κυνοφιλια

Published on 16 Μαΐου, 2022 | by kynoclub

0

Κυνοφιλική Λέσχη. Μια ιδέα με πολλές εφαρμογές και λύσεις…

κείμενο φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Οι κυνοφιλικές Λέσχες είναι μια πολύ διαδομένη πρακτική στο …εξωτερικό. Η διαφορά τους με τους επίσημους Κυνοφιλικούς Ομίλους είναι η …χαλαρότητα μια και δεν ακολουθούν κάποιο πρωτόκολλο που επιβάλουν οι επίσημοι κυνολογικοί κανόνες και κυρίως οι νομικές υποχρεώσεις.  Η λειτουργία τους είναι περισσότερο παρεϊστικη και ο σκοπός τους είναι η σύσφιξη των σχέσεων των μελών μέσα από δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν με επίσημες κυνολογικές εκδηλώσεις αλλά ανεπίσημες δράσεις όπως ανταμώματα, συζητήσεις, προβολές, σεμινάρια και μαθήματα κάθε είδους.

Μια εμπειρία από την Αγγλία

Θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιαστεί όταν πριν 30-35 χρόνια βρέθηκα στην Αγγλία δυο τρείς χρονιές φιλοξενούμενος της παλιάς μου φίλης και συνεργάτιδας στο περιοδικό ΚΥΝΟΛΟΓΙΑ Μαρίας Γκινάλα. Σε ενα μου ταξίδι κατά την παραμονή μου είχαμε επισκεφτεί αρκετούς εκτροφείς και μια τοπική Λέσχη κυνοφίλων. Εντυπωσιάστηκα! Αυτή λοιπόν η Λέσχη, που δεν θυμάμαι καν όνομα και περιοχή, ήταν η Κυνοφιλική Λέσχη ενός χωριού. Μια φορά την εβδομάδα συναντιόντουσαν τα μέλη και έκαναν τα …δικά τους.  Όταν πήγα εγώ, μήνα Μάρτιο λόγω   Crufts, η συνάντηση ήταν σε ένα μεγάλο κτήριο με ευρύχωρο στεγασμένο χώρο. Όλοι έδιναν μια λίρα και έπιναν …τσάι. Αυτή ήταν η δαπάνη και το έσοδο της Λέσχης για την εκδήλωση που ήταν ένα απλό μάθημα κοινωνικοποίησης και παρουσίασης σκυλιών στις εκθέσεις. Χωρίς δασκάλους και εκπαιδευτές. Απλά ο ένας βοηθούσε τον άλλο. Παρίστανε τον κριτή, άγγιζε τον σκύλο του διπλανού, περνούσε δίπλα του και γενικότερα γινόντουσαν όλα αυτά που πρέπει να κάνει ο κάθε κυνόφιλος, είτε παρουσιάζει σκύλους σε εκθέσεις είτε απλά θέλει να δώσει στον σκύλο του εμπειρίες κοινωνικοποίησης και ευκαιρίες για συνάντηση με τους όμοιους του. Πέρα από τους ιδιοκτήτες πολύ περισσότερο χαιρόντουσαν τα ίδια τα σκυλιά. Αυτό ήταν λοιπόν το θέμα της συνάντησης (κάθε Πέμπτη απόγευμα) όταν πήγα εγώ. Κάθε φορά είχαν και διαφορετικό θέμα. Κάπως έτσι λειτουργούν λοιπόν οι Κυνοφιλικές Λέσχες  και ανάλογα με το θέμα τους. Άλλο η τοπική γενική Λέσχη και άλλο π.χ η Λέσχη του Μπλαντχάουντ,  του Τζακ Ράσσελ, της ..βέσπας, του Jeep ή των φωτογράφων.

 Λέσχη για τον Ελληνικό Ιχνηλάτη

Αυτή λοιπόν την ιδέα της Λέσχης που δεν θα δεσμεύετε από …πρωτόκολλα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Με κίνητρο πάντα την ανιδιοτελή αγάπη μας για την εθνική μας φυλή και στόχο την …παρέα και την ανταλλαγή γνώσεων, παρατηρήσεων και απόψεων με ομοιοπαθείς μέσα από την λειτουργία της Λέσχης. Με παράλληλο στόχο την υποστήριξη της καθαρόαιμης εκτροφής, την βοήθεια στον Όμιλο Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη και τους Κυνοφιλικούς Ομίλους της Περιφέρειας. Προφανέστατα ο στόχος δεν είναι αντικαταστήσουμε ούτε να υποσκελίσουμε τους επίσημους κυνοφιλικούς Ομίλους. Σε καμία περίπτωση. Μοναδικός στόχος και όραμα η διαρκής επιμόρφωση των μελών μέσα από συναντήσεις ομιλίες, σεμινάρια, προβολές, ανταμώματα και …εξορμήσεις. Στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ίδρυση Λέσχης είναι μια καλή ιδέα και για τους θιασώτες  των φυλών που δεν έχουν Όμιλο. Όπως π.χ το Σεγκούτζι το Πίντσερ, το Βίζσλα κ.λ.π.  Ειδικά για το Σεγκούτζι έχει ιδρυθεί κάνα δυο φορές Όμιλος αλλά δεν λειτούργησε μια και η λειτουργία του έχει πολλά εμπόδια και γραφειοκρατία. Καταστατικά, πρωτοδικεία, ΑΦΜ κ.λ.π. Αντίθετα  η ίδρυση και η λειτουργία Λέσχης είναι πολύ χαλαρή και ..ανώδυνη διαδικασία. Ας το δοκιμάσουν λοιπόν οι κυνόφιλοι που η ράτσα τους δεν εκπροσωπείται από κάποιο Όμιλο. Φυσικά μπορούν να ιδρυθούν και γενικές κυνοφιλικές Λέσχες σε πόλεις, νησι΄α ή νομο΄ύς που δεν έχουν Κυνοφιλικό Όμιλο. Θα είναι μια καλή αρχή. Ίσως έτσι βοηθηθεί και ο ΚΟΕ στην αξιολόγηση και τελική έγκριση νέων επίσημων Ομίλων στους οποίους θα είναι δυνατόν να μετεξελιχθούν οι Λέσχες.

Η δική μας Λέσχη….

Πάμε λοιπόν από εκεί που ξεκινήσαμε: Όσοι αγαπούν τον Ελληνικό Ιχνηλάτη ας έρθουν στην Λέσχη να τα πούμε και ας κάνουν τις δικές τους προτάσεις για καλύτερη οργάνωση. Όλες οι απόψεις θα ακουστούν, θα συζητηθούν και γιατί όχι, αν είναι εφικτό, θα υλοποιηθούν. Πάντα με καλή διάθεση, κυνοφιλικό και συναδελφικό  πνεύμα και κυρίως χωρίς αποκλεισμούς.  Με πολλές-πολλές ευχαριστίες στην διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω

Το ραντεβού μας είναι την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στην αίθουσα του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω Θηβών 475 Σας περιμένουμε!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας