θεματα

Published on 12 Σεπτεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Το κυνηγετικό κατεστημένο και ο ρόλος των Δασαρχείων…

Κείμενο-Φώτο: Ν Φωτακόπουλος


Ποτέ δεν φανταζόμουν τι θα συμβεί όταν κοινοποίησα τους λόγους που με οδήγησαν στην επιλογή να βγάλω κυνηγετική άδεια από το Δασαρχείο. Συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Και πρώτα από όλα πρέπει να αναφέρω τις δυσκολίες που συνάντησα μέχρι να καταφέρω να βγάλω άδεια απ ευθείας από το δασαρχείο. Παρακάμπτοντας έτσι, μετά από 40 χρόνια, τους αιώνιους κυνηγοσυνδικαλιστές και την καλοστημένη φάμπρικα της αποκλειστικότητας στην έκδοση των κυνηγετικών αδειών. Δυστυχώς η νομοθεσία, με τις ευλογίες και την πίεση  (προφανώς) των διοικήσεων της ΚΣΕ, έχει επιβάλει  μερικά (αντισυνταγματικά) εμπόδια ώστε ο πολίτης κυνηγός να τα βρίσκει μπαστούνια αν τολμήσει να βγει από το υποχρεωτικό μαντρί του κυνηγετικού κατεστημένου.

thurofulakh

Τα εμπόδια

-Ας δούμε λοιπόν πια είναι αυτά τα εμπόδια και οι παγίδες. Πρώτα από όλα είναι η απαγόρευση εκπροσώπησης ακόμα και από δικηγόρο!!!! Απίστευτο και όμως αληθινό. Ενώ μπορείς ακόμα και να …παντρευτείς  (που λέει ο λόγος), εκπροσωπούμενος από δικηγόρο, δεν μπορείς να βγάλεις κυνηγετική  άδεια ως μεμονωμένος πολίτης.  Ούτε ως μέλος ανεξάρτητου Κυνηγετικού Συλλόγου μπορείς να εκπροσωπηθείς από το Σύλλογό σου. Αντίθετα δεν έχεις κανένα πρόβλημα αν είσαι μέλος ΄΄συνεργαζόμενου΄΄ Συλλόγου! Εκπροσωπείσαι, χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα και από την έκτακτη και πρόσκαιρη υπάλληλο που διεκπεραιώνει τις άδειες! Προκλητική διάκριση λοιπόν ανάμεσα σε ισότιμους πολίτες.


vivliario

Πάμε παρακάτω. Χρειάζεσαι ασφαλιστήριο.

Ο Δασικός υπάλληλος ενδέχεται να σε ταλαιπωρήσει ζητώντας πρωτότυπα ασφαλιστήρια, βεβαιώσεις, αποδείξεις, πιστοποιητικά, ΦΕΚ  κ.λ.π.  Είτε από άγνοια είτε από υπερβάλλοντα ζήλο είτε, είτε, είτε…! Το βίωσα από πρώτο χέρι.. Αυτονόητο είναι ότι τα ασφαλιστήρια επιβλήθηκαν εδώ και χρόνια όχι για να προστατευτεί ο κυνηγός σε περίπτωση ατυχήματος (μεγάλη τους σκασίλα) αλλά για να ΄΄δεθεί΄΄ καλύτερα. Πως θα βγάλει μόνος το ασφαλιστήριο; Κοστίζει πανάκριβα. Όμως αν είναι μέσα  στο μαντρί με μερικά ευρώ ξεπερνιέται το εμπόδιο. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε πώς το  γεγονός ότι ορισμένοι αιώνιοι κυνηγοσυνδικαλιστες εξασκούν το επάγγελμα του ασφαλιστή (κυνηγών) πρέπει να  θεωρείτε εντελώς …συμπτωματικό!

Το κόστος των τελών υπέρ του δημοσίου προσαυξάνεται με έναν ακατανόητο τρόπο στην λογική του χαρατσιού για όσους θελήσουν να βγάλουν άδεια από το δασαρχείο. Έτσι τα βασικά τέλη υπέρ του δημοσίου, που για την Γενική άδεια είναι 60 ευρώ, εκτινάσσονται στα 114 με την προσαύξηση του 90% που επιβάλλεται  στους μεμονωμένους κυνηγούς που θα τολμήσουν να βγάλουν μόνοι τους κυνηγετική άδεια!  Τα επιπλέον χρήματα ΄΄ισοφαρίζουν΄΄  και εξισώνουν το κόστος με το κόστος που  καταβάλουν οι …μαντρωμένοι κυνηγοί για  φιλοθηραματικά.

Α, χα! χα! Πολύ πειστικό επιχείρημα… Με έπεισαν και μένα. Δεν μπαίνει το χαράτσι για να αποτραπούν  διαρροές μελών αλλά για να ενισχυθούν τα φιλοθηραματικά κονδύλια του Πράσινου Ταμείου. Να γελάσω ή να κλάψω;

kinigiΡουφανέματα δασικών υπαλλήλων

Υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες ο δασικός υπάλληλος  …ρουφιάνευε στον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο τα μέλη που  ζητούσαν πληροφορίες για την απεξάρτηση τους!

– Ναι συνεργασία (και ρουφιανιά) δασικών, με το κυνηγετικό καταστημένο, πέρα από τα όρια του δημοσιοϋπαλληλικού καθήκοντος!

Είναι εντυπωσιακή λοιπόν η πίεση που δέχτηκαν και φέτος, οι κυνηγοί που αποφάσισαν να βγάλουν άδεια στα δασαρχεία. Και πρώτα από όλα από τους ίδιους τους δασικούς υπαλλήλους. Όχι από όλους αλλά από αρκετούς.

Αρκετοί λοιπόν δασικοί υπάλληλοι πίεζαν τους κυνηγούς να βγάλουν άδεια από τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο είτε γιατί …βαριόντουσαν να δουλέψουν (οι Σύλλογοι τους τα πάνε όλα έτοιμα) είτε γιατί η σχέση τους με τους τοπικούς κυνηγοπατέρες (υπάρχουν πάμπολλοι μόνιμοι πρόεδροι ανα την επικράτεια) είναι τέτοια που επιτρέπει παρεμβάσεις και νουθεσίες στην βούληση  και τις επιλογές των κυνηγών πολιτών.

Οργή όμως προκαλούν οι περιπτώσεις όπου οι δασκαλεμένοι (;) δασικοί αποκαλούσαν τους ανεξάρτητους συλλόγους ως ΄΄παρασυλλόγους΄΄  λαθροθηρών η απατεώνων. Εδώ νομίζω ότι χρειάζεται σκληρή νομική  απάντηση εκ μέρους των διοικήσεων των ανεξαρτήτων συλλόγων.

Όμως αδιανόητα ήταν όσα έκαναν ορισμένοι τοπικοί κυνηγοπατέρες που έβλεπαν διαρροές αδειών προς τα δασαρχεία. Ούτε λίγο ούτε πολύ και εντελώς  απροσχημάτιστα επικαλούντο  τον …μπαμπούλα της θηροφυλακής (!!!) για να  αποτρέψουν τα μέλη τους να βγάλουν άδεια από το δασαρχεία. Απίστευτο και όμως αληθινό.

Βέβαια δεν μπορούμε να φανταστούμε και δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι έστω και ένας θηροφυλακας θα έκανε διάκριση στους ελεγχόμενους κυνηγούς με κριτήριο αν έχουν βγάλει άδεια στο δασαρχείο ή σε συνεργαζόμενο σύλλογο. Όμως με όσα βλέπουμε και ακούμε τίποτε δεν αποκλείεται. Άλλωστε πρόσφατη είναι η αποκάλυψη πώς Κυνηγετικοί Σύλλογοι βγάζουν άδειες ετεροχρονισμένα (όταν μέλη τους συλλαμβάνονται  να κυνηγούν χωρίς αυτήν). ώστε να αθωωθούν στα δικαστήρια. ..

kinigosΟ ρόλος του κυνηγετικού τύπου

Και πάμε τώρα στην προπαγάνδα του (κίτρινου) κυνηγετικού τύπου. Λυσσάξανε! Περιοδικά, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες και καθ λογής τσανακογλείφτες του κυνηγετικού κατεστημένου.  Τους πειράξαμε της ιερή κυνηγετική αγελάδα από την οποία αντλούν καλοπληρωμένες διαφημίσεις, συνδρομές, μισθούς  και εκτυπωτικές δουλίτσες. Αν σταματήσει η ιερή αγελάδα να τους δίνει ζήτω που καήκαν. Όμως το θράσος ορισμένων κονδυλοφόρων  δεν έχει καν όρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διευθυντή εβδομαδιαίου ενθέτου που, ενώ δεν είναι καν ο ίδιος κυνηγός (!!!), κατηγορεί όσους βγάζουν άδεια από τα δασαρχεία. Σκεφτείτε το λίγο πόσο καταγέλαστο και προκλητικό είναι;

-Αυτά προς το παρών και ασφαλώς θα επανέλθουμε με νεότερα ντοκουμέντα για το μεγάλο φαγοπότι εις βάρος των κυνηγών,  την αλληλεξάρτηση κυνηγοσυνδικαλιστών, κυνηγοδημοσιογράφων, δασαρχείων και θηροφυλάκων. Καθώς και για τον ρόλο κλειδί που έχουν σε αυτή την πολυδαίδαλη αλληλεξάρτηση τα τεράστια έσοδα από την φάμπρικα της αποκλειστικότητας στην έκδοση κυνηγετικών αδειών…

Δείτε: Κυνηγός καταγγέλλει θηροφύλακες!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας