θεματα

Published on 4 Νοεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

«Κίνδυνος – θάνατος» οι κυνηγοί χωρίς εκπαίδευση και ενημέρωση!

– ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΥΤΡΑΣ (Πρόεδρος Κυνηγ/κού Συλλόγου Ιωαννίνων): Πρέπει όλοι μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων…

– Δέσμευση της Ε’ Κ.Ο.Η. για διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων

Αγαπημένο «σπορ» για χιλιάδες Έλληνες το κυνήγι, μπορεί να μετατραπεί και σε εφιάλτη, όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι μπαίνουν στη θέση του θηράματος και το φαινόμενο αυτό αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και στην Ήπειρο.
Χθες το μεσημέρι κηδεύτηκε στον Παρακάλαμο ο 31χρονος κυνηγός ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν τον πυροβόλησε κατά λάθος συνάδελφός του στη Στρατίνιστα Πωγωνίου. Την ίδια στιγμή, φουντώνει η συζήτηση για το θεσμικό κενό που σαφώς και υπάρχει στην εκπαίδευση και ενημέρωση των κυνηγών, ειδικά όσων συμμετέχουν σε ομάδες θήρας αγριογούρουνων, το οποίο οδηγεί σε θανατηφόρα λάθη και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Στο πλαίσιο αυτό τόσο η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αλλά και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Βαγγέλης Λύτρας ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή σεμιναρίων παραδεχόμενοι ότι όντως υπάρχουν «στρεβλώσεις» σε ζητήματα όπως η απόκτηση άδειας θήρας, αλλά και ο τρόπος που διεξάγεται το κυνήγι από πολλούς λάτρεις του.

kinigoi2

Όποιος θέλει… κυνηγός!
Μπορεί άραγε ο οποιοσδήποτε σήμερα να γίνει κυνηγός; Η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική, αφού εύκολα κανείς βρίσκει ένα γιατρό για να του δώσει τις απαιτούμενες βεβαιώσεις κι αν έχει και τα χρήματα, εκδίδει άδεια από τον κυνηγετικό σύλλογο της περιοχής του, αγοράζει όπλο και βγαίνει προς αναζήτηση θηράματος!
Όπως τόνισε χθες ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Βαγγέλης Λύτρας ακόμα και πολίτες με ψυχολογικά προβλήματα (!) έχουν καταφέρει να γίνουν κυνηγοί, παρόλο που έγινε προσπάθεια για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου!
Αυτές όμως οι περιπτώσεις είναι σπάνιες. Οι περισσότεροι κυνηγοί σαφώς κι έχουν σώας τα φρένας, όμως σε αρκετούς απ’ αυτούς λείπει η εκπαίδευση και η εμπειρία, με αποτέλεσμα να κάνουν λάθη που ποτέ δεν ξέρεις τι συνέπειες μπορεί να έχουν.

Πολλοί δε γνωρίζουν
Ειδικά όσον αφορά στο κυνήγι του αγριογούρουνου που τελευταία έχει γίνει της μόδας, καθώς τα θηράματα περισσεύουν, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου σε δηλώσεις που έκανε χθες παραδέχθηκε ότι πάει πολύς κόσμος σ’ αυτό επειδή το θεωρεί εύκολο, χωρίς να γνωρίζει πώς ασκείται και τι φιλοσοφία έχει.
«Έχει χαθεί η διάρθρωση των κυνηγετικών παρεών που πιο παλιά είχαν στρατιωτική οργάνωση και πειθαρχία με αρχηγό και υπαρχηγό. Είναι κρίμα γιατί έτσι σκοτώνονται άνθρωποι», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το κυνήγι θέλει προσοχή. Όχι μόνο οι κυνηγοί αλλά και oι κυνηγετικές οργανώσεις πρέπει κάποια στιγμή να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δε μπορεί να είμαστε… χύμα και να κυνηγάμε. Εδώ απαιτείται παρέμβαση και από τις κυνηγετικές οργανώσεις γιατί είναι κρίμα να χάνονται ζωές».

Καρτέρι σε δρόμους!
Σημάδι που αποδεικνύει ότι ακολουθούνται λάθος πρακτικές από πολλές παρέες που κυνηγούν αγριογούρουνα είναι το γεγονός ότι στήνουν καρτέρι ακόμα και πάνω σε δρόμους, εθνικούς κι επαρχιακούς! Ο κ. Λύτρας καυτηρίασε ιδιαίτερα την πρακτική αυτή. «Δε σέβονται τον άνθρωπο που πάει στο σπίτι ή τη δουλειά του. Είναι επικίνδυνο κι έχω προσωπικά σταματήσει πολλές φορές για να κατσαδιάσω κυνηγούς που στέκονται πάνω στον δρόμο», σημείωσε με έμφαση ενώ είπε πως είναι αρκετοί κι εκείνοι που κυνηγούν χωρίς να διαθέτουν άδεια, την οποία αποφεύγουν να εκδόσουν επικαλούμενοι την οικονομική κρίση.

kinigos1

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία
Από την πλευρά της η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου σε χθεσινή της ανακοίνωση αφού εκφράζει τη λύπη της για το χαμό του 31χρονου κυνηγού από τον Παρακάλαμο, σημειώνει ότι «αποτελεί ουσιαστική και όχι τυπική ή συμβολική υποχρέωση κάθε κυνηγού να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται τόσο από την κείμενη νομοθεσία, όσο και από τους άγραφους κανόνες του κυνηγιού».
Η Ομοσπονδία δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο κυνήγι αγριόχοιρου, τονίζοντας πως δε νοείται να μη λαμβάνεται η δέουσα μέριμνα και να μην επιδεικνύεται η πρέπουσα προσοχή από όλα τα μέλη της κάθε παρέας. Παράλληλα, εφιστά την  προσοχή στους αρχηγούς των ομάδων αυτών, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να ελέγχουν εάν το κυνήγι ασκείται με τους επιβαλλόμενους κανόνες ασφαλείας.

Ανάγκη η εκπαίδευση
Τι μέτρα λοιπόν πρέπει να ληφθούν ώστε να μη ξαναθρηνήσουμε θύματα στα κυνηγετικά καρτέρια; «Πρώτα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, αυτή είναι το παν και μετά έρχονται τα μέτρα καταστολής. Οι κυνηγετικές οργανώσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην παιδεία των μελών τους», τόνισε χθες ο κ. Λύτρας, υπενθυμίζοντας το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που έχει γίνει από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων με τη λειτουργία σκοπευτηρίου. Από την πλευρά της η Ε’ Κ.Ο.Η. δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια με στόχο να αντιμετωπιστεί το θεσμικό κενό που υπάρχει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των κυνηγών. Η Ομοσπονδία σκοπεύει να εκπαιδεύσει αρχικά τους επικεφαλής των κυνηγετικών ομάδων και στη συνέχεια τα μέλη της κυνηγετικής οικογένειας σε όλη την περιοχή ευθύνης της.

Πηγή: http://proinoslogos.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας