κυνοφιλια

Published on 28 Απριλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Η Κυνοφιλία της Άνοιξης…

Κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αν είστε από αυτούς που αντιμετωπίζουν τον σκύλο τους ως εργαλείο και την 1η Μαρτίου τον κλειδώνουν σε κάποιο …συρτάρι και θυμούνται να τον ξεκλειδώσουν στις 19 Αυγούστου τότε δεν σας ενδιαφέρουν όσα ακολουθούν. Αν όμως ανήκετε στην μεγάλη κατηγορία των κυνηγών που βλέπουν τον σκύλο τους ως σύντροφο τότε έχουμε πολλά να πούμε…

Τώρα είναι η εποχή για τον ετήσιο εμβολιασμό αλλά και για ένα τσεκ απ των συντρόφων μας που ίσως μας (τους) γλυτώσει από μελλοντικές περιπέτειες. Βέβαια τώρα είναι και η εποχή χαλάρωσης και ξεκούρασης για τους σκύλους ( και για εμάς)  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επέλθει πλήρης αδρανοποίηση. Το αντίθετο μάλιστα. Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την εποχή είναι να διασφαλίσουμε στον σκύλο μας κάποια σωματική δραστηριότητα. Όμως δεν είναι ανάγκη να τον υποβάλουμε σε παρατεταμένο ζόρισμα. Αρκεί μια ελαφρά δραστηριότητα δύο φορές την εβδομάδα. Έτσι θα του δώσουμε την δυνατότητα να παραμείνει δραστήριος ενώ οι σκύλοι μεγάλης ηλικίας θα διατηρήσουν τις αρθρώσεις τους σε καλή κατάσταση και θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσάρεστες συνέπειες της αρθρίτιδας.

Η εποχή της αναπαραγωγής των θηραμάτων είναι ιερή και για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί  στις εξόδους μας. Ας είμαστε εγκρατείς  αυτούς τους κρίσιμους μήνες και ας βγάλουμε τους σκύλους μας για …κατούρημα και ξέσκασμα σε κάποιοι οικόπεδο ή σε κάποιο πάρκο ή οπουδήποτε δεν θα ενοχλήσουμε τα θηράματα. Ακόμα και οι νόμιμες ζώνες εκπαίδευσης όπου επιτρέπεται το κυνήγι όλο το έτος θα πρέπει να αποφεύγονται. Όπως πολύ σωστά συστήνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος του Πειραιά να μην ανεβαίνουν κυνηγοί με τα σκυλιά τους στην ζώνη εκπαίδευσης του Σχιστού μια και οι πέρδικες αυτή την εποχή βρίσκονται στην πλέον κρίσιμη φάση της ωοτοκίας.

epaniel                                             Ώρα για διάβασμα.

Η κυνηγετική και κυνοφιλικη βιβλιογραφία είναι πάμπτωχη σε αριθμό εκδόσεων ενώ κάποια βιβλία που κυκλοφορούν είναι κακομεταφρασμένες εκδόσεις του εξωτερικού. . Όμως πλέον το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι κυνηγετικές ιστοσελίδες με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο το kynoclub.gr που παρέχει δωρεάν απεριόριστη γνώση μέσα από εκατοντάδες άρθρα και βίντεο για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τον κυνηγό και τον κυνόφιλο.

koutavia

Η εποχή των κουταβιών

Η μεγάλη ηλιοφάνεια ενεργοποιεί την αναπαραγωγική διαδικασία και τα θηλυκά σκυλιά έρχονται αυτή την εποχή σε οίστρο. Είναι μάλιστα πολύ συχνό το φαινόμενο της μετάδοσης του οίστρου ανάμεσα σε σκύλες που συνυπάρχουν. Δεν χρειάζεται όμως να ζευγαρώσει οπωσδήποτε η σκύλα σας ειδικά αν είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη. Και ακόμα περισσότερο δεν χρειάζεται να ζευγαρώσει αν δεν είναι ένα εξαίρετο θηλυκό.  Δυστυχώς το ζευγάρωμα  ανάμεσα σε μέτριους ή προβληματικούς γεννήτορες διαιωνίζει τα προβλήματα. Η φύση είναι …τσιγκούνα στην μετάδοση των προσόντων και απλόχερη στην αναπαραγωγή των ελαττωμάτων. Και αυτό συμβαίνει σε συνθήκες μη ελεύθερης και φυσικής επιλογής. Αν λοιπόν αποφασίστε να ζευγαρώσετε την σκύλα σας επιλέξτε έναν υγιή και αρρενωπό επιβήτορα που έχει αποδείξει ότι είναι καλός στην εργασία, εξαίρετο δείγμα της φυλής του, και ακόμα καλύτερα αν έχει αποδείξει ότι είναι και καλός αναπαραγωγός. Αν δεν κατέχετε το …άθλημα συμβουλευθείτε κάποιον που γνωρίζει αλλά αποφύγετε τους ξερόλες και τους ημιμαθείς. Όπως καλό θα είναι να αποφύγετε και τα ….παπαγαλάκια που διαφημίζουν επιλεγμένους επιβήτορες. Αν πάρετε την μεγάλη απόφαση φροντίστε να μην κουράζετε την μελλοντική μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μην τσιγκουνεύεστε στην ποιότητα της διατροφής της. Δεν χωράνε τσιγκουνιές σε αυτές τις περιπτώσεις. Και επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να κάνει κάποιος μια γέννα στο σπίτι του ψάξτε έγκαιρα για …μαιευτήριο. Ορισμένοι ξενώνες σκύλων με έμπειρο προσωπικό αναλαμβάνουν όχι μόνο τον τοκετό αλλά και την φροντίδα και το μεγάλωμα της …τοκετοομάδας. Αν όλα πάνε καλά μην παραλείψετε να δηλώσετε τα κουτάβια στον ΚΟΕ εντός 30 ημερών από την ημέρα που γεννήθηκαν. Αν καθυστερήσετε έστω και μια ημέρα, πιστοποιητικά γιοκ! Ο συνήθως …ασυνεπής ΚΟΕ σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζει  όλη του την γραφειοκρατική ακαμψία.

Εποχή για κοινωνικοποίηση

Ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο είχαμε πολλές κυνοφιλικές εκδηλώσεις. Αγώνες κ.λ.π. Δυστυχώς από τον μήνα Απρίλιο απαγορεύονται οι αγώνες ακόμα και οι ανεπίσημοι καθώς και τα ανταμώματα με το τοποθετημένο ορτύκι. Με δεδομένο ότι απαγορεύονται πλήρως και τα εκπαιδευτικά είναι ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά μας σε απλά πράγματα. Να περπατάνε με το λουρί, να τα πάμε βόλτα στην πόλη ώστε να συνηθίσουν θορύβους, αυτοκίνητα ανθρώπους κ.λ.π. Είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο η κοινωνικοποίησή στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των σκυλιών μας και δυστυχώς οι περισσότεροι κυνηγοί δένουμε ελάχιστη σημασία.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας