ελληνικος ιχνηλατης

Published on 28 Απριλίου, 2020 | by Kynoclub

0

Ο σωματότυπος του Ελληνικού Ιχνηλάτη

κείμενο φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ο  Ελληνικός Ιχνηλάτης είναι ένας απέριττος σκύλος με φυσική ομορφιά και ένα σώμα χωρίς υπερβολές. Σε τίποτα δεν θυμίζει τους Ιχνηλάτες της Δυτική Ευρώπης με τα ογκώδη σώματα, τα μεγάλα αυτιά και τις …σπηλαιώδεις φωνές. Όπως και οι υπόλοιποι βαλκανικοί ιχνηλάτες, που θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ξαδέλφια ή και απογόνους των ελληνικών σκύλων, έχει  μια φυσική εξέλιξη που δεν παρουσιάζει τον υπερτυπισμό π.χ των Γαλλικών φυλών. 

Το εθνικό μας κυνηγόσκυλο έφτασε μέχρι τις ημέρες μας ως ο σκύλος του φτωχού χωρικού που μπορούσε να συντηρήσει μόνο ένα δυο σκύλους. Η λαίλαπα της τουρκοκρατίας επηρέασε όπως είναι φυσικό και την εξέλιξη των σκύλων της Ελλάδας και της βαλκανικής γενικότερα. Το κυνήγι για τους ραγιάδες ήταν μια παρακινδυνευμένη πολυτέλεια ενώ αντίθετα στην Ευρώπη προνόμιο των πλούσιων και των φεουδαρχών που διατηρούσαν αγέλες καλοταϊσμένων ιχνηλατών. Μια παράδοση που έχει φτάσει μέχρι τις ημέρες μας. Στην Ελλάδα στο λαγοκυνήγι χρησιμοποιούμε συνήθως ένα δυο ή σκύλους ενώ στην Γαλλία αγέλες των 5 ή 50 ή ακόμα και των 100 σκύλων… Αυτή η διαφορετική διαδικασία κυνηγίου αλλά και η διαβίωση, εν μέσω αιώνων, καθόρισαν και την εξέλιξη των σκύλων…

Λιτοδίαιτος και λιπόσαρκος

-Ο ελληνικός ιχνηλάτης λοιπόν ήταν και παραμένει ένας λιτοδίαιτος και λιπόσαρκος σκύλος (χωρίς να είναι αδύνατος) με φυσικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν και την εργασία του. Σμιλεμένος στο πέρασμα των αιώνων, στο σώμα και τον χαρακτήρα, έφτασε ως της ημέρες μας ΄΄διά πυρός και σιδήρου΄΄.

Έπρεπε και πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του. Και να ερευνήσει και να ξεσηκώσει και να καταδιώξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως γίνεται αντιληπτό ένας      βαρύς σκύλος δεν θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα σε όλη αυτή την διαδικασία έχοντας μοναχικό ρόλο.

Ο σωματότυπος λοιπόν, όπως και ο χαρακτήρας,  του ελληνικού ιχνηλάτη υποδηλώνει πως έχουμε έναν σκύλο …ορχήστρα που μπορεί να αποδώσει σε οποιεσδήποτε εδαφικές συνθήκες. Και στην πέτρα, και στο βουνό και στα λιβάδια και στην ζέστη και στην παγωνιά.

Ενδεικτικό όσων λέμε, για τον σωματότυπο,  είναι τα μικρά σχετικά …αυτιά του. Καμιά σχέση με τα κρεμαστά μεγάλα αυτιά των γαλλικών ιχνηλατών που συνήθως συνοδεύονται από προγούλια, κρεμαστά χείλη και χαλαρό δέρμα.

 Ο λαιμός του Ε.Ι και αυτός λιπόσαρκος χωρίς προγούλια και περιττό λίπος…. 

Η φωνή φυσική και …χαρμόσυνα περιγραφική σε όλες τις διηγήσεις της. Καμιά σχέση με τα βαριά κλαφουνητά ή τα σπηλαιώδη ουρλιαχτά των δυτικών ιχνηλατών.

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης έχει φτάσει ως τις ημέρες μας ως ένας φυσικός σκύλος. Χωρίς υπερβολές και χωρίς υπερτυπισμούς. Ας τον κρατήσουμε φυσικό και ας τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές των κυνηγών καλύτερο και υγιέστερο από ότι τον παραλάβαμε. Ζευγαρώνουμε μόνο υγιή ζώα, χωρίς κληρονομικές παθήσεις ή κληρονομικά ελαττώματα. 

Ζευγαρώνουμε ζώα, χωρίς υπερβολικές αιμομιξίες, που έχουν ένα φυσικό σώμα χωρίς βαριά λεμφατικά χαρακτηριστικά χαλαρά βλέφαρα κ.λ.π που υποδηλώνουν εκφυλισμό. 

Η γονιδιακή προίκα του Ελληνικού  Ιχνηλάτη είναι το σφρίγος και ο φυσικός του σωματότυπος. Ο άξιος και σωστός Ελληνικός Ιχνηλάτης, στον τύπο της φυλής του, αναγνωρίζεται χωρίς αμφιβολία ακόμα και όταν τον κοιτάξουμε από απόσταση 100 μέτρων!

 Αν λοιπόν δεν έχετε αμφιβολία, βλέποντας ένα Ελληνικό Ιχνηλάτη  από αυτή την απόσταση, να ξέρετε πως έχετε μπροστά σας έναν άξιο εκπρόσωπο της εθνικής μας φυλής. 

Σημείωση: Ο Νίκος Φωτακόπουλος είναι κριτής μορφολογίας και εργασίας Ιχνηλατών (Ομάδα 6)

δειτε: Η κυνολογική και εργασιακή σημασία των ποδιών του Ελληνικού Ιχνηλάτη


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας