πετροπερδικα

Published on 8 Μαΐου, 2020 | by Kynoclub

0

Πόσα περδικάκια θα μας δώσει ένα ζευγάρι πέρδικες;

κείμενο-φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Διανύουμε την ιερή εποχή της αναπαραγωγής της ορεινής πέρδικας και καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε την ανάγκη προστασίας της καθώς και ορισμένα στοιχεία για την αναπαραγωγή της.

΄’Στά νοτιότερα μέρη της Ελλάδας τα ζευγάρια αρχίζουν να σχηματίζονται από τον Δεκέμβρη ενώ στα βορειότερα (και ορεινότερα) σχηματίζονται αργότερα. Ακόμα και τον Απρίλιο.

Ο αρσενικός δίνει μάχες με τους ανταγωνιστές για να μην πλησιάσει κάποιος την πέρδικά του την οποία κρατάει περίπου… αιχμάλωτη, μια και ποτέ δεν απομακρύνεται από αυτήν πέρα από τα πέντε μέτρα. Γεννάει κατά μέσο όρο 12 αυγά, όμως οι απώλειες είναι μεγάλες κατά την περίοδο της ωοτοκίας και τις πρώτες οκτώ μέρες μετά την εκκόλαψη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντατο ίδιο. Σε κάθε δύο ενήλικες πέρδικες αντιστοιχούν τρεις νεαρές στο τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, με κυριότερη αιτία τα κάθε είδους αρπακτικά και όπως προείπαμε με σημαντικότερη αιτία το κουνάβι και την ποντικοβαρβακίνα. Να σημειώσουμε πως όταν λέμε πως σε κάθε δύο ενήλικες πέρδικες αντιστοιχούν τρεις ανήλικες δεν εννοούμε πως επιβιώνουν από κάθε φωλιά τρία πουλιά. Αυτή η αντιστοιχία των δύο με τρεις βγαίνει από τον μέσο όρο πολλών φωλιών (και ζευγαριών) που καταμετρήθηκαν στην έρευνα.

Το υψόμετρο…

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αναπαραγωγικής επιτυχίας είναι το υψόμετρο που γίνεται η φωλεοποίηση. Στα «χαμηλά», δηλαδή στα 800 μέτρα υψόμετρο, τα ποσοστά επιτυχίας είναι εξαιρετικά χαμηλά, ενώ σε υψόμετρα πάνω από τα 2.000 μέτρα μπορεί η επιτυχία να αγγίξει το 100%. Δηλαδή όλες οι φωλιές να βγάζουν πουλιά.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία για την ορεινή πέρδικα είναι από την παρουσίαση της μακροχρόνιας πανελλαδικής μελέτης και έρευνας που έχει κάνει ο Δασολόγος  Δρ Ν. Μανιός που εικονίζεται στην φωτογραφία με τον Νίκο Φωτακόπουλο στα ορεινά περδικοτόπια του νομού Φωκίδος.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας