λαγος

Published on 22 Αυγούστου, 2014 | by Kynoclub

0

Σημειώσεις για λαγοκυνηγούς!

Κείμενο φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

230.000 λαγοί θηρεύτηκαν την κυνηγετική περίοδο 2007-2008 στην Ελλάδα σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ‘’Άρτεμις’.  Το δημοφιλές θήραμα την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει πληθυσμιακή σταθερότητα με ανοδικές τάσεις τόσο στους αριθμούς κάρπωσης όσο και στο θηραματικό κεφάλαιο.

Η εγκυμοσύνη κρατά 40-42 μέρες και αν όλα πάνε καλά ΄η λαγήνα θα γεννήσει  τα λαγουδάκια της πρώτης εγκυμοσύνης. Μετά  από είκοσι μέρες  θα τα εγκαταλείψει στην τύχη τους για να  γεννήσει αυτά της δεύτερης κύησης. Θεωρητικά οι λαγήνες γεννούν όλο το χρόνο με μια σημαντική ‘’χαλάρωση’’ τους μήνες Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο. Δεν είναι σπάνιες και οι γέννες μέσα στο καταχείμωνο, ειδικά σε μέρη με ήπιο κλίμα, όμως τα λαγουδάκια είναι δύσκολο να επιζήσουν αν επικρατήσει παγωνιά ή χιονόπτωση.

Όπως προέκυψε από έρευνα θηραματολόγων που έγινε στη Θεσσαλία και την Ηπειρο,  αποδείχτηκε πως όπου υπήρχαν κοπάδια προβάτων και κατσικιών υπήρχαν και λαγοί. Και αυτό γιατί η ευεργετική βόσκηση των αιγοπροβάτων αραίωνε τη βλάστηση, διευκολύνοντας την ορατότητα και την άμυνα του λαγού κατά την ώρα της δικής του βόσκησης.

Στην φύση γεννιούνται ισάριθμοι αρσενικοί θηλυκοί λαγοί κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου για την ιδανική αναλογία του ενός προς τρία. Όμως η φύση είναι σοφή. Η υπερεπάρκεια των αρσενικών έχει σαν στόχο την αξιοποίηση των γονιδίων των υγιέστερων και ισχυρότερων. Αυτων δηλαδή που θα εκδιώξουν τους ανταγωνιστές και θα κατακτήσουν τις θηλυκές.

lagos1230.000 λαγοί θηρεύτηκαν την κυνηγετική περίοδο 2007-2008 στην Ελλάδα σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ‘’Άρτεμις’.  Το δημοφιλές θήραμα την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει πληθυσμιακή σταθερότητα με ανοδικές τάσεις τόσο στους αριθμούς κάρπωσης όσο και στο θηραματικό κεφάλαιο.

55,14 % των κυνηγετικών εξορμήσεων στην επικράτεια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θράκης γίνονται  από λαγοκυνηγούς.  Η ΣΤ ΚΟΜΑΘ λοιπόν έχει τους περισσότερους λαγοκυνηγούς ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η  Ομοσπονδία Αρχιπελάγους  με τους λιγότερους λαγοκυνηγούς αφού οι εξορμήσεις για λαγό είναι μόνο το 1,2% του συνόλου.

lagosΣτην Δανία ερευνητές υπολόγισαν ότι η πραγματική «παραγωγή» ενός θηλυκού, αφού αφαιρέσουμε τις απώλειες, κυμαίνεται από 4 – 6 μικρά το χρόνο ενώ ο αριθμός των γεννών ανέρχεται από 2 – 5 το χρόνο. Υπό κανονικές συνθήκες η γέννηση των πρώτων μικρών φαίνεται να γίνεται αρχές Μαρτίου, η δεύτερη γέννα έρχεται περίπου οκτώ εβδομάδες αργότερο, η τρίτη  εννέα έως δέκα εβδομάδες μετά τη δεύτερη, η δε τέταρτη γέννα απέχει περίπου οκτώ εβδομάδες από την τρίτη.

«Στις περισσότερες περιοχές όπου εφαρμόστηκαν απελευθερώσεις λαγών δεν αυξάνεται σοβαρά ο πληθυσμός και η κυνηγετική κάρπωση, κυρίως λόγω της μικρής επιβίωσης των απελευθερωμένων ζώων…
Η τιμή αγοράς ενός εκτρεφόμενου λαγού ξεπερνά τα 100 ευρώ. Η απελευθέρωση 30 λαγών θα κοστίσει τουλάχιστον 3.000 ευρώ…

Σύμφωνα με έρευνες, εκτιμάται πως από τους 30 λαγούς, στην καλύτερη περίπτωση θα επιβιώσουν οι 5 για λίγους μήνες. Αρα, ο κάθε λαγός που θα επιβιώσει για λίγους μήνες θα κοστίσει τουλάχιστον… 600 ευρώ!

Ο πληθυσμός των λαγών βρίσκεται σε διαρκή  ανανέωση, αφού οι δύο στους τρεις λαγούς πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν έναν χρόνο ζωής. Τα αρπακτικά είναι η κύρια αιτία θανάτου, ενώ  σε ότι  αφορά τις αλεπούδες πιστεύεται πως μία αλεπού τρώει περίπου δέκα λαγούς τον χρόνο. Παρ’ όλα αυτά σε σχετική έρευνα που έγινε σε 200 στομάχια αλεπούδων, καταγράφηκαν μόλις τρεις περιπτώσεις με περιεχόμενο υπολειμμάτων λαγού.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας