θεματα

Published on 22 Ιουνίου, 2015 | by Kynoclub

0

Κουρούνες με επιθετική συμπεριφορά σε ανθρώπους στο προαύλιο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Τον τελευταίο καιρό αναφέρθηκαν αρκετά περιστατικά με επιθέσεις από σταχτοκουρούνες σε υπαλλήλους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (πρώην Νομαρχία) και σε διερχόμενους πολίτες. Μάλιστα μία υπάλληλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, λόγω επίθεσης και τσιμπήματος με το ράμφος.
Κατόπιν αυτών υπήρξε επικοινωνία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης η οποία πραγματοποίησε τρείς επισκέψεις με κλιμάκιο αποτελούμενο από ειδικούς Δασολόγους – Θηραματολόγους και Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες. Πράγματι μία σημαντική ομάδα πουλιών από σταχτοκουρούνες, περίπου 40-45 άτομα, έχουν κάνει τις φωλιές τους στα δέντρα που υπάρχουν στο προαύλιο του κτηρίου της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (Β. Όλγας). Τα πουλιά βρίσκουν τροφή σε διάφορες εστίες σκουπιδιών στους γύρω χώρους και παράλληλα αυτήν την περίοδο είχαν επιθετική συμπεριφορά σε διερχόμενους πολίτες, καθώς τώρα αρχίζουν και αναπτύσσονται οι νεοσσοί τους.
Παράλληλα η επίθεση των πουλιών αυτών σε ανθρώπους μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγεία όσων έρθουν σε επαφή με τις σταχτοκουρούνες.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, μέσω των ειδικών της επιστημόνων, είναι πρόθυμη να καταθέσει προτάσεις, εφόσον της ζητηθεί.


ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ
https://youtu.be/IWHFXWX9LmM
Παρατίθεται ένα μικρό κείμενο κατανόησης του ζητήματος και των πιθανών προβλημάτων υγείας.

Γενική περιγραφή ζητήματος
Ο υπερπληθυσμός μερικών ειδών της άγριας πανίδας προκαλεί επιπτώσεις σε άλλα είδη αλλά και στον άνθρωπο. Είδη πτηνών όπου ο υπερπληθυσμός τους προκαλεί προβλήματα στις αστικές και περιαστικές περιοχές είναι τα περιστεροειδή (Columbidae), το σπιτοσπουργίτι (Passer domesticus), τα κορακοειδή (Corvidae), το ψαρόνι (Sturnus vulgaris), τα χελιδόνια (Hirundinidae) και οι γλάροι (Laridae). O πληθυσμός των κορακοειδών αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ικανότητα των πτηνών αυτών να προσαρμόζονται στα ανθρωπογενή περιβάλλοντα.
Στις αστικές περιοχές τα κορακοειδή προκαλούν μεταφορά ασθενειών, ανεξέλεγκτη απόθεση περιττωμάτων και εμεσμάτων σε οχήματα, κτίρια και πεζούς, διασκόρπιση σκουπιδιών και όχληση των κατοίκων με τα κρωξίματα, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες. Αρκετές φορές έχουν αναφερθεί και επιθέσεις, όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα έχει αποδειχθεί πως τα κορακοειδή φέρουν μια ποικιλία μικροοργανισμών που είναι παθογόνοι στους ανθρώπους. Οι υψηλής επικινδυνότητας ασθένειες που συνδέονται με τη μεταφορά από τα κορακοειδή περιλαμβάνουν τη γρίπη των πτηνών, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου και την ασθένεια Lyme . Σημαντική είναι επίσης η ύπαρξη βακτηριδίων στα κορακοειδή τα οποία είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Τέτοια είναι τα καμπυλοβακτηρίδια, τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα και το βακτήριο της υερσινίωσης.
Τα κορακοειδή προκαλούν επίσης θνησιμότητα σε είδη της άγριας πανίδας. Κυρίως καταστρέφουν αβγά και θανατώνουν νεοσσούς άλλων πτηνών. Η αρπακτικότητα των κορακοειδών είναι ανάλογη με το μέγεθος του πληθυσμού τους, χωρίς αυτό όμως να ισχύει πάντοτε.

Τεχνικές αντιμετώπισης
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα οικοσυστήματα είναι πλέον ανθρωπογενή, σε μερικές περιπτώσεις ο έλεγχος του πληθυσμού ορισμένων ειδών είναι πλέον απαραίτητος. Προτεινόμενες τεχνικές για τη μείωση των επιπτώσεων από τα κορακοειδή είναι η παρεμπόδιση με δίχτυα, ο εκφοβισμός, η θήρευση, η παγίδευση και η μείωση της έκθεσης των σκουπιδιών.
Στις αστικές περιοχές γίνονται προσπάθειες εκφοβισμού των κορακοειδών από τις νυχτερινές κούρνιες με τη χρήση εκρηκτικών, λέιζερ, πυροβολισμών, ομοιωμάτων νυχτόβιων αρπακτικών και φωνών πόνου (distress calls). Αυτές οι τεχνικές έχουν περιορισμένη επιτυχία και βρίσκουν εφαρμογή μόνο πέριξ ενός σπιτιού ή γειτονιάς. Προσπάθειες όπως έντονο κλάδεμα ή πλήρης αφαίρεση των δέντρων όπου τα κορακοειδή κουρνιάζουν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως έντονες παρεμβάσεις ή και καταστροφή στο αστικό πράσινο.
Η παγίδευση είναι μια επιλεκτική και νόμιμη μέθοδος, και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αγροτικές περιοχές. Στην Ελλάδα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμής έδειξαν ότι η αυστραλιανή παγίδα είναι ο αποτελεσματικότερος τύπος παγίδας για τη σύλληψη των κορακοειδών. Στη Γερμανία βρέθηκε πως ένα δίκτυο παγίδων με πυκνότητα 0,2 αυστραλιανών παγίδων/Km² μειώνει τον πληθυσμό των κουρούνων (Corvus corone cornix) κατά 30% σε μια ευρύτερη αγροτική περιοχή 1000 Km².
Τα κορακοειδή μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ της νυχτερινής κούρνιας στην πόλη και των θέσεων τροφοληψίας, οπότε η εφαρμογή των παγίδων σε περιαστικές περιοχές αναμένεται να μειώσει τον πληθυσμό εντός του αστικού κέντρου.
Στην Ελλάδα η κουρούνα και η καρακάξα (Pica pica) έχουν ευρεία εξάπλωση και διατηρούν υψηλούς πληθυσμούς, θεωρούνται επιζήμια είδη και η θήρευσή τους επιτρέπεται. Η δυνατότητα παγίδευσής τους με την αυστραλιανή παγίδα σε μια περιαστική περιοχή αποτέλεσε το αντικείμενο της εργασίας αυτής.

Πηγή: http://www.hunters.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας