εκπαιδευση

Published on 14 Μαρτίου, 2017 | by Kynoclub

0

Ναι στην εκπαίδευση και τους Αγώνες με θήραμα εκτροφής…

Κείμενο-φωτο: Ν.Φωτακόπουλος

Τώρα που τελείωσε η κυνηγετική περίοδος αρχίζουν τα ‘’εκπαιδευτικά’’ και οι Αγώνες με ήμερο θήραμα. Όμως δεν είναι λίγοι οι κυνηγοί και οι κριτές που υποστηρίζουν ότι  οι αγώνες που γίνονται με θήραμα εκτροφής είναι υποδεέστεροι από αυτούς που γίνονται στο άγριο και πως πρέπει να  καταργηθούν. Από την άλλη πλευρά  υπάρχουν πάμπολλοι κυνόφιλοι ή κριτές που έχουν την ακριβώς αντίθετη άποψη και θετική γνώμη για την εκπαίδευση και τους αγώνες με απελευθερωμένα θηράματα.   Υποστηρίζουν ότι  όταν λύνεται ενας σκύλος για να κάνει την έρευνά του και να βρει το θήραμα δεν αλλάζει σε τίποτα τον τρόπο που δουλεύει  είτε ψάχνει για άγριο είτε για ήμερο θήραμα. Ο τρόπος που κινείται, το πώς τοποθετείται στον αέρα, η συνεργασία με τον κυναγωγό, το ανέβασμα στην αναθυμίαση, ο εντοπισμός και τελικά η φέρμα είναι τα ίδια είτε πρόκειται για ήμερο είτε για άγριο θήραμα. Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι  τα θηράματα εκτροφής έχουν πιο έντονη μυρωδιά λόγω διατροφής και …κοτετσιού κατι που κάνει πιο εύκολο  τον εντοπισμό τους.  Όμως αυτό δεν αλλάζει τον τρόπο εργασίας ενός σκύλου αρκεί τα πουλιά να είναι υγιή εύρωστα και με δυνατότητα αβίαστου πετάγματος..  Όταν το θήραμα εκτροφής είναι καλής ποιότητας, δεν έχει ταλαιπωρηθεί και εχει τοποθετηθεί σωστά στο έδαφος  τότε η συμπεριφορά του μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική.              

Όταν λοιπόν ισχύουν όλα τα προαναφερθέντα  μπορούμε να δούμε σε ένα σκύλο όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να αξιολογηθούν ως φυσικά του προσόντα.

 Αγώνες με ‘’ιταλικό’’  ορτύκι

Βέβαια το άγριο θήραμα είναι αναντικατάστατο όμως δεν είναι πάντα διαθέσιμο τόσο σε ποσότητα όσο και σε χρόνο ή χώρο. Δεν επιτρέπετε να εκπαιδεύσουμε π.χ την κλειστή κυνηγετική περίοδο παρα μόνο σε Ζώνες Εκπαίδευσης. Τι γίνεται όμως όταν αυτές οι ζώνες βρίσκονται πολύ μακριά ή είναι ….άγονες. Το ‘’ιταλικό’’ ορτύκι είναι μια καλή λύση αφού μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας ακόμα και σε ένα μικρό χωράφι. Οι ίδιες δυσκολίες υπάρχουν και για την διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων. Δεν επιτρέπονται την κλειστή κυνηγετική περίοδο παρά μόνο σε Ζώνες Εκπαίδευσης  Όμως και αν επιτρεπόντουσαν δεν θα ήταν και πολύ φρόνιμο να διοργανωθούν  αγώνες σε μπεκάτσα τον Απρίλιο ή αγώνες σε ορεινή πέρδικα τον Μάιο δηλαδή την εποχή που η αναπαραγωγή βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της. Η λύση βρίσκεται πάλι στο απελευθερωμένο θήραμα.  Και επειδή οι υπέρμαχοι των αγώνων αποκλειστικά με άγριο θήραμα έχουν τις ενστάσεις τους θα πρέπει να σημειώσουμε ότι χώρες κυνολογικα πολύ πιο προηγμένες από την δική μας διοργανώνουν πάμπολλους αγώνες με απελευθερωμένα θηράματα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Campo Felicce που θεωρείται και είναι ο κορυφαίος πολυήμερος αγώνας της Ιταλική κυνοφιλίας και συγκεντρώνει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Άλλο παράδειγμα είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πρακτικού Κυνηγίου για βρετανικές και ηπειρωτικές φυλές όπως και οι Αγώνες του Αγίου Ουμβέρτου που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και συνήθως με απελευθερωμένο φασιανό. Εκατοντάδες παγκόσμιοι και διεθνείς πρωταθλητές έχουν αναδειχτεί με θήραμα εκτροφής και δεκάδες από αυτούς ή απόγονοι αυτών των πρωταθλητών έχουν εισαχθεί  στη χώρα μας . Είναι πραγματικά οξύμωρο λοιπόν να αγοράζουμε απογόνους από γεννήτορες που έχουν γίνει πρωταθλητές σε αγώνες με απελευθερωμένα θηράματα, σε άλλες χώρες και στην δική μας  να τους κατηγορούμε.

Στο πρακτικό μέρος της διοργάνωσης οι αγώνες με ‘’στημένο’’ θήραμα μπορούν να γίνουν παντού, οποιαδήποτε εποχή και ειδικότερα εκεί που δεν υπάρχουν άγρια θηράματα. Το κόστος είναι σχετικά μικρό, επομένως και το κόστος συμμετοχής ενώ γεωγραφικά μπορούν να οργανωθούν οπουδήποτε και έτσι να τους παρακολουθήσουν κυνόφιλοι που σε άλλη περίπτωση δεν θα έκανα ταξίδι διακοσίων ή πεντακοσίων χιλιομέτρων για να παρακολουθήσουν ένα κυνοφιλικο αγώνα. Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει αυτούς τους αγώνες  ‘’βατούς’’ είναι η ευκολία παρακολούθησης σε σχέση με άλλα είδη αγώνων όπως είναι αυτοί της Μεγάλης Έρευνας ή της Μπεκάτσας. Έτσι όλοι οι κυνόφιλοι είτε συμμετέχοντας είτε παρακολουθώντας μπορούν να αξιολογήσουν και να καταλάβουν καλύτερα σε τι υστερεί ο σκύλος τους, πιο λάθος κάνουν ή τι ταλέντο έχουν στα χέρια τους και πώς θα πρέπει να το αξιοποιήσουν από εδώ και πέρα.

Από το ήμερο στο άγριο θήραμα

Eνας  γνωστός  εκπαιδευτής από αυτούς που χρησιμοποιούν το ήμερο θήραμα στο ξεκίνημα των μαθητών του μας εξηγει πως δουλευει.

-‘’Όταν τελειοποιηθούν στον τρόπο έρευνας στην συνεργασία μαζί μου, στην προσέγγιση του θηράματος, στην φέρμα και το απόρτ, τότε μόνο τα φέρνω σε επαφή με το άγριο θήραμα’’  δηλώνει και εξηγεί το γιατί: ‘’ Τα άπειρα σκυλιά προσαρμόζονται και τελειοποιούνται πολύ πιο γρήγορα κάνοντας τα λιγότερα λάθη σε σχέση με ένα σκύλο που προσπαθεί να μάθει κατευθείαν στο άγριο θήραμα’’


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας