θεματα

Published on 31 Οκτωβρίου, 2023 | by kynoclub

0

Τζερόνιμο: Ο τελευταίος ινδιάνος αρχηγός των Απάτσι

Στις 17 Φεβρουαρίου 1909 πεθαίνει από πνευμονία ο Τζερόνιμο σε ηλικία 80 ετών, ενώ ακόμα αιχμάλωτος πολέμου στο Φορτ Σιλ της Οκλαχόμα.

~ “Εξαφανιζόμαστε από τη γη, όμως δεν μπορώ να σκεφτώ ότι είμαστε άχρηστοι ή ο θεός δεν θα μας είχε δημιουργήσει. Δημιούργησε όλες τις φυλές των ανθρώπων και σίγουρα είχε έναν δίκαιο σκοπό στη δημιουργία της καθεμιάς. Για κάθε φυλή ανθρώπων που δημιούργησε ο θεός, έφτιαξε ένα σπίτι. Στη γη που δημιουργήθηκε για οποιαδήποτε φυλή τοποθέτησε ό,τι θα ήταν καλύτερο για την ευημερία αυτής της φυλής. Όταν δημιούργησε τους Απάτσι δημιούργησε επίσης τα σπίτια τους στη Δύση. Τους έδωσε τόσο σιτηρά, φρούτα και θηράματα που έπρεπε να φάνε. Για να αποκαταστήσει την υγεία τους όταν η ασθένεια θα τους κατέβαλε , έφτιαξε πολλά διαφορετικά βότανα, τους έμαθε πού να βρίσκουν αυτά τα βότανα και πώς να τα χρησιμοποιούν ως φάρμακα. Τους έδωσε ένα ευχάριστο κλίμα και το μόνο που χρειάζονταν ήταν ρούχα και στέγη… Έτσι ήταν στην αρχή: οι Απάτσι και τα σπίτια τους δημιουργήθηκαν ο ένας για τον άλλον από τον ίδιο τον θεό. Όταν τους παίρνουν τα σπίτια και τα κυνηγοτόπια τους οι Απάτσι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. Πόσος χρόνος θα περάσει μέχρι να διαπιστωθεί πώς πλέον δεν υπάρχουν Απάτσι; “

Αυτή η σπάνια εικόνα δείχνει τον μεγάλο ηγέτη της Αντίστασης των Απάτσι να γέρνει πάνω σε ένα δέντρο. Φωτογραφήθηκε, σε αιχμαλωσία, από τον William E. Irwin, Chickasha.

Ο Τζερόνιμο συχνά μιλούσε για την επιθυμία του γιαενδεχόμενη επιστροφή του λαού του στις πατρογονικές του πατρίδες στην Αριζόνα. Όμως η ζωή του τελείωσε με τραγικό τρόπο φυλακισμένος στο Fort Sill της Οκλαχόμα, μακριά από τα αγαπημένα εδάφη που είχε πάρει με τη βία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή υπερασπίστηκε την γη των προγόνων του και της φυλής του.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας