κιόσκι στη συγκεκριμένη θέση, αλλά δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην συγκεκριμένη απόφαση γιατί ύστερα από προφορικές συνεννοήσεις με το Δασαρχείο έλαβε την απάντηση ότι (το Δασαρχείο) δεν συναινεί στην κατασκευή.

«Εμείς δείχνοντας καλή θέληση ζητάμε να μας εξηγήσουν πως γίνεται σε τόσες δασικές εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα να επιτρέπεται η κατασκευή ξύλινων κατασκευών (κιόσκια, παγκάκια, πέργκολες, φράκτες κ.α.) και να μην επιτρέπεται στη θέση «Σταυρός» της Τ.Κ. Πτελεού, που βρίσκεται δίπλα από το τριτεύον επαρχιακό δίκτυο που συνδέει τον Δήμο Αλμυρού με την Τ.Κ. Πτελεού έχει ελάχιστη βλάστηση από πουρνάρια και δύο δρυς οι οποίες και θα διατηρηθούν και αποτελεί μπαλκόνι θέασης σε όλο τον κλειστό κόλπο Πτελεού – Αχιλλείου – Αγ. Θεοδώρων», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

Πηγή: https://almyrospress.gr

ΔΕΙΤΕ: Όταν οι Δασάρχες γίνονται μικροί δικτάτορες και δεν εγκρίνουν δαπάνες και απολογισμούς…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας