Πτηνά

Published on 21 Σεπτεμβρίου, 2022 | by kynoclub

0

Ψαρόνια (sturnus vulgaris).

Πτηνό της οικογένειας των Στουρνιδών, της εκτεταμένης και ετερογενούς υποτάξης των ωδικών. Έχει μήκος 20-24 εκατοστά, από τα οποία 6 εκατοστά της ουράς, και μαυριδερό χρώμα με άσπρες βούλες. Ζει στην Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος της Ασίας και το φθινόπωρο μεταναστεύει σε νοτιότερες περιοχές. Γεννά 4-6 αβγά.

Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει από τις αρχές της ανοίξεως και τελειώνει τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Το είδος αυτό κατασκευάζει τη φωλιά του μέσα σε κοιλώματα δέντρων ή σε ερειπωμένους τοίχους και αποθέτει εκεί τα αβγά του, συνήθως 5, με χρώμα ανοιχτό γαλάζιο.

Τους νεοσσούς φροντίζουν και διατρέφουν και οι δύο γονείς.

Τροφή

Είναι παμφάγα πουλιά. Μέσα στη διατροφή του περιλαμβάνονται διάφορα έντομα (σαρανταποδαρούσες, αράχνες, σκώροι, σκουλήκια, και διάφορα είδη γαιοσκωλήκων), φρούτα (μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κεράσια, σταφύλια), ποικιλία σπόρων και ελιές.

Κατά καιρούς κάνουν επιδρομές σε οπωρώνες, προκαλώντας καταστροφές.

Επισκέπτεται επίσης τα απόβλητα τροφίμων των ανθρώπων στα χωριά και τις χωματερές σκουπιδιών.

Τα ψαρόνια είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά πτηνά. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της μεγάλης κοινωνικότητάς τους είναι, ότι, στις περισσότερες και βασικότερες συνήθειες τους, όπως στη μετανάστευση, στην αναπαραγωγή, αλλά και στην τροφή, λειτουργούν ομαδικά. Καθότι κοινωνικό και αγελαίο, συγκροτεί, κατά τους χειμερινούς μήνες ή πριν τη φθινοπωρινή μετανάστευση, τεράστια και θορυβώδη σμήνη, τα οποία συνωστίζονται στα κτήρια και στα άλση των πόλεων, στα δάση ή στους καλαμιώνες.

Κυνήγι
Κυνηγιέται, με καρτέρι. Τα κοπάδια των ψαρονιών μπορούν να αριθμούν χιλιάδες άτομα και είναι από τα λίγα θηράματα στο κυνήγι των οποίων μπορεί κανείς με μία τουφεκιά να πάρει πολλά μαζί.  Φυσίγγια νο. 9-10 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας