λαγος

Published on 16 Μαρτίου, 2019 | by Kynoclub

0

Οι λαγοί της βροχής…

κείμενο: Λάζαρος Ευθυμιόπουλος

Οι ανοιξιάτικες βροχές είναι πάντα ευεργετικές για τις καλλιέργειες κηπευτικών αλλά στην δική μας περίπτωση όλα έχουν να κάνουν με την ανθοφορία των φυτών και την συχνότητα βροχής. Όταν το χορτάρι δεν έχει ανθίσει ακόμα και είναι στο στάδιο ανάπτυξης η βροχή που θα πέσει για πολλές ώρες την νύχτα είναι ευεργετική. Ειδικά,  αν έχει προηγηθεί και άλλη μερικές μέρες νωρίτερα. Το νερό θα ευνοήσει επίσης και την ανάπτυξη της αγριάδας που είναι μεγάλη λιχουδιά για τον αυτιά.

Ο λαγός στην διαδρομή εξόδου από το γιατάκι , για την αναζήτηση τροφής , θα αφήσει το πρωί στο στάδιο εισόδου, πολύ περισσότερες μυρωδιές πάνω στα χόρτα. Αυτό είναι εύκολα κατανοητό αν π συγκρίνουμε τα δικά μας ίχνη πάνω στην βλάστηση το χειμώνα με αυτά της  άνοιξης. Η γύρη από τα λουλούδια θα ξεπλυθεί επομένως ευνοείται η ιχνηλασία.

Οι παρατεταμένες ανοιξιάτικες βροχές που πέφτουν σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας αυτή την εποχή θα φέρουν γρήγορη ανάπτυξη αλλά εξίσου γρήγορη  διαδικασία σαπίσματος των φυτών.

Στο στάδιο της ανθοφορίας όλα είναι δύσκολα. Διαφορετικές μυρωδιές από παντού έρχονται να μπερδέψουν τον άπειρο σκύλο. Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ είναι όταν αρχίσει το χορτάρι να σαπίζει. Οι πιθανότητες να βγάλουμε λαγό με νέο κουτάβι είναι ελάχιστες και όσο ελαχιστοποιούνται αυτές ,τόσο φεύγουμε και από τους κανόνες της βασικής εκπαίδευσης του κουταβιού.

Στα ορεινά….

Οι γεροντότεροι στον τόπο μου και οι πιο συνετοί νέοι κυνηγοί <<παρατείνουν την άνοιξη>>. Το γράφω αυτό μεταφορικά γιατί ανεβαίνουν υψόμετρο δηλαδή από τα πεδινά ή ημιορεινά στα ορεινά και συμπορεύονται με την διαδικασία της φύσης που καθυστερεί στα  Πρέπει να έχουμε εναλλακτικές λύσεις και ζώνες εκπαίδευσης που να μπορούν να μας προσφέρουν την μέγιστη εκπαίδευση. Η διαδικασία σαπίσματος θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Όσο οι βλαστοί είναι βρεγμένοι από την βροχή ή πέφτει υγρασία τα πρωινά, τόσο και δυναμώνει η μυρωδιά μέχρι να <<στρίψει>> το χορτάρι , δηλαδή να ξεραθεί. Πιο ορεινά, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και το κρύο είναι πολύ πιο αισθητό ακόμα και αυτή την εποχή. Έχουμε επίσης την δυνατότητα να επιλέξουμε ανατολικού προσανατολισμού ζώνες εκγύμνασης.

Ακολουθώντας αυτές τις προτάσεις θα φτάσει πριν το καταλάβουμε ο Σεπτέμβρης χωρίς μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση.

Αυτή την εποχή επιλέγουμε περιοχές  με κοντό πουρνάρι που δεν ανθίζει τόσο πολύ και ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος για τους απαιτητικούς που οι σκύλοι τους μπορούν να τα καταφέρουν στο δύσκολο ξεφώλιασμα. Τα σπαρτά όπως η βρώμη και το σιτάρι είναι πλέον στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και οι πιθανότητες να φιλοξενούν λαγούς στις άκρες των χωραφιών είναι πολύ μεγάλες. Τις καλλιέργειες αυτές θα πρέπει να τις προσέχουν όλοι οι κυνηγοί για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος γιατί αποτελούν πυρήνες πολλαπλασιασμού και κάλυψης των λαγών και ο δεύτερος γιατί οι αγρότες τις έχουν ανάγκη για να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους. Η ζημιά που μπορεί να κάνει ένας σκύλος που τρέχει πάνω κάτω σε μια τέτοια καλλιέργεια είναι μεγάλη και πρέπει να αποφεύγετε.

Όσο είναι πράσινα τα φυτά σε αυτό το στάδιο έχουν στην ρίζα τους κάποια φύλα που άρχισαν να σαπίζουν και αναδύουν μια απωθητική μυρωδιά. Έχουν επίσης καταγραφεί και πολλά  προβλήματα στα μάτια των σκύλων από τις λεγόμενες <<σακοράφες>>, τον καρπό της βρώμης που λόγω της μορφής του μπαίνει βαθιά μέσα από το βλέφαρο του σκύλου. Ακόμα χειρότερα, είναι τα προβλήματα  όταν μπεί στο ρουθούνι του. Με τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο.

Η εκπαίδευση αυτή την εποχή και με λίγη τύχη θα πάει πολύ καλά, γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βρούμε λαγό έξω από το γιατάκι αφού έχει ήδη ξημερώσει. Τέτοιες ευκαιρίες είναι πολύ καλές για αρχή αλλά σε επόμενα στάδια πρέπει να αποφεύγονται.

Ένα κουτάβι που είναι σε καλό στάδιο  και αρχίζει να ξεφωλιάζει σε καμία περίπτωση δεν το αφήνουμε πίσω από ένα λαγό που βρήκαμε στο δρόμο πριν ξημερώσει. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να δουλεύει χρησιμοποιώντας μυαλό και ρουθούνια για να μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα. Αν μάθει στα εύκολα θα περιμένει πότε θα βγάλουμε ή θα του βρούμε εμείς έναν λαγό για να τον κυνηγήσει.

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και εγκράτεια σε αυτά τα στάδια εκπαίδευσης , διαφορετικά θα έχουμε έναν σκύλο ανεκπαίδευτο και όλη την ευθύνη …δική μας.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας