θεματα

Published on 6 Απριλίου, 2016 | by Kynoclub

0

Καρδερίνες, λούγαρα στο εμπόριο για λόγους κέρδους!

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το Δασαρχείο Βόλου από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έλεγξε όλα τα καταστήματα pet shop και διαπίστωσε τέσσερις παραβάσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την προέλευση των πουλιών, επειδή δεν είχαν τα νόμμα παραστατικά.

Στη Μαγνησία, πάντως, δεν υπάρχει σε έξαρση το φαινόμενο του παράνομου κυνηγιού ωδικών πτηνών σε «περάσματα», όπως συμβαίνει στα νησιά του Αιγαίου, όπου παράνομοι θηρευτές τα παγιδεύουν και τα εμπορεύονται.

Ετσι, οι παραβάσεις αφορούσαν σε παράνομη κατοχή, διατήρηση και αιχμαλωσία, σύλληψη και αγοροπωλησία ωδικών πτηνών. Συνολικά κατασχέθηκαν 41 ωδικά πτηνά με την πλειοψηφία αυτών να αψορά στις καρδερίνες του εν λόγω γένους και σε μικρότερο βαθμό τα Λούγαρα.

Επίσης, διαπιστώθηκε μία παράβαση για παράνομη χρήση παγίδων για αγριόχοιρους, ενώ κατασχέθηκαν δύο δίχτυα και ένας κλωβός παγίδα για πουλιά, τρεις βρόχοι και τέσσερις κλωβοί παγίδες για αγριόχοιρους, τα οποία καταστράφηκαν. Από το Δασαρχείο Βόλου καταστράφηκαν και άλλες παγίδες για αγριόχοιρους, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ο κάτοχός τους.

«Θέλω να πιστεύω ότι προστατεύουμε τα θηράματα της περιοχής του Δασαρχείου Βόλου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό οφείλεται στην καλή συνεργασία με τους συναδέλφους, τους θηροψύλακες της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας καθώς και με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιοχής», δήλωσε ο Δασάρχης Βόλου, Νικόλαος Ντίτορας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές να ζητούν πάντοτε απόδειξη για την αγορά ζώων, ώστε και το Δασαρχείο Βόλου να είναι σε θέση να οδηγήσει τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη.

Παράνομοι θηρευτές κυνηγούν ωδικά πτηνά και τα πουλούν σε pet shop σε ελκυστικές τιμές με αποτέλεσμα να γίνεται εμπόριο ζώων που είναι προστατευόμενα και η αιχμαλωσία τους απαγορεύεται.

0 κ. Ντίτορας επισήμανε ότι τα καταστήματα που πωλούν είδη ζώων επιτρέπεται να κάνουν αγοροπωλησίες, αλλά σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες. «Ενας ο οποίος πουλάει ωδικά πτηνά θα πρέπει να έχει να απαραίτητα έγγραφα προέλευσης τους. Τα εισαγόμενα από το εξωτερικό είναι συνήθως νόμιμα, όμως, η αγορά πουλιών από πλανόδιους απαγορεύεται, ενώ οι κυρώσεις που ηροβλέπονται σε βάρος των παραβατών είναι αυστηρές. Το Δασαρχείο Βόλου σε όλες τις περιπτώσεις υπέβαλε μηνύσεις στην Εισαγγελία Βόλου για τα περαιτέρω», είπε ο ίδιος.

Απαραίτητη η απόδειξη

Φυσικά, ο καταναλωτής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα ωδικά πτηνά που πωλούνται είναι νόμιμα ή όχι. Μπορεί, όμως, και απαιτείται να ζητεί απόδειξη πώλησης, όταν κάνει αγορές. Τότε και το Δασαρχείο Βόλου θα είναι σε θέση να αναζητήσει το μαγαζί και να ζητήσει εξηγήσεις, αν γίνει καταγγελία.

«Τα καταστήματα δεν μπορούν να εμπορεύονται είδη που προέρχονται από παράνομο κυνήγι. Πολλές φορές βρίσκουμε τις παγίδες των παράνομων θηρευτών και τις καταστρέφουμε, ενώ σε άλλες πάλι περιπτώσεις προβαίνουμε σε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις. Το πλανόδιο εμπόριο απαγορεύεται», επανέλαβε ο Δασάρχης.

Καθημερινοί έλεγχοι

ntitoras

Το Δασαρχείο Βόλου ασχολείται με τις παράνομες υλοτομίες, τις παράνομες μεταφορές δασικών προϊόντων, την παράνομη θήρα, τις παράνομες εκχερσώσεις, τις παράνομες εκχερσώσεις αναδασωτέων εκτάσεων, τις αποψιλώσεις εκτάσεων και τη φύτευση καινούργιων γεωργικών δέντρων και τις αγροτικές παραβάσεις (καθώς όλο το αντικείμενο της παλιάς Αγροφυλακής μεταφέρθηκε στο Δασαρχείο Βόλου). Ειδικά για τη θήρα, όλοι οι δασικοί του υπάλληλοι, δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες διενεργούν καθημερινά ελέγχους. Το Δασαρχείο Βάλου εκτός από τις καθημερινές που βγαίνουν οι υπάλληλοι έξω για να υλοποιήσουν διάφορα προγράμματα, όπως πράξεις χαρακτηρισμού, ελέγχει και το παράνομο κυνήγι.

Δουλεύει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ 365 μέρες το χρόνο. Η απογευματινή βάρδια σε οποιαδήποτε καταγγελία τύχει για οπωσδήποτε θέμα είτε είναι παράνομη υλοτομία, είτε θήρα επιλαμβάνεται του γεγονότος ακόμη και μετά τις 10 το βράδυ, αν αναφερθεί συμβάν.

Οι υπάλληλοι του δασαρχείου Βάλου είναι πάρα πολύ συνεργάσιμοι, υπογράμμισε ο Δασάρχης Βόλου και πρόσθεσε: «Δε δουλεύουν επειδή πρέπει να εργαστούν, αλλά αγαπούν το αντικείμενό τους. Με την ενσωμάτωση και των υπαλλήλων της Αγροφυλακής, η Υπηρεσία αντεπεξέρχεται στα καθήκοντά της παρά τις δυσμενείς συνθήκες» κατέληξε.

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Καταφύγια άγριας ζωής στη Μαγνησία

Στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Βόλου υπάρχουν πέντε καταφύγια άγριας ζωής και επτά καταφύγια άγριας ζωής ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για μεγάλες δηλαδή δασικές εκτάσεις που έχουν χαρτογραφηθεί και με ΦΕΚ απαγορεύεται η οποιαδήποτε ενέργεια στην πανίδα τους.

Τα μόνιμα καταφύγια είναι στο Σαρακηνό έκτασης 27.500 στρεμμάτων που χαρτογραχρήθηκε το 2001, στην Ιερά Μονή Φλαμουρίου, έκτασης 18.000 στρεμμάτων που χαρτογραφήθηκε το 1990, στην Παλαιό Μιτζέλα έκτασης 23.000 στρεμμάτων που χαρτογραφήθηκε το 1990, στον Αγιο Δημήτριο- Ιταμός έκτασης 10.640 στρεμμάτων που χαρτογραφήθηκε το 2001 και στη λίμνη Κάρλας έκτασης 45.000 στεμμάτων που θεωρείται και η πιο σπουδαία για το μεγάλο βιότοπό της, καθώς εκεί συναντούνται 150 είδη πουλιών ορισμένα από αυτά και μάλιστα 50 στον αριθμό σπάνια σε ολόκληρη τηνΕυρώπη. Ειδικά στην Κάρλα υπάρχει οριοθετημένη Special Protection Area για την ορνιθοπανίδα, την προστασία δηλαδή των διαφόρων ειδών αετών.

Τα ορισμένου χρόνου καταφύγια είναι δυτικά στο Βελεστίνο στο βουνό Καραντάου έκτασης 4.650 στρεμμάτων, χαρτογραφημένο από το 2008, στο Λυγαρόρεμα στο Παλιούρι, ο λόφος της Γορίτσας (έκταση 900 στρεμμάτων), οι Αγριάλευκες, το Αλωνάκι στο δήμο Σηπιάδας και ο Αλατάς (έκταση 530 στρεμμάτων).

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Πηγή: http://dasarxeio.com/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας