λαγος

Published on 19 Νοεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Οι αισθήσεις του λαγού!

Η ακτίνα των ματιών του λαγού, όπως και της μπεκάτσας, είναι λοξή, δηλαδή με κατεύθυνση προς τα κάτω, συνεπώς δεν μπορεί να διακρίνει το αντικείμενο το οποίο βρίσκεται στο άκρο της ευθείας γραμμής την οποία ακολουθεί. Αυτό συντελεί στο να πέφτει πολλές φορές πάνω στον κυνηγό, τον οποίο αντιλαμβάνεται πολύ αργά.

Προσέξτε την κίνηση ενός  λαγού που καταδιώκεται!

Θα τον δείτε  ν’ αναπτύσσει όλη τη φυσική ικανότητά του, δηλαδή ρυθμίζει το ξέφρενο τρέξιμό του με τέτοιο τρόπο, που να μπορεί να σταματά απότομα και να τεντώνει τα αυτιά του για ν’ ακούσει καλύτερα.

Πολλοί λαγοκυνηγοί θα έχουν παρατηρήσει ότι ενώ ο λαγός έρχεται καταπάνω τους, ξαφνικά σταματά σε μικρή απόσταση από αυτούς με χαμηλωμένο το κεφάλι και φαίνεται ότι προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τη διαγραφόμενη σιλουέτα.

Ίσως να μπερδεύεται με  οτιδήποτε δεν κινείται  και δεν γίνεται αντιληπτό στις αισθήσεις του. Αν όμως ο αέρας είναι ευνοϊκός, τότε πιάνει τη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος, την οποία του μεταφέρει ο άνεμος.

Σε αντίθεση με την όρασή του, η οποία δεν είναι τέλεια, η όσφρηση του δίνει τα μέσα ν’ αμυνθεί αποτελεσματικά. Όταν βλέπουμε το λαγό να έρχεται  κατά πάνω μας και να σταματά ξαφνικά, πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό οφείλεται στην τελειότητα του οσφρητικού του συστήματος, το οποίο είναι πολύ ανεπτυγμένο.

lagos

Πολλές φορές τον βλέπουμε να ‘βάζει τη μύτη κάτω’ , να σηκώνει μετά το κεφάλι και διστακτικά ν’ αποφασίζει την κατεύθυνση που θ’ ακολουθήσει επιταχύνοντας τον βηματισμό του.

Η ακοή του είναι ίσως το τελειότερο συμπλήρωμα όλων των αισθήσεών του.

Τα αυτιά του λαγού είναι πραγματικά  τα τέλεια ακουστικά! Προστατεύονται επιμελώς με μακριές σκληρές τρίχες, ιδίως κοντά στο στόμιο, το οποίο ανοιγοκλείνει και περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στα δάση, τα βουνά και τα ανώμαλα εδάφη, η φωνή και η εκπυρσοκρότηση του όπλου, μπορεί να μπερδέψουν το λαγό. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ηχώ, τον αναγκάζει να βγει από ένα μέρος εντελώς αντίθετο από εκείνο που του υπαγορεύουν οι αισθήσεις του και η συνηθισμένη σύνεσή του.

Στις διάφορες έρευνες που έχουν γίνει για την οξύτητα  των αισθήσεων του λαγού, κατατάσσονται σε πρώτη θέση η ακοή, μετά η όσφρηση και τελευταία η όραση.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας