θεματα

Published on 24 Απριλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Επανομή: Έντονη και ανησυχητική η πίεση στην ΖΕΣ σε εποχή αναπαραγωγής της πεδινής πέρδικας

κείμενο: Ακτήμων Κυνηγός

Ιδιαίτερα έντονη είναι η πίεση που ασκείται σε εποχή αναπαραγωγής των θηραμάτων στην Ζώνη Εκπαίδευσης Σκύλων της Επανομής εξ αιτίας των ΄΄εκπαιδευτικών΄΄  πολλών κυνόφιλων κυνηγών.  

Η εκπαίδευση στις ΖΕΣ ναι μεν είναι νόμιμη δραστηριότητα, όμως σε κάποιες από αυτές, την εποχή της αναπαραγωγικής περιόδου είναι ιδιαίτερα βλαπτική για ευαίσθητα θηράματα όπως είναι η πεδινή πέρδικα η όποια προσελκύει εκατοντάδες εκπαιδευτές και μαθητές.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη ή παρότρυνση από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης για αποχή από την εκπαίδευση το κρίσιμο τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου δηλαδή την εποχή της ωοτοκίας και ανατροφής των νεοσσών.

Το ίδιο αδιάφορες στο πρόβλημα (διότι  πρόβλημα είναι) παραμένουν και οι διοικήσεις των Ομίλων Πόιντερ-Σέττερ, Επανιέλ, Κούρτσχααρ κ.λ.π. Και όμως αυτοί οι Όμιλοι θα έπρεπε πρώτοι να παροτρύνουν τα μέλη τους και γενικά τους κυνόφιλους να απέχουν από την εκπαίδευση στην συγκεκριμένη ΖΕΣ τους κρίσιμους μήνες της αναπαραγωγής μια και σε αύτη ακριβώς την ζώνη διοργανώνουν τους αγώνες τους.

Έτσι η πίεση παραμένει ιδιαίτερα έντονη και η ζημιά που γίνεται είναι  αναπόφευκτη.

Ακόμα και μια φωλιά να καταστραφεί την επομένη σαιζόν θα υπάρχει έλλειμμα 10-12 πουλιών. Και αυτά από την απώλεια μιας μονάχα γέννας.

-Το παράδειγμα των  Κυνηγετικών  Συλλόγων Αιγάλεω και Πειραιά καθώς και του Δασαρχείου Αιγάλεω που απαγορεύουν τα ΄΄εκπαιδευτικά΄΄ στην ΖΕΣ του  Σχιστού, το κρίσιμο διάστημα της αναπαραγωγής  , μάλλον θα πρέπει να βρει μιμητές και στην ΖΕΣ της Επανομής.

Το πρώτο λόγο έχει λοιπόν ο δραστήριος Κυνηγετικός Σύλλογος της Επανομής, οι όμοροι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και φυσικά οι Κυνοφιλικοί Όμιλοι που πρέπει να παροτρύνουν τα μέλη τους για …εγκράτεια και αποχή.

Δεν θα χαθεί ο κόσμος αν τα σκυλιά βγαίνουν για …ξέσκασμα σε περιοχές όπου δεν φωλεοποιούν πεδινές πέρδικες ή  άλλα θηράματα.

Όμως θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι είναι πάμπολλοι και οι συνειδητοποιημένοι κυνόφιλοι που απέχουν οικιοθελώς από τα εκπαιδευτικά αυτή την ευαίσθητη εποχή. Κάποιοι από αυτούς τους κυνόφιλους επικοινώνησαν με το kynoclub.gr για να εκφράσουν την ανησυχία τους την οπoία μεταφέρουμε στους θεματοφύλακες της προστασίας των θηραμάτων…

ΔΕΙΤΕ: Να προστατέψουμε τις κλώσες!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας