επικαιροτητα

Published on 4 Αυγούστου, 2022 | by kynoclub

0

Ρυθμιστική 2022-2023! Τι θα κυνηγήσουμε φέτος, ο πίνακας με τα θηρεύσιμα είδη.

Κείμενο-φωτο: Ακτήμων κυνηγός

Βασική διαφοροποίηση σε σχέση με την περσινή ρυθμιστική είναι η νέα λήξη της περιόδου θήρευσης των αγριόχοιρων που παρατείνεται μέχρι την λήξη του κυνηγιού στις 28 Φεβρουάριου.  Κατά τα άλλα παραμένει η υποκριτική απαγόρευση της θήρας του νεαρού́ αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών. Με λίγα λόγια επιτρέπουν την θήρευση κυοφορούντων αλλά απαγορεύουν την θήρα των μικρών αγριόχοιρων. Ας αποφασίσουν τι θέλουν. Την μείωση του αριθμού των αγριόχοιρων ή την τήρηση της κυνηγετικής ηθικής. Γιατί τελικά ούτε το ένα ούτε το άλλο επιτυγχάνουν.

Υποχρεωτική η δήλωση για τα θηρευμένα τρυγόνια αλλά άγνωστες οι προβλεπόμενές ποινές για τους ΄΄παραβάτες΄΄

                  Τα χρυσοπληρωμένα τρυγόνια

Σε ότι αφορά το τρυγόνι η κάρπωση παραμένει στα 6 πουλιά ενώ η συνολική κάρπωση μειώθηκε στα 120.000 (λέμε τώρα) έναντι των 145.000 που ήταν πέρσι. Οι τρυγονοκυνηγοί οφείλουν να ενημερώνουν την εφαρμογή, που έχει …χρυσοπληρώσει η ΚΣΕ, για τον αριθμό των τρυγονιών που θήρευσαν. Όσοι δεν διαθέτουν προηγμένο κινητό τηλέφωνο οφειλουν να κανουν δήλωση με την αποστολή́ sms (τηλεφωνικού́ μηνύματος) στον αριθμό́ 6976580000. Όλα αυτά πριν φύγουν από τον κυνηγότοπο. Ολίγον .. σουρωτήρι αυτή η ιστορία με την δήλωση κάρπωσης των τρυγονιών. Άραγε ποιες ποινές (δεν) προβλέπονται για όσους δεν ενημερώσουν την πανάκριβη εφαρμογή ή δεν στείλουν sms;. Ας μας ενημερώσει η λαλίστατη ΚΣΕ μια και αυτή έχει στήσει όλη αυτή την φάμπρικα με τα χρυσοφόρα (για κάποιους) τρυγόνια…

Παράδοξο μεν αληθινό δε και ενδεικτικό της ελληνικής ..ηλιθιότητας. Επιτρέπεται το ζαρκάδι στις κρατικές ρεζέρβες (φωτογραφία) και απαγορεύεται στους ελεύθερους κυνηγότοπους. Ένα θήραμα που κυνηγιέται σε όλη την Ευρώπη πλην της …τίμιας Ελλάδας.

Πιο ζαρκάδι;

Ούτε φέτος θα κυνηγήσουμε το πολυπληθέστατο ζαρκάδι όπως άλλωστε γίνεται εδώ και 80 χρονια. Δεν ξέρουμε αν ζήτησαν οι ..Καρασούληδες να συμπεριληφθεί στα θηρεύσιμα όμως είμαστε σίγουροι πως κανένας Αμυράς και κανένας πολιτικός δεν θα τολμούσε να βάλει την υπογραφή του. Οι υστερίες της κ. Πιπιλή, της κ. Μπομπολάκη, της εφημερίδας των Συντακτών και λοιπών αντικυνηγετικών δυνάμεων θα ήταν μια πραγματική …απόλαυση για τον γράφοντα. Ίσως του χρόνου…

Η σπατάλη της νησιωτικής πέρδικας

Μόνο ως σπατάλη μπορεί να χαρακτηριστεί η διατήρηση του ορίου κάρπωσης των τεσσάρων πουλιών της νησιωτικής πέρδικας, ανά κυνηγό, έστω και αν αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις όπου παρέες 3-4 ατόμων ή ακόμα έχουν την δυνατότητα να εξοντώσουν νόμιμα ολόκληρα κοπάδια. Σκεφτείτε: Τέσσερις κυνηγοί σε ένα Σαββατοκύριακο μπορούν να θηρεύσουν 32 πέρδικες και να αφανίσουν τις πέρδικες μια ολόκληρης περιοχής. Και αν σε κάποια νησιά αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά, το συγκεκριμένο θήραμα, σε άλλα μπορεί να είναι καταστροφικό. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει συνολικό όριο κάρπωσης ούτε καν απογραφή για την υπάρχουσα κατάσταση. Περίεργο μεν πραγματικότητα δε. Έχουμε όριο συνολικής κάρπωσης για το μεταναστευτικό τρυγόνι και δεν έχουμε για τις πέρδικες.

Καλά κυνήγια και καλή χρόνιά…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας