υδροβια

Published on 21 Σεπτεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Αυξάνονται και πληθύνονται τα κεφαλούδια (Oxyura leucocephala)

Σύμφωνα με ανάρτηση του  Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας τα  νεα για τα κεφαλουδια ειναι εξαιρετικά!  20.000 Κεφαλούδια (Oxyura leucocephala) καταμετρήθηκαν στο Καζακστάν από τις 13 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας έτσι τον παγκόσμιο καταγεγραμμένο αριθμό τους κατά 4.000 άτομα. Σταθερός σταθμός στο ταξίδι της μετανάστευσης τους αποτελεί η λίμνη Βιστωνίδα, με πάνω από 1.000 Κεφαλούδια να παρατηρούνται στη λίμνη Βιστωνίδα τους χειμερινούς μήνες.
kefaloudia1

Το εύρος αναπαραγωγής έχει μειωθεί δραματικά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα φωλιάζει μόνο στην Ισπανία, Ρωσία, Τουρκία και σποραδικά στην Ρουμανία. Προτιμά για φωλεοποίηση, μικρές ρηχές λίμνες με γλυκό ή αλμυρό νερό, με αρκετή επιπλέουσα βλάστηση και εκτεταμένες περιοχές με καλάμια.

Τρέφεται με έντομα, ασπόνδυλα και υδρόβια φυτά που αναζητά με καταδύσεις, ανακατεύοντας την λάσπη του βυθού.

Οι μεγαλύτερες απειλές για το είδος θεωρούνται η αποξήρανση των υγρότοπων, το κάψιμο των καλαμιών, η πτώση της στάθμης των λιμνών που οδηγεί στην εξαφάνιση των καλαμώνων και η διαμόρφωση των φυσικών λιμνών σε ταμιευτήρες νερού. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα για το κεφαλούδι είναι ο υβριδισμός και ο ανταγωνισμός με το είδος Oxyura jamaicensis που εισήχθη στην δεκαετία του 1950 στην Μεγάλη Βρετανία, από την Βόρεια Αμερική. Κυριότερο διαχειριστικό μέτρο για την σωτηρία του είδους είναι η παρεμπόδιση της επέκτασης της Oxyura Jamaicensis στους υγρότοπους της Ευρώπης που αν δεν πραγματοποιηθεί πιθανόν να οδηγήσει στην ολική και οριστική εξαφάνιση του κεφαλουδιού.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας