κυνοφιλια

Published on 22 Μαρτίου, 2017 | by Kynoclub

0

Πώς να επιλέξεις το …καλύτερο κουτάβι!

Κείμενο: Γιάννης Νικολακόπουλος

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Η 9η εβδομάδα της ζωής των κουταβιών είναι η εβδομάδα κοινωνικοποίησης και το «δέσιμο» με τον άνθρωπο. Όσοι εκτροφείς δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε επαφή τα κουτάβια τους με πολλούς ανθρώπους, διαφορετικών ηλικιών, είναι καλύτερα να τα παραδώσουν τότε στους νέους τους ιδιοκτήτες, αφού τους καθοδηγήσουν σχετικά. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο μόνος που έχει κάποια πιθανότητα σωστής επιλογής είναι ο εκτροφέας, αυτός που παρακολουθούσε την συμπεριφορά τους καθημερινά.

Έχει διατυπωθεί από επώνυμους εκτροφείς και εκπαιδευτές, ότι δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής που θα μας εξασφαλίσουν πλήρως την αγορά του καλύτερου κουταβιού.  Για παράδειγμα οι σκύλοι των σωμάτων ασφαλείας και οι οδηγοί τυφλών μετά την πρώτη τους επιλογή παραδίδονται σε ανθρώπους που τους μεγαλώνουν έως την ηλικία των 10 -12 μηνών. Μόνο τότε επιλέγονται οριστικά.

Έτσι αυτό που εμείς επιζητούμε από την επιλεκτική εκτροφή είναι να έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και, αν επιτύχουμε, να μπορούμε να ζευγαρώσουμε το σκυλί μας με την ελπίδα ισάξιων ή καλύτερων απογόνων.

Επιλογή – αγορά

Αν δεν πρόκειται να επιλέξετε από δική σας γέννα αλλά θέλετε να αγοράσετε, τότε ξεκινήστε από την επιλογή του σωστού εκτροφέα. Ζητήστε να δείτε και τους δύο γονείς. Ελέγξτε τους αν είναι εντός των μορφολογικών προτύπων, δείτε τα εργασιακά τους προσόντα στην πράξη, μην αρκείστε στα λόγια. Ελέγξτε τα pedigree τους και βεβαιωθείτε πως και τα κουτάβια θα εγγραφούν στον ΚΟΕ. Αυτά είναι τα εύκολα. Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην επιλογή σας θα πρέπει από το pedigree να κάνετε ένα κατάλογο των ιδιοκτητών των προγόνων, για να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Αν οι γονείς του κουταβιού που σας ενδιαφέρει έχουν ξαναγεννήσει, φυσικά θα πρέπει να μάθετε την εξέλιξή των κουταβιών τους. Το επιθυμητό είναι οι γεννήτορες να έχουν δώσει εξαιρετικούς απογόνους από διαφορετικά ζευγαρώματα.

Τα προσόντα που επιζητούμε από τους προγόνους είναι:

-Εξυπνάδα

-Πάθος για κυνήγι

-Δυνατή μύτη (ικανότητα όσφρησης)

– Ικανή μύτη (δυνατότητα ανάλυσης και αξιοποίησης της οσμής).

-Ορθή σωματοδομή και χαρακτήρα κατά τα πρότυπα της φυλής.

-Ψυχική ισορροπία.

-Σθένος – Δυναμισμό – Καλή φυσική κατάσταση

– Εκπαιδευσιμότητα

Τα προσόντα αυτά αναφέρονται με τυχαία σειρά και όχι κατά προτεραιότητα. Σαφώς προτιμάται ένας σκύλος που έχει όλα τα προσόντα σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά κάποιος που έχει ένα από τα προσόντα αυτά εξαιρετικά ανεπτυγμένο, ενώ άλλα προσόντα λιγότερο και άλλα καθόλου.

Καλύτερα να πείτε στον εκτροφέα τι ακριβώς ζητάτε, τι χαρακτήρα σκύλου επιθυμείτε και να του ζητήσετε να σας βοηθήσει. Αυτός βλέποντας την καθημερινή εξέλιξη των κουταβιών μπορεί να τα αξιολογήσει, βάσει αυτών που έχουν δείξει μέχρι εκείνη την στιγμή. Σε ένα μήνα βέβαια μπορεί να έχει άλλη γνώμη. Τι παραπάνω γνωρίζει ο εκτροφέας από εσάς; Έχει δει ποια διεκδικούν τη θηλή, πως διώχνουν τα άλλα, ποια είναι ποιο δυναμικά, ποια είναι συνεσταλμένα, ποια είναι μεθοδικά στο παιχνίδι τους και ποια μπαίνουν μέσα σε όλα, ποια είναι εξοικειωμένα με θορύβους, ζώα, ανθρώπους κλπ., ποια μαθαίνουν ευκολότερα. Γνωρίζει αν πέρασε κάποια ασθένεια.  Μπορείτε  να κάνετε και τις δικές σας παρατηρήσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να τον επισκεφθείτε πολλές φορές. Το πιο δυναμικό κουτάβι, αν το δείτε μία μόνο φορά και τύχει να είναι κουρασμένο μετά από παιχνίδι, θα το θεωρήσετε άχρηστο.

Πολλοί πιστεύουν πως το κουτάβι που περιποιείται και προστατεύει η μάνα του είναι το καλύτερο της γέννας. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει στην πραγματικότητα. Αν σας ενδιαφέρει και η μορφολογία, υπάρχει μία εβδομάδα μεταξύ 2 και 3 μηνών που το κουτάβι είναι περισσότερο ισορροπημένο. Μετά αρχίζει η ανισομερής ανάπτυξη, δηλαδή πότε αναπτύσεται το σώμα αλλά παραμένει μικρό το κεφάλι, πότε έχει πάρει βάθος το στήθος αλλά δείχνει πολύ στενό κλπ. Αν ο εκτροφέας ασχολείται σε βάθος με μια φυλή και έχει δει από πολλές γέννες την ανάπτυξη των κουταβιών μέχρι την ενηλικίωσή τους, αποκτά μία εμπειρία, για την επιλογή του σωστότερου μορφολογικά κουταβιού όταν αυτό είναι σε ηλικία δυόμισι –τριών μηνών.

Σε περίπτωση που η αγορά γίνει από το εξωτερικό, παρόλες τις θετικές πληροφορίες που μπορεί να έχετε συλλέξει καθώς φωτογραφίες και βίντεο, καλό είναι να πάτε να το παραλάβετε. Αν δεν είναι όλα όπως τα περιμένατε, καλύτερα γυρίστε με άδειο κλουβί. Βέβαια τόσο βαρύτερο το «άδειο κλουβί» όσο περισσότερα ήταν τα χιλιόμετρα που διανύσατε. Σίγουρα όμως δεν θα κουβαλάτε για τα επόμενα 15 χρόνια το βαρύ φορτίο ενός σκύλου που δεν θα σας ικανοποιεί.

Το κουταβάκι πρέπει να είναι υγιές. Συγκεκριμένα:

Μάτια: Να μην έχουν τσίμπλες (δακρύρροια). Να μη γυρνούν τα βλέφαρα προς τα μέσα ή προς τα έξω (εντρόπιο, εκτρόπιο). Να έχουν το χρώμα που απαιτείται από το πρότυπο της φυλής.                     

Αυτιά: Να μην έχουν δυσοσμία και εκκρίσεις (ωτίτιδα).                                                         

Στόμα: Σωστή οδοντοφυΐα και ούλα υγιή με σωστή χρωστική. Δύσοσμη αναπνοή μπορεί να προέρχεται από χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα ή ακόμη χειρότερα από δυσλειτουργία στα εσωτερικά όργανα πέψεως ή στο αναπνευστικό.                                                     

Χρωστική: Πολλοί πιστεύουν πως τα λευκά στίγματα στην μύτη (αποχρωματισμός) καθορίζουν την χρωστική. Υπάρχουν όμως πολλά παραδείγματα κουταβιών με έντονη χρωστική στο σώμα και τους βλεννογόνους που εντούτοις έχουν στίγματα στην μύτη (συνήθως εξαφανίζονται μεγαλώνοντας). Θα πρέπει λοιπόν να σχηματίζουμε την άποψη από το σύνολο.                             

Δέρμα και τρίχωμα: Το υγιές δέρμα χωρίς εκζέματα, πιτυριάσεις, κοκκινίλες και φαγούρα, όπως και το γυαλιστερό τρίχωμα που δεν φεύγει εύκολα όταν το τραβήξεις, δίνουν εικόνα γενικώς υγιούς κουταβιού, καλοταϊσμένου και περιποιημένου.                     

Έδρα: Ερεθισμένη και λερωμένη μπορεί να φανερώνει συχνές διάρροιες.                              

Κοιλιά: Διογκωμένη σε αδύνατο σωματάκι συνήθως υποδηλώνει εντερικά παράσιτα (ασκαρίδες, οξίουρους κλπ)                                                                             

Αφαλός: Αν δείτε ένα ογκίδιο σαν μπιζελάκι η και μεγαλύτερο στην θέση του αφαλού, πρόκειται συνήθως για ομφαλοκήλη (κακή αποκοπή του λώρου). Μπορεί να γίνει επανάταξη ή να χρειαστεί εγχείρηση.

Αρθρώσεις, πόδια, ράχη: Διογκωμένες αρθρώσεις και ζεστές, στραβά πόδια και γραμμή ράχης που κρεμά είναι σημάδια ραχίτιδας. Πιθανόν να μη τρέφονται σωστά ή να μεγαλώνουν σε σκοτεινό υπόγειο.  Ελέγξτε τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις. Ζητήστε να το δει ο κτηνίατρός σας, εκείνος θα αποφανθεί για την ακρίβεια των πρώτων σας παρατηρήσεων.

Επιλογή από δική μας εκτροφή           

Αν η θηλυκή είναι δική σας και θα θέλατε από αυτή τη γέννα να κρατήσετε ένα κουτάβι, τότε μαζί με τις προαναφερθείσες παρατηρήσεις κάντε μερικά τεστ ευφυΐας, όσφρησης και χαρακτήρα.

Τεστ ευφυΐας: Βάζουμε ένα πλέγμα 1½ μέτρο μπροστά από το φαγητό τους και τα αφήνουμε όλα μαζί 3 μέτρα μακριά  από το κέντρο του. Παρακολουθούμε ποιο θα πάει κατ’ ευθείαν από το πλάι, ποιο θα ψάξει για λίγο κοντά στο πλέγμα  και ποιο θα «κολλήσει» πίσω από το πλέγμα κλαίγοντας. Η πρώτη μέρα δεν μας λέει τίποτα, επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές και σημειώνουμε τις επιτυχίες του κάθε κουταβιού χωριστά. Στο τέλος τις αξιολογούμε στο σύνολό τους.  Δυσκολεύουμε την άσκηση βάζοντας δύο πλέγματα παράλληλα, σε απόσταση 30εκ. το μπροστινό από το πίσω και κατά 40εκ. να καλύπτει το ένα το άλλο. Επιτυχία είναι η διέλευση ανάμεσα από τα πλέγματα κάνοντας ένα ζικ-ζακ. Μετά από μερικές ημέρες το δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο μεγαλώνοντας και στενεύοντας τον διάδρομο. Αργότερα προσθέτουμε 3ο  πλέγμα κ.ο.κ.

Τεστ όσφρησης: Κρύβουμε σε ένα περιορισμένο κήπο (20 m²) μεζεδάκια, σε αριθμό ένα λιγότερο από τα κουτάβια. Δίνουμε σε κάθε κουτάβι να μυρίσει ένα μεζεδάκι και το αφήνουμε να το φάει. Αμέσως τα μεταφέρουμε όλα μαζί τα κουτάβια στο χώρο που έχουμε τα κρυμμένα και σημειώνουμε ποια θα βρουν τα μεζεδάκια με τη μύτη τους. Το ίδιο συνεχίζεται 2-3 μέρες και μετά βάζουμε κάθε φορά λιγότερα μεζεδάκια. Για να μη μας δείξει το τεστ το πιο λαίμαργο, φροντίζουμε να τρέφονται όλα τα κουτάβια την ίδια ώρα (π.χ. το προηγούμενο βράδυ). Σε λίγες μέρες αντικαθιστούμε το μεζεδάκι με ένα γνωστό τους παιχνίδι. Η βαθμολογία βγαίνει συνολικά.

Υπάρχουν εκτροφείς που ασχολούνται τόσο πολύ με τα κουτάβια τους; Υπάρχουν, όμως είναι λίγοι και τα κουτάβια τους κοστίζουν κάτι πάρα πάνω. Ωστόσο στον τελικό απολογισμό είναι τα φθηνότερα. Γι’ αυτό επιλέξτε από καλές γραμμές, από καλά κυνηγόσκυλα και συνεχίστε την εκτροφή με το μεράκι και τις υποδείξεις του εκτροφέα σας για να έχετε στο μέλλον τη δική σας ποιοτική γέννα και την ευκαιρία να επιλέξετε, με περισσότερες πιθανότητες μέσα από τα καλά το καλύτερο.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας