κυνοφιλια

Published on 17 Φεβρουαρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Πάρε τωρα κουτάβι για τον …Αύγουστο!

Κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Κάθε τέτοια εποχή, , φτάνει η ώρα (και) του κυνοφιλικού απολογισμού.

Απομένουν μερικοί  μήνες μέχρι την έναρξη της ….νέας κυνηγετικής περιόδου και αυτός είναι αρκετός χρόνος για να ετοιμάσει κάποιος ένα νέο κουτάβι. Αν το αγοράσουμε τώρα σε ηλικία 4-6 μηνών, μέχρι τον προσεχή Αύγουστο ή Σεπτεμβριο, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να το μάθουμε και να μας μάθει. Και όχι μόνο θα έχουμε αρκετό χρόνο αλληλογνωριμίας, αλλά και αντίστοιχο χρόνο για εκπαίδευση. Η κλειστή κυνηγετική περίοδος είναι η καλύτερη εποχή για εκπαίδευση, μια και δεν υπάρχει το άγχος της κυνηγετικής εξόδου και το άγχος της …τσάντας. Ας επαναλάβουμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε πρίν αγοράσουμε ένα κουταβάκι…

Ποτέ χωρίς  pedigree

Μην αγοράσετε σκύλο χωρίς γενεαλογικό πιστοποιητικό. Το petegree αναγράφει την γενεαλογία και τους προγόνους και αποτελεί μιά σχετική εγγύηση για την προέλευση του σκύλου. Βέβαια δεν είναι αποδεικτικό ποιότητος, όμως στην εποχή μας δεν νοείται να αγοράζει κανείς σκύλο που δεν έχει γενεαλογικό πιστοποιητικό. Ο σκύλος που δεν έχει pedigree δεν έχει κάν ταυτότητα και προέλευση. Και κατά κανόνα έχει ιδιοκτήτη που είναι αδιάφορος κυνολογικά και κατά κανόνα άσχετος. Αντίθετα, το σκυλάκι που προσφέρεται με pedigree είναι αναμφίβολα πιό ελπιδοφόρο, μια και ο εκτροφέας του αφού έχει φροντίσει για να γράψει τα σκυλάκια του στα γενεαλογικά βιβλία του ΚΟΕ, κάτι που σημαίνει πώς έχει φροντίσει και για πολλά άλλα ακόμα. Όπως π.χ την επιλογή του πατέρα των κουταβιών. Είναι απίθανο να προτίμησε τον επιβήτορα του γείτονα, επειδή απλά ήταν …τζάμπα και δίπλα του. Σημειωτέον πώς με τον όρο εκτροφέας δεν ενοούμε κάποιον επαγγελματία που κάνει πολλές γέννες. Εκτροφέας μπορεί να είναι και ένας απλός κυνηγός που ζευγαρώνει την μία και μοναδική κυνηγετική του σκύλα, κάνοντας μία γέννα τον χρόνο ή μία γέννα στην ζωή του. Εκτιμήστε λοιπόν τον εκτροφέα που διαθέτει κουτάβια όχι από το μέγεθος της εκτροφής του, αλλά από άλλα κριτήρια (όπως π.χ από τον τρόπο που φέρεται στα σκυλιά του ή στον αλλοδαπό βοηθό του). Κρίνετε τον και από την κατάσταση που βρίσκονται οι σκύλοι του, αλλά και από τις εγκαταστάσεις της εκτροφής του.

koutavi

Μακριά απο …βαρελόσκυλα και τζάμπα κουτάβια

Αυτός που έχει την γεννημένη σκύλα του σε …βαρέλι είναι βέβαιο πώς δεν δίνει φράγκο για την καλή ανατροφή της γέννας, και το πιθανότερο είναι πώς τα κουτάβια κουβαλάνε ήδη κάποια προβλήματα χαρακτήρα… Ακόμα και η μάρκα της τροφής που ταΐζει τα σκυλιά του θα σας δώσει μια εικόνα του ενδιαφέροντος του εκτροφέα για τα σκυλιά του.

Φύγετε μακριά από μάντρες-κυνοτροφεία όπου στοιβάζονται πολλά σκυλιά, και πολλές … ράτσες σκύλων. Αν μάλιστα είστε αναγκασμένοι να κρατάτε την μύτη σας για να αποφύγετε τις οσμές τότε να είστε βέβαιοι πώς βρίσκεστε σε λάθος χώρο.

Το έχουμε ξαναγράψει. Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας χαρίζουν κάποιο κουτάβι. Γιατί κάποιος να χαρίσει ένα κουτάβι; Είδατε ποτέ κανέναν να χαρίζει ένα αρνί, μία κότα ένα γουρούνι ή μια κατσίκα; Ή πολύ περισσότερο ένα μοσχάρι; Ειδικά την εποχή μας που ένα κουτάβι καλής γενεαλογίας, κοστίζει όσο ένα μοσχάρι 200 κιλών;

Είναι αποδεδειγμένο πιά πώς όποιος χαρίζει ένα σκύλο το κάνει απλά επειδή θέλει να τον …ξεφορτωθεί, έστω και αν ορκίζεται για το αντίθετο.. Δεν έχει καμία αξία γι’ αυτόν και δεν βλέπει την ώρα για να απαλλαγεί από ένα ακόμα στόμα. Περίπου το ίδιο ισχύει κατ’ αναλογία για τους σκύλους που πωλούνται σε τιμή …ευκαιρίας. Όταν προσφέρονται σκύλοι για 80 ευρώ, τότε σημαίνει πώς προέρχονται από κάποιο ζευγάρωμα χωρίς εκτροφικό στόχο. Απλά κάποιος έβαλε την σκύλα του να γεννήσει και αφού κράτησε ένα, δύο κουτάβια …σπρώχνει τα υπόλοιπα σε τιμή που νομίζει πώς είναι δελεαστική ώστε να τα ξεφωρτοθει το συντομότερο…

koutavia

 

Μετά την απόκτηση…

Αναμφίβολα διανύουμε δύσκολες οικονομικά εποχές και ίσως είναι λίγο παράδοξο ο γράφων να καταδικάζει τα …τζάμπα ή τα φτηνά κουτάβια. Όμως και ο πλέον δύσπιστος αναγνώστης θα συμφωνήσει πώς κανείς δεν χαρίζει ένα καλό σκύλο, όπως κανείς δεν χαρίζει ένα σακί με καλή τροφή. Και αναφέρουμε την τροφή σαν ένα παράδειγμα του κόστους συντήρησης που έχει ένας σκύλος, είτε τον πάρουμε τζάμπα είτε τον πληρώσουμε. Όπως κόστος έχουν τα εμβόλια, τα φάρμακα και ο κτηνίατρος. Γιατί λοιπόν να μεγαλώνουμε ένα σκύλο που δεν είναι ελπιδοφόρος καί όχι κάποιον που είναι πολλά υποσχόμενος; Το ίδιο κόστος θα έχουν μετά την απόκτησή τους… Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση μετά από ένα ολόκληρο χρόνο να διαπιστώνεις πώς παιδευόσουν άδικα, και θα πρέπει να ξαναρχίσεις από την αρχή…

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας