κτηνιατρικα

Published on 19 Απριλίου, 2019 | by Kynoclub

0

Ηνωμένο Βασίλειο: Πρώτο κρούσμα μετάδοσης λεϊσμανίωσης από “σκύλο σε σκύλο” σε μη ενδημική περιοχή

Κτηνίατροι αναφέρουν την πρώτη περίπτωση μετάδοσης λεϊσμανίωσης από ζώο σε ζώο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σκύλο χωρίς ιστορικό ταξιδίου. Η ομάδα προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες και τους κτηνιάτρους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για πιθανές εκδηλώσεις της νόσου, ακόμη και σε σκύλους χωρίς άμεσο ιστορικό ταξιδιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Vet Record, ένα shih tzu τριών ετών διαγνώστηκε με λεϊσμανίωση, αφού παρουσίασε  ιστορικό συμπτωμάτων τριών εβδομάδων με απώλεια βάρους, σμηγματόρροια, έμετο και διάρροια.  Ενώ ο σκύλος δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε έλαβε μετάγγιση αίματος ή χρησιμοποιήθηκε για αναπαραγωγή, είχε ζήσει με άλλο σκύλο που εισήχθη από την Ισπανία και στον οποίο έγινε ευθανασία έξι μήνες πριν, εξαιτίας σοβαρής λεϊσμανίωσης. Οι ερευνητές πιθανολογούν πως αυτό αντιπροσωπεύει περίπτωση μετάδοσης λεϊσμανίωσης από σκύλο σε σκύλο.

Ο Myles McKenna, από το Royal Veterinary College, δήλωσε: “Είναι σημαντικό να τονίσουμε αυτή την πρώτη αναφερθείσα περίπτωση πιθανής μετάδοσης σκύλου προς σκύλο της Leishmania infantum στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βάση ιστορικού θεωρούσαμε πως κάτι τέτοιο αφορούσε μόνο σκύλους με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου η Leishmania infantum είναι ενδημική.”

“Η μετάδοση από σκύλο σε σκύλο σε μη ενδημικές περιοχές έχει αναφερθεί προηγουμένως, στις ΗΠΑ για παράδειγμα, αλλά αυτή η περίπτωση χρησιμεύει ως υπενθύμιση στους κτηνιάτρους του Ηνωμένου Βασιλείου ότι πρέπει να προσέχουν για λοιμογόνους παράγοντες όπως η Leishmania σε σκύλους χωρίς ιστορικού ταξιδιού και ότι υπάρχουν εναλλακτικοί μηχανισμοί μετάδοσης. “

Η είδηση έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά όπου κτηνίατροι ανέφεραν μια ξεχωριστή περίπτωση λεϊσμανίωσης σε ένα σκύλο χωρίς ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, πιστεύεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να είχαν ακούσια μεταφέρει μολυσμένες σκνίπες (Phlebotomus spp.) στις αποσκευές τους μετά από ένα ταξίδι στην Ισπανία.

Αναφέροντας την υπόθεση στο Vet Record, ο Ian Wright του ESCCAP και η Samantha Baker του Vets4Pets δήλωσαν: «Σας υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όσον αφορά στον κίνδυνο εγκατάστασης της Leishmania infantum στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και με την απουσία σκνίπας.»

Καφάσης Θεόδωρος
Πηγή mrcvs.co.uk / www.diagnovet.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας