θεματα

Published on 2 Νοεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Σύλλογοι, ΄΄παρασύλλογοι΄΄ και Κυνηγετικές Οργανώσεις …βιλαέτια των ολίγων!

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Έχετε αναρωτηθεί πόσοι είναι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και γενικότερα οι κυνηγετικές οργανώσεις στη χώρα μας; Μάλλον όχι…. Εμείς το ψάξαμε,  πριν απο 3-4 χρόνια, και καταγράψαμε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά. Και πρώτα από όλα ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες κυνηγετικών οργανώσεων. Οι ΄΄συνεργαζόμενες΄΄ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι μη συνεργαζόμενες, οι επονομαζόμενες και ΄΄Ανεξάρτητες΄΄.

Η διαφορά ανάμεσα στις δυο κατηγορίες είναι ότι οι συνεργαζόμενες έχουν ως παραχωρημένο προνόμιο από την Πολιτεία την δυνατότητα να εκδίδουν κυνηγετικές άδειες. Παράδοξος αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ισότιμα (νομικά) σωματεία, όμως είναι μια πραγματικότητα που ισχύει από την εποχή της χούντας!

-Οι συνεργαζόμενοι Σύλλογοι λοιπόν έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν κυνηγετικές άδειες για λογαριασμό του κράτους να εισπράττουν χρήματα για λογαριασμό του (!!!) και στην συνέχεια να τα αποδίδουν.  Για τον …κόπο τους προσθέτουν το κάτι τις τους, πάνω στο κόστος της άδειας για  συνδρομές και εισφορές, ώστε να μπορούν να κρατούν ανοικτό το …μαγαζί όπως θα λέγαμε για  οποιαδήποτε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών.

-Δυστυχώς αυτή, η έκδοση αδειών,  είναι η μοναδική δραστηριότητα για πολλούς ΄΄συνεργαζόμενους΄΄ κυνηγετικούς συλλόγους . Ο μοναδικός λόγος ύπαρξης τους είναι η έκδοση κυνηγετικών αδειών και η είσπραξη συνδρομών. Λειτουργούν ως …τοποτηρητές των Ομοσπονδιών  εισπράττοντας δεκάδες εκατομμύρια  για λογαριασμό τους. Αυτές οι Ομοσπονδίες με την σειρά τους διαχωρίζουν τους Κυνηγετικούς Συλλόγους σε καλούς και κακούς ανάλογα με το ποιος Σύλλογος είναι φιλικά προσκείμενος. Φυσικά οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών πολύ  εύκολα μπορούν να …σπρώξουν στην έξοδο όποιον Σύλλογο σηκώσει κεφάλι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω, που έστω και προσωρινά, αποπέμφθηκε από την λίστα των  συνεργαζόμενων και κινδύνευσε με λουκέτο. Όμως για αυτό το θέμα, της αλληλεξάρτησης και του αλισβερίσιού θα τα πούμε επίσης άλλη φορά.

-Πολλοί  ΄΄συνεργαζόμενοι΄΄ Κυνηγετικοί Σύλλογοι λοιπόν είναι δραστήριοι ενώ κάποιοι  άλλοι πιο …ακίνητοι και από τον Βούδα. Υπάρχουν Σύλλογοι πάμπλουτοι (των μεγάλων πόλεων) όπως και Σύλλογοι πάμφτωχοι.   Και όπως συμβαίνει παντού και πάντα όπου υπάρχει εισροή χρήματος υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις διοικήσεις. Αντίθετα όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και λειψανδρία. Μια ιδιαιτερότητα των κυνηγετικών οργανώσεων είναι η μακροημέρευση των προέδρων. Ιδιαίτερα στις ανώτερες κυνηγετικές οργάνωσης, τις Ομοσπονδίες και την Συνομοσπονδία, όπου βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα να παραμένουν …βιδωμένα στις καρέκλες ακόμη και για συνεχόμενα 35 χρόνια! Φυσικά δεν λείπουν και τα σκάνδαλα που όμως σπάνια γίνονται γνωστά… Για αυτά όμως θα τα πούμε άλλη φορά και μάλιστα με ντοκουμέντα!.

sullogos Αδελφοκτόνο μίσος για τους ανεξάρτητους Συλλόγους

Όπως θα τα πούμε και για την δημιουργία και γιγάντωση (;) των Ανεξάρτητων Κυνηγετικών Συλλόγων που δημιουργούνται πλέον  σε κάθε νόμο της Ελλάδος και έχουν δημιουργήσει δική τους ξεχωριστή Ανεξάρτητη Κυνηγετική Ομοσπονδία!

Αξιοσημείωτο είναι το μίσος πολλών αιωνίων κυνηγοσυδικαλιστών κατά των ανεξάρτητων κυνηγετικών Συλλόγων επειδή οι τελευταίοι τους κόβουν τις εισπράξεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αιώνιου πρόεδρου της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ Κώστα Μαρκόπουλου  οτι είναι ανήθικο να βγάζεις άδεια σε ΄΄παρασύλλογο΄΄, όπως απαξιωτικά χαρακτηρίζουν ορισμένοι  τους ανεξάρτητους κυνηγετικούς συλλόγους !

Όμως είπαμε, αυτά θα τα αναλύσουμε  σε νεότερη ανάρτηση.

Και για να επιστρέψουμε στην αρχή αυτού του σημειώματος να αναφέρουμε ότι οι ΄΄συνεργαζομενοι΄΄ Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι συνολικά –  263 και   ….συνασπίζονται σε επτά Ομοσπονδίες που ενίοτε λειτουργούν και ως ….βιλαέτια! Μεγαλύτερο …βιλαέτι, συγγνώμη Ομοσπονδία, από πλευράς αριθμού συλλόγων (και αριθμού κυνηγών) είναι η Δ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος με 69 συλλόγους- μέλη και ακολουθεί η ΣΤ Κ.Ο. Μακεδονίας-Θράκης με 61 συλλόγους. Μικρότερες είναι οι Ομοσπονδίες Ηπείρου και Αρχιπελάγους με 18 συλλόγους η κάθε μία. …

Οι επτά Κυνηγητικές Ομοσπονδίες είναι οι εξής:

  HYPERLINK “http://www.akokd.gr/” \t “_blank” Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου (Α’ ΚΟΚΔ)

HYPERLINK “http://www.bkoa.gr/” \t “_blank” Β’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους (Β’ ΚΟΑ)

HYPERLINK “http://www.gkop.gr/” \t “_blank” Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (Γ’ ΚΟΠ)

HYPERLINK “http://www.dkose.gr/” \t “_blank” Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος (Δ’ ΚΟΣΕ)

HYPERLINK “http://www.ekoepirus.gr/” \t “_blank” Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου (Ε’ ΚΟΗ)

HYPERLINK “http://www.hunters.gr/” \t “_blank” ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ)

HYPERLINK “http://www.zkoth.gr/” \t “_blank” Ζ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας & Νήσων Σποράδων (Ζ’ ΚΟΘ)

  Οι επτά Ομοσπονδίες συναποτελούν την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ενώ ο πρόεδρος της κάθε Ομοσπονδίας αυτοδικαίως είναι μέλος της 12μλους διοίκησης της ΚΣΕ. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη είναι αιρετά αλλά στην ουσία …Αθάνατοι μια και επανεκλέγονται συνεχώς τα τελευταία 25 χρόνια τα ίδια πρόσωπα με κάποιες μικροαλεγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε αιρετοί της διοίκησης της ΚΣΕ προέρχονται από την Δ ΚΟΣΕ που στην ουσία (συν)διοικεί την Κυνηγετική Συνομοσπονδία. Έχουμε δηλαδή, με λίγα λόγια, ένα αθηνοκεντρικό σύστημα που διοικεί το κυνήγι στην Ελλάδα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κυνηγών βρίσκεται στην περιφέρεια.  Ο ρόλος των περισσότερων πρόεδρων των Ομοσπονδιών, στην διοίκηση της ΚΣΕ, είναι περισσότερο ρόλος παρατηρητή μια και στην ουσία είναι περιθωριοποιημένοι από τους 5 αιρετούς (αλλά αναντικατάστατους) κυνηγοσυνδικαλιστές των Αθηνών που ουσιαστικά αποφασίζουν για τα πάντα.

δείτε: Είναι ανήθικο να βγάζεις άδεια σε ‘’μη αναγνωρισμένο’’ Κυνηγετικό Σύλλογο!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας