θεματα

Published on 13 Ιανουαρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Η αισθητική της ασχήμιας!

Κείμενο: Αχιλλέας Γιάππος

Φωτο: αναρτήσεις facebook
Αγαπητοί φίλοι την τελευταία περίοδο ζήσαμε πραγματικά μία τρέλα. Μία σύγκρουση μεταξύ κυνηγών άνευ προηγουμένου. Κάποιοι πανηγύριζαν για το ‘μάνα΄εξ ουρανού που έφερε αυτός ο χειμώνας και στην αντίπερα όχθη κάποιοι άλλοι που αντιδρούσαν σε όλη αυτή την σπατάλη ζωικού κεφαλαίου και θηραματικού πλούτου. Με αιχμή του δόρατος αυτής της κόντρας την πολυαγαπημένη και πολυκακοποιημένη μπεκάτσα, έκανα μία μικρή περιήγηση στο ΦΒ, συγκέντρωσα και αναδημοσίευσα μερικά από πάμπολλα βιντεάκια που τράβηξαν συνάδερφοι αυτές τις μέρες με ανήμπορες μπεκάτσες ώστε να δώσω την ευκαιρία σε κάποιους να ξανασκεφτούν την στάση τους και τα επιχειρήματά τους. Είδαμε μπεκάτσες σε χωματόδρομους, ασφάλτους, κέντρα πόλεων, αυλές, μπαλκόνια, εισόδους πολυκατοικιών, μέχρι και σε φουαγιέ ξενοδοχείου. Εύκολα μπορούμε να δούμε στα περισσότερα από αυτά τα βίντεο ότι υπήρχε μερική χιονοκάλυψη και όπου υπήρχε ολική χιονοκάλυψη το ύψος του χιονιού ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Δεν υπήρχε κανένα βίντεο γυρισμένο σε μισό ή ένα μέτρο χιόνι.

aparadektos1

 Οι ηλίθιες δικαιολογίες

Το επιχείρημα κάποιων   ‘ε σιγά το χιόνι’ ακούγεται πραγματικά ηλίθιο. Μα το χειμώνα κυνηγάμε αυτά τα πουλιά ποτέ να πάμε για μπεκάτσες, τον Αύγουστο?. Η επιτομή της άγνοιας. Δυστυχώς ένα θήραμα δεν το γνωρίζεις απλά επειδή ξέρεις πως να το σκοτώνεις. Η γνώση είναι μία πολύ πιο σύνθετη διαδικασία και φυσικά όπως κάποτε μου είπε ένας πολύ νεότερος κυνηγός ‘κ. Αχιλλέα μας λείπει πολύ διάβασμα’. Γιατί άραγε δεν είχαμε αντίστοιχες εικόνες όλους τους προηγούμενους χειμώνες? Λέτε να τρελάθηκαν τα πουλιά φέτος? Προφανώς όχι. Η ένταση (κυρίως του παγετού) και η έκταση των φετινών φαινομένων ήταν μοναδική. ¨Ήταν κακοκαιρία τουλάχιστον τριακονταετίες, ενώ πολλές περιοχές είχαν να δουν τέτοια φαινόμενα περίπου έναν αιώνα. Με αφορμή λοιπόν τα βίντεο των συναδέρφων μας καλά θα κάνουμε να σκεφτούμε πόσα άλλα αμέτρητα πουλιά βρέθηκαν στην ίδια ή χειρότερα κατάσταση δίχως να βρεθεί κάποιος να τις βοηθήσει ή να τις καταγράψει. Επίσης ένα πουλί που φτάνει στις 10 του μηνός να πέφτει στο κέντρο μίας πόλης εξαντλημένο και αποπροσανατολισμένο, δεν ήρθε στην κατάσταση αυτή από την μία μέρα στην άλλη. Το κακό ξεκίνησε πολλές μέρες πριν και ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά. Είναι λοιπόν απολύτως βέβαιο ότι η απαγόρευση έπρεπε να ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του ακραίου παγετού. 
Πολλά από αυτά τα πουλιά παρότι κατόρθωσαν να επιβιώσουν έως σήμερα είναι σίγουρο ότι η φυσική τους κατάσταση είναι σε μη αναστρέψιμη καμπή και θα χάσουν την μάχη με την εξάντληση. Όσα από αυτά καταφέρουν να αντέξουν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν αρκετές ήπιες μέρες με άφθονη και εύκολη τροφή. Η περιορισμένη όχληση θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της υγείας τους. Για αυτό αγαπητοί φίλοι που τυγχάνει να είστε σε περιοχές με αντικειμενικά καλές καιρικές συνθήκες (έλλειψη χιονιού, ψηλές θερμοκρασίες) χαλαρώστε. Τα πουλιά χρειάζονται αυτή την ανακωχή και να είστε σίγουροι πως ότι στερηθείτε τώρα θα το απολαμβάνεται για χρόνια μετα. Βδομάδα είναι θα περάσει.

aparadektos3

 Άλλο ελεύθερο και άλλο  ασύδοτο

Επίσης η επίκληση των κυνηγετικών κανόνων που επικρατούν σε άλλες χώρες και μάλιστα βορειότερα από εμάς θα έλεγα ότι αποτελεί μάλλον ένα άστοχο επιχείρημα. Καλό είναι πριν επικαλεστείτε το κυνήγι στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία ,την Σερβία την Βουλγαρία καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε περισσότερο για τους κανόνες που ισχύουν στις χώρες αυτές. Μην παρασύρεστε απλά και μόνο από κάποιες φωτογραφίες με θηράματα σε χιονοσκέπαστες κάποιες φορές περιοχές. Να είστε σίγουροι ότι όταν μάθετε τις λεπτομέρειες όλοι θα κάνετε τον σταυρό σας που βρίσκεστε στην Ελλάδα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μπερδεύουμε το Ελεύθερο Κυνήγι με το Ασύδοτο Κυνήγι. Ψυχραιμία, εγκράτεια και υπομονή. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που μας πρόσφεραν αυτό το σπάνιο υλικό και μας έδωσαν αδιάψευστα στοιχεία για την κρισιμότητα της κατάστασης. 

ΥΓ. Γιά όσους θέλουν ανα μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω παρακαλώ πολύ να διαβάσετε κάποια άρθρα που μελετάνε την συμπεριφορά της μπεκάτσας σε συνθήκες υποχρεωτικής νηστείας που αναδημοσιεύτηκαν στο ΦΒ.

Πηγη: https://web.facebook.com/axilleas.giappos


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας