θεματα

Published on 27 Δεκεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Τι χρώμα έχουν οι λύκοι στην Ελλάδα; Μια σπάνια φωτογραφία που προβληματίζει…

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Τα τελευταία χρόνιο ακούμε και διαβάζουμε δοξασίες  και ΄΄μαρτυρίες΄΄ για απελευθερωμένους λύκους και για κακούς οικολόγους που έχουν γεμίσει την ύπαιθρο με ζώα που μοιάζουν με λύκους όμως  δεν είναι λύκοι. Έτσι με τον  καιρό δημιουργήθηκε και ο νέος όρος ΄΄λυκόμορφα΄΄ για να περιγράψει αυτά τα άγνωστης ταυτότητας ζώα που θυμίζουν λύκο. Πως ήταν όμως η σχέση των ανθρώπων της υπαίθρου με τους λύκους πριν μισό αιώνα; Την απάντηση την δίνει η φωτογραφία με την λεζάντα της που αντιγράψαμε από κυνηγετικό περιοδικό του 1962. …

Πριν από 33 χρόνια λοιπόν ο λύκος διωκόταν  ακόμα και από ΄΄όργανα΄΄ της πολιτείας. Και τότε όπως και στις μέρες μας λύκος είναι αδιάφορος ως θήραμα για τους Έλληνες κυνηγούς.

Αυτό που όμως έχει σημασία είναι το χρώμα του ενός από τους δυο θηρευμένους λύκους που εμφανίζονται στην συγκεκριμένη φωτογραφία . Ο ένας έχει το γνωστό γκριζωπό λυκίσιο χρώμα και ο έτερος είναι …κατάμαυρος ενώ είναι μάλλον προφανές ότι ανήκαν στην ίδια αγέλη.

Σήμερα αν βλέπαμε κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα μιλούσαμε για ΄΄απελελευθερωμένο ΄΄ λύκο από κάποιον κακό ΄΄οικολόγο΄΄ .

Εκείνη όμως την εποχή δεν υπήρχε, ούτε καν ως υποψία, η έννοια της οικολογίας η της λυκολαγνείας ως μόδα. Γιατί η οικολογία, ως επιστήμη, ασφαλώς υπήρχε….

lukos1

Γιατί ήταν όμως μαύρος ο λύκος που φονεύτηκε στο ακρητικο Ανταρτικό της Φλώρινας κοντά στα σύνορα με την Αλβανία; Άγνωστον!  Ίσως κάποια χρωστική διαταραχή ίσως και κάποιο σπάνιο γονίδιο. Ίσως, ίσως, ίσως…

Μαύροι λύκοι όμως υπάρχουν. Στην Αμερική, Καναδά κ.λ.π. Στην Ευρώπη όμως και ιδιαίτερα στα βαλκάνια από όσο γνωρίζει ο γρίφων ο λύκος έχει το γνωστό γκριζωπό χρώμα με διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή, την ηλικία, το περιβάλλον κ.λ.π.

Όπως και να έχεα η φωτογραφία ένιαι ένα ντοκουμέντο προς μελέτη από όσους ασχολούνται με την άγρια ζωή και ιδιαίτερα τους λύκους.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας