λαγος

Published on 18 Νοεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Η αφθονία των λαγών…

Κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

230.000 λαγοί θηρεύτηκαν την κυνηγετική περίοδο 2007-2008 στην Ελλάδα σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ‘’Άρτεμις’. Το δημοφιλές θήραμα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πληθυσμιακή σταθερότητα με ανοδικές τάσεις τόσο στους αριθμούς κάρπωσης όσο και στο θηραματικό κεφάλαιο.

Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται κυρίως στην πάταξη της νυκτολαθροθηρίας από την θηροφυλακή. Ενδεικτικό της συμβολής της θηροφυλακής στην αύξηση του είδους είναι το γεγονός ότι οι αυξητικές τάσεις συμπίπτουν με την ίδρυση της το έτος 2000. Όμως πέρα από την θηροφύλαξη η γονιμότητα του λαγού που είναι η πιο σημαντική παράμετρος για να έχουμε λαγούς. Πιο σημαντική και από τις απελευθερώσεις, ακόμη και αν μπορούσαμε να απελευθερώνουμε χιλιάδες κάθε χρόνο. Στο λαγό λοιπόν, η γονιμότητα εξαρτάται από τις βροχές που με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα της τροφής. Τώρα αν η τροφή είναι και η καταλληλότερη, ακόμα καλύτερα. Και το λέμε αυτό, γιατί δεν είναι όλα τα είδη τροφής το ίδιο. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα έρευνα ξένων επιστημόνων στην Κεντρική Ευρώπη όπου διαπίστωσαν πως κάποιοι είδος τριφυλλιού που έδινε περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα είδη, επηρέαζε θετικότατα τους πληθυσμούς του λαγού στις περιοχές που εκαλλιεργήτο.

lagos1Η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της τροφής με την σειρά της επηρεάζει, εκτός από τη γονιμότητα, και την ακτίνα του βιότοπου του λαγού. Με λίγα λόγια ο λαγός χρειάζεται μικρότερο χώρο όταν έχει στη διάθεσή του άφθονη ποιοτική τροφή (και κάλυψη). Αντίθετα όταν ο βιότοπος δεν προσφέρει τα προαναφερθέντα .. αγαθά, ο λαγός χρειάζεται μεγαλύτερη έκταση για να επιβιώσει. Παρόλα αυτά 1,5 Χ 1,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι μια επιφάνεια εδάφους όπου ο λαγός θα περάσει τη ζωή του. Και για να γυρίσουμε στη γονιμότητα, να πούμε πως κάνει 4 έως 6 γέννες το χρόνο και γεννάει κάθε φορά από ένα ως τέσσερα μικρά. Οι απώλειες όμως είναι μεγάλες και φτάνουν ήδη το 50% μέχρι τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής των μικρών λαγών.

Δείτε : Οι ακριβές απελευθερώσεις!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας