κυνοφιλια

Published on 22 Μαΐου, 2014 | by Kynoclub

0

Η F.C.I και η οργανωμένη ελληνική κυνοφιλία…

Τα μέλη –κράτη της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας  ( F.C.I.) που χωρίζονται σε τακτικά και αρωγά  είναι περίπου  ενενήντα. . Η Ελλάδα έγινε αρωγό μέλος της FCI το 1989 και τακτικό μέλος το 1999 μέσω του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος. Βασικός σκοπός της Ομοσπονδίας πέρα από την ανάπτυξη της κυνοφιλίας, την διεθνή αναγνώριση και κατοχύρωση των φυλών είναι η αλληλοαναγνώριση των κριτών και των γενεαλογικών βιβλίων (pedigree) κάθε χώρας.

-Η Ελλάδα είχε γίνει για πρώτη φορά μέλος την δεκαετία του 1950 επί εποχής του τότε Ελληνικού Κυνολογικού Οργανισμού   (ΕΚΟ)  του οποίου μοναδικός πρόεδρος υπήρξε ο  κτηνίατρος Σταύρος Μπασουράκος. Ο ΕΚΟ που ξεκίνησε δυναμικά και μάλιστα πέτυχε την διεθνή αναγνώριση του Ελληνικού Ιχνηλάτη,  τo 1959, δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Στην πορεία εξελίχθητε σε ένα ιδιωτικό ‘’ληξιαρχείο’’ κυρίως για κυνηγετικούς σκύλους χωρίς κυνοφιλικές εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες. Η φθίνουσα πορεία και η μη καταβολή συνδρομών στη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία είχε ως  αποτέλεσμα την αποβολή του ΕΚΟ  από την FCI στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

-Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που ιδρύθηκε το 1984 με την αρχική ονομασία ΣΙΚΣΕ (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καθαρόαιμων Σκύλων) ήρθε να καλύψει το κενό μια και τα γενεαλογικά βιβλία και τα πιστοποιητικά που εξέδιδε απέκτησαν διεθνή αναγνώριση όταν εντάχθηκε στα μέλη της FCI . Σήμερα, μετα από 30 χρόνια, δεκάδες κυνοφιλικοί Όμιλοι δραστηριοποιούνται υπό την αιγίδα του ΚΟΕ ενώ οι Έλληνες κριτές θεωρούνται από τους πλέον καταρτισμένους και αρκετοί από αυτούς κρίνουν σε χώρες του εξωτερικού τόσο σε Εκθέσεις όσο και σε Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων. Ν.Φ.

Δείτε : Με «χαρτιά» ή χωρίς «χαρτιά;


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας