θεματα

Published on 8 Οκτωβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Ποτέ το θήραμα πάνω από την ανθρώπινη ζωή!

Τρομακτικές είναι οι συνέπειες που έχουν τα θανατηφόρα δυστυχήματα στο κυνήγι, που συμβαίνουν συχνά στην Ελλάδα, με συγγενείς ή στενούς φίλους, να πυροβολούν κατά λάθος ο ένας τον άλλον. Μετά την απώλεια, σπίτια κλείνουν, οικογένειες αλληλοσπαράσσονται  και ζωές καταστρέφονται, εκτός βέβαια, από τις ποινικές ευθύνες που αντιμετωπίζουν οι δράστες.

Το τελευταίο περιστατικό στη Νέα Μάδυτο, όπου ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του όταν τον πυροβόλησε κατά λάθος ο 51χρονος κουμπάρος του, που τον πέρασε για θήραμα, έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά πως το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα πολύ επικίνδυνη, αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Όπως δηλώνει στο Press724.gr, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Νίκος Παπαδόδημας, η μεγάλη πλειοψηφία των ατυχημάτων στο κυνήγι, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, που όλοι οι κυνηγοί διδάσκονται, πριν πάρουν την άδεια τους. Κανένας κυνηγός δεν δικαιολογείται να μην ξέρει αυτούς τους κανόνες, τους οποίους μαθαίνει αναλυτικότατα, με φωτογραφίες, σκίτσα και παραδείγματα, αναφέρει ο κ.Παπαδόδημας, τονίζοντας ότι η γενική αρχή είναι πως πυροβολείς μόνο αν είσαι 100% σίγουρος πως πρόκειται για θήραμα και πως το όποιο θήραμα, δεν μπαίνει ποτέ πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται εξηγεί, αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια, στο πως, που, πότε χρησιμοποιούμε το όπλο, τι θέση παίρνουμε, που δίνουμε προσοχή κ.α. Πχ στα καρτέρια, δεν μπορεί να μετακινείται κάποιος χωρίς να το γνωρίζει η υπόλοιπη ομάδα, γιατί αυτό είναι θανάσιμο λάθος. «Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ακούσει όλοι οι κυνηγοί, για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας και τις τραγικές συνέπειες που έχουν» λέει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στους κανόνες, αυτοί περιγράφονται σαφέστατα στα εγχειρίδια που διδάσκονται οι κυνηγοί, πριν δώσουν εξετάσεις στα κατά τόπους δασαρχεία, όπου μεταξύ άλλων καλούνται να απαντήσουν γραπτώς σε περίπου 100 ερωτήσεις που περιλαμβάνουν σχεδόν όλο το εύρος των θεμάτων ασφαλείας. Επίσης, η κατάρτιση τους συνεχίζεται από πολλούς κυνηγετικούς συλλόγους, που σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν σεμινάρια με ειδικούς.

Τα περισσότερα δυστυχήματα συμβαίνουν στη διάρκεια του κυνηγιού του αγριογούρουνου, επειδή μεταξύ άλλων και τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται είναι πολύ ισχυρά. Σε αυτού του είδους το κυνήγι, αναφέρει ο κ.Παπαδόδημας, όπως και σε μερικά άλλα, ζητήθηκε πριν από μερικά χρόνια και επιβλήθηκε, η χρησιμοποίηση του πορτοκαλί γιλέκου, με το οποίο ο κυνηγός είναι πολύ περισσότερο αντιληπτός από τους συναδέλφους του, χωρίς το θήραμα να μπορεί να αντιληφθεί το έντονο χρώμα. Στις σπάνιες περιπτώσεις που δεν τηρείται το μέτρο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει άδεια για όπλο, χωρίς να εξετάζεται το που θα το χρησιμοποιήσει. «Έτσι βλέπουμε το φαινόμενο, πάρα πολλά άτομα να παίρνουν κυνηγετικά τουφέκια, τα οποία χρησιμοποιούν λανθασμένα για αυτοάμυνα. Τα τουφέκια αυτά όμως, δεν είναι για αυτόν τον σκοπό. Είναι κυνηγετικά και οι ιδιοκτήτες τους δεν ξέρουν πώς να τα χειρίζονται σωστά, δεν έχουν καμία απολύτως εκπαίδευση και πολλές φορές προκαλούν ατυχήματα στο σπίτι. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν μάλιστα το όπλο τους γεμάτο διαρκώς και αυτό είναι σαν να ανοίγεις την πόρτα στον θάνατο» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Πηγή: http://press724.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας