θεματα

Published on 9 Νοεμβρίου, 2023 | by kynoclub

0

Η αισθητική στην κυνηγετική φωτογραφία…

Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την κυνηγετική κοινότητα, στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης (social media), είναι η ανάρτηση φωτογραφιών με εκατόμβες θηραμάτων αραδιασμένων που προσβάλουν το νεκρό θήραμα και τον κυνηγετικό μας πολιτισμό.

Κείμενο-φωτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Τι και αν πολλοί Κυνηγετικοί Σύλλογοι ζητούν από τα μέλη τους να είναι προσεκτικά, ενίοτε απειλώντας με μηνήσεις ή διαγραφές.; Ορισμένοι συνάδελφοι όμως επιμένουν στην αντιαισθητική πρακτική τους ενάντια σε κάθε  κυνηγετική ηθική και δεοντολογία.

Δεν μπορούν να αντιληφθούν το κακό που κάνουν στο κυνήγι με αυτή τους τη εμμονή για επίδειξη και συλλογή like. Από κοντά και διάφοροι σκυλέμποροι, παραγωγοί φυσιγγίων, διοργανωτές εκδρομών κ.λ.π. απογειώνουν την ασχήμια με φωτογραφίες που παραπέμπουν σε εξόντωση και …ρεκόρ. Ποια σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την κυνηγετική αισθητική και τον ελληνικό κυνηγετικό πολιτισμό; Είδατε πουθενά την θεά ΄΄Άρτεμη ‘’ επάνω σε εκατόμβες με μπεκάτσες ορτύκια ή αγριογούρουνα;

Μια ματιά στα προφίλ όσων αναρτούν αυτές τις εμετικές φωτογραφίες αρκεί για να διαπιστώσει οποιοσδήποτε πώς ο …μπουνταλάς είναι σε όλα του μπουνταλάς. Όχι μόνο στην ανάρτηση των φωτογραφιών. Και στον τρόπο που μεταφέρει τα σκυλιά ή το όπλο του, στον τρόπο που εκφράζεται ακόμα και στην διαχείριση των σκουπιδιών του… Να είστε βέβαιοι πως αυτός που παρατάει τα σκουπίδια του στο καρτέρι είναι αυτός που θα ανεβάσει και τις φωτογραφίες με το γεμάτο τσίχλες, λαγούς ή μπεκάτσες καπο  του αυτοκινήτου του.

Μια φωτογραφία με δυο μπεκάτσες ή δυο πέρδικες μπορεί να είναι πολύ πιο ωραία από ένα φορτωμένο  καπό  γεμάτοι αίματα…

Το έχουμε ξαναγράψει: Το κυνήγι δεν είναι σπορ δεν έχει ρεκόρ! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ΄΄ανεβάσει’’ κάποιος δεκάδες γουρούνια με ποταμιά αίματος να τρέχουν σε πεζοδρόμια και δρόμους. Ούτε ο …εκτελεστής να κάνει το σήμα της νίκης καβάλα πάνω σε κάποιο καπρί. Μόνο με  εικόνα αφιονισμένου χουλιγκάνου μπορεί να παρομοιαστεί. Και μαζί με αυτόν δεκαπέντε νοματαίοι χωρίς ένα κλείστρο ανοικτό!

Τι προσφέρουν αυτές οι άθλιες φωτογραφίες στην κυνηγετική υπόθεση; Τίποτα! Απολύτως τίποτα! Αντίθετα κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στρέφοντας την κοινή γνώμη ενάντια στο κυνήγι…

Όσο για αυτούς που κατηγορούν αυτές τις συμπεριφορές άμεσα χαρακτηρίζονται ως …φλώροι, καναπεδάτοι, βουτηράτοι, οικολόγοι κ.λ.π.

Πολύ καλά πράττουν λοιπόν οι κυνηγετικές οργανώσεις που προσπαθούν να νουθετήσουν, να ορμηνέψουν , να προειδοποιήσουν.  Έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις βγαίνουν λίγο υπερβολικές απειλώντας με μηνύσεις…

Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε;

Ας μην αφήσουμε τα μάτια μας να συνηθίσουν την ασχήμια με τις άθλιες φωτογραφίες των κασετοφωνάκηδων και των νυκτομακελάρηδων.

Ας μην συνηθίσουμε ακόμα και τις φωτογραφίες με τα νόμιμα όρια κάρπωσης που είναι αυτές κατακριτέες.

Μια φωτογραφία με δυο μπεκάτσες ή δυο πέρδικες μπορεί να είναι πολύ πιο ωραία από ένα φορτωμένο  καπό  γεμάτο αίματα… Όπως και μια φωτογραφία δίπλα σε μια βρύση, ή γύρω από το τραπέζι με το κολατσιό… Ας προσπαθήσουμε όλοι να δείξουμε την εικόνα του σύγχρονου κυνηγού-διαχειριστή που αγαπάει και σέβεται το θήραμα μετά την κάρπωση και όχι την …εκτέλεσή του.

Και μην ξεχνάτε. Ο κυνηγός θηρεύει θηράματα και ο ψαράς ψαρεύει ψάρια.  Ο κυνηγός δεν σκοτώνει πουλιά ή λαγούς όπως και ο ψαράς δεν …σκοτώνει ψάρια!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας