θεματα

Published on 1 Απριλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Κατάρρευση των κυνηγετικών αδειών.Σταμάτησαν το κυνήγι 55.000 κυνηγοί μέσα σε έξι χρόνια!

Γράφει ο Ν. Φωτακόπουλος

Όλο και μεγαλύτερο αποδεικνύεται το δημογραφικό πρόβλημα της κυνηγετικής κοινότητας που έχασε μέσα σε ένα χρόνο το 5,5 % του πληθυσμού της. Οι κυνηγετικές άδειες που εκδόθηκαν το 2013 ήταν μόλις 176. 000 έναντι 185.000 που ήταν το 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΒΕΚΕ. Η νέα μείωση ήρθε να προστεθεί σε αυτές των προηγούμενων χρόνων και να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, πέρα από τον εμπορικό κλάδο και στην άλλοτε κραταιά Κυνηγετική Συνομοσπονδία όπως και στις Ομοσπονδίες που την αποτελούν. Η μείωση που είναι πραγματικά εντυπωσιακή έχει επηρεάσει το κυνηγετικό οικοδόμημα όπως αυτό λειτουργεί από την εποχή της …χούντας χωρίς καμία μεταβολή. Πάντα στηριζόταν στη λογική  των Κυνηγετικών Συλλόγων που λειτουργούσαν ως εκδοτήρια αδειών και ως τοπικοί εισπράκτορες εσόδων για λογαριασμό του κράτους (πράσινο ταμείο) και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας κρατώντας και αυτοί το κάτι  τις τους για τον κόπο τους. Καμία πρόβλεψη για το μέλλον και καμία ενέργεια για προσέλκυση νέων κυνηγών. Οι κυνηγοί γερνούν,  χωρίς να μπαίνουν νεότεροι και στην βιολογική φθορά προστέθηκε η οικονομική κρίση μεγαλώνοντας το πρόβλημα.

peveke

-Όμως όπως φαίνεται η κατάρρευση στις εκδόσεις αδειών έχει φέρει γκρίνια και πανικό στην κυνηγετική ηγεσία που τώρα διαπιστώνει ότι εγκλωβίστηκε στις  εμμονές της περί δήθεν παντοδυναμίας και οικονομικής ανεξαρτησίας που της έδινε ο όγκος των κυνηγών. Οι κυνηγετικές άδειες που πριν από 25 περίπου χρόνια είχαν φτάσει τις 350.000 έπεσαν στις 235.000 το 2008 για να φτάσουν το 2013 στις 176.000 και η πτώση συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

-Βέβαια ο αριθμός των κυνηγετικών αδειών είναι ένας μόνο δείκτης της πραγματικής κυνηγετικής δραστηριότητας. Εκεί που πραγματικά υπάρχει κατάρρευση είναι στις συχνότητα των κυνηγετικών εξορμήσεων. Χιλιάδες κυνηγοί ειδικά των αστικών κέντρων περιόρισαν σημαντικά τις εξόδους τους λόγω οικονομικού  κόστους και δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ έβγαλαν άδεια πήγαν για κυνήγι ελάχιστες φορές. Η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων, το δυσβάστακτο κόστος της βενζίνης, των  διοδίων κ.λ.π  ήταν η κύρια αιτία της μείωσης των εξορμήσεων που σε συνδυασμό με την έλλειψη αποδημητικών θηραμάτων κράτησε τους κυνηγούς στα σπίτια τους και τον τζίρο των κυνηγομάγαζων σε πολύ χαμηλά επίπεδα…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας