Πτηνά

Published on 19 Σεπτεμβρίου, 2022 | by kynoclub

0

Σιταρήθρα – Alauda arvensis


Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 18 – 19 cm
Άνοιγμα φτερών: 30 – 36 cm
Βάρος αρσενικού: 28 – 54 gr
Βάρος θηλυκού: 22 – 47 gr

Γνωρίσματα
Καστανόξανθο πουλί, μικρό σε μέγεθος, με άσπρη κοιλιά και διάστικτο στήθος. Στα πλάγια της ουράς ξεχωρίζουν λευκά φτερά και το τελείωμα των φτερών είναι λευκό και είναι ιδιαίτερα ορατό κατά την πτήση. Στη χώρα μας παρατηρείται κυρίως το χειμώνα.

Γεωγραφική εξάπλωση
Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια και ανατολική Ασία έως την Ιαπωνία.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή
Αν και είδος αποδημητικό, σε μερικές περιοχές λίγα άτομα απαντούν όλο το χρόνο. Στην χώρα μας φωλιάζουν λίγα σχετικά ζευγάρια, ενώ το χειμώνα εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς.
Φωλιάζει στο έδαφος κάτω από θάμνους ή πυκνά αγριόχορτα σε μια κοιλότητα του εδάφους στρωμένη με ξερά χόρτα. Η φωλιά κατασκευάζεται και από τα δύο φύλα και την προσέχει κυρίως το θηλυκό. Γεννάει 1- 2 φορές το χρόνο από 2 – 8 αβγά χρώματος λευκωπού ως ανοιχτού λαδί με κηλίδες, που επωάζονται για 11 – 15 ημέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 10 – 13 ημερών.

Τροφή
Συλλέγει την τροφή του από την επιφάνεια του εδάφους, την παρεδάφια βλάστηση και τα χαμηλά κλαδιά των θάμνων. Πετάει κυκλικά πάνω από την περιοχή που έχει διαλέξει για να αναζητήσει την τροφή του και σχηματίζει κοπάδια 10 – 100 ατόμων. Τρέφεται με ασπόνδυλα (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λ.π.), έντομα και σπόρους.

Κυνήγι


Το κυνήγι της σιταρήθρας ασκείται από λίγους, σχετικά, κυνηγούς και γίνεται με καρτέρι, όλη τη μέρα, κυρίως στα οργωμένα χωράφια το φθινόπωρο.  Χρησιμοποιούμε φυσίγγια με ελαφριές γομώσεις και σκάγια Νο 9 -10. Ημερήσιο όριο κάρπωσης δέκα πουλιά από 20 Αυγούστου έως 10 Φεβρουαρίου.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας