κυνοφιλια

Published on 15 Ιουνίου, 2018 | by Kynoclub

0

Μύθοι και αλήθειες για τα ντοπαρισμένα αγωνόσκυλα…

Κείμενο-Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αν νομίζετε πώς το ντόπινγκ είναι προνόμιο των επαγγελματιών αθλητών ή των αλόγων του ιπποδρόμου, κάνετε λάθος… Επειδή η δόξα και το χρήμα υπάρχει και στις κυνοφιλικές δραστηριότητες, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πώς και εδώ το ντόπινγκ βρίσκει πεδίο δράσης. Άλλωστε το ντόπινγκ είναι ταυτισμένο με το κυνήγι της δόξας και του χρήματος.

Οι κυνοδρομίες (γκρεϋχάουντ), το ατζίλιτι, οι αγώνες ελκυθρόσκυλων και οι αγώνες μεγάλης έρευνας, είναι τα (συνηθέστερα) αθλήματα όπου το ντόπινγκ βρίσκει πεδίο δόξης λαμπρό. Υπάρχουν βέβαια και οι κυνομαχίες, αλλά αυτές είναι εκτός συναγωνισμού μια και δεν νοείται «ματς» χωρίς ντοπαρισμένα σκυλιά, αλλά σε αυτή την περίπτωση πια μιλάμε για διαστροφή! Και επειδή εδώ μας ενδιαφέρουν τα κυνηγόσκυλα, θα ασχοληθούμε με αυτά αφήνοντας στην άκρη τα υπόλοιπα κυνοφιλικά αθλήματα, από τα οποία όμως θα πρέπει να σημειώσουμε πώς έχει αντληθεί τεχνογνωσία γύρω από το ντόπινγκ. Τεχνογνωσία που βρίσκει εφαρμογή στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων και ειδικά στην Μεγάλη Έρευνα…

Η μεγάλη έρευνα

Κάποια από τα βασικά  ζητούμενα στους σκύλους που τρέχουν στους αγώνες Μεγάλης Ερευνας είναι η ταχύτητα, το «στιλ» και η «ένταση». Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά ο σκύλος ακόμα και αν φερμάρει πέντε πουλιά και πάρει αντιστοίχους πόντους, δεν πρόκειται να χαρακτηρισθεί «Εξαίρετος» και να του απονεμηθούν οι πρωταθληματικοί τίτλοι CACT, CACIT. Aυτό επιβάλουν οι κανονισμοί και οι κρίσεις, που αν και υποκειμενικές κινούνται πάντα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δηλαδή είναι μεγαλύτερη η βαθμολογία και η επιβράβευση του σκύλου, που θα πάρει ένα πόντο (μία φέρμα), αλλά με εξαιρετικό τρόπο έναντι του σκύλου που θα πάρει περισσότερους πόντους (φέρμες), αλλά με λιγότερο θεαματικό τρόπο. Δηλαδή χωρίς …στιλ και ένταση! Τώρα το τι σημαίνει στιλ και ένταση, είναι κάτι που ο κάθε κριτής και κάθε κυνόφιλος το αντιλαμβάνεται διαφορετικά, και αυτό είναι μάλλον λογικό. Τι γίνεται όμως όταν ο σκύλος δεν έχει ικανοποιητικό στιλ και ένταση; Τότε κάποιοι πονηροί βάζουν μπροστά τα μεγάλα μέσα και την  …ενεργοποίηση της έντασης κάθε μορφής. Και όταν λέμε ενεργοποιήση, δεν εννοούμε αυτή που μπορεί να επέλθει με θεμιτό τρόπο, αλλά με διαφορετικές πρακτικές …ενεργοποίησης όπως είναι το ντοπάρισμα με διάφορες ουσίες…

Μορφές ντόπινγκ

Μια διαδεδομένη και αθώα μορφή ντοπαρίσματος είναι …μια «φραπεδιά» λίγα λεπτά πριν τον αγώνα. Ναι, σωστά καταλάβατε. Η καφεΐνη του γνωστού μας νεσκαφέ με αρκετή ζάχαρη, ενεργοποιεί το νευρικό και μυϊκό σύστημα του σκύλου για το κρίσιμο δεκαπεντάλεπτο και συνήθως ανεβάζει τον σκύλο από το πολύ καλός στο «Εξαίρετος», που είναι και το ζητούμενο. Είπαμε… Το CACIT απονέμεται μόνο στον σκύλο που έχει αποσπάσει τον χαρακτηρισμό εξαίρετος.

Οι πιο προχωρημένοι (κυρίως Ιταλοί), χρησιμοποιούν πιο δραστικά μέσα και μάλιστα σε ενέσιμη μορφή. Δεν είναι στην πρόθεση του γράφοντος να δώσει συνταγές ντοπαρίσματος και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να αναφερθούν εδώ άλλες πρακτικές… Απλά να αναφέρουμε μόνο πώς το προϊόν του ντοπαρίσματος, μπορεί να είναι ενέσιμο ή σε μορφή χαπιού ή  ροφήματος. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιούνται μια σειρά από σκευάσματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο, όπως κάποια βελτιωτικά αλλά και απαγορευμένα αναβολικά, που χρησιμοποιούνται και στους ανθρώπους… Όσοι έχουν παρακολουθήσει αγώνες μεγάλης έρευνας, θα έχουν διαπιστώσει ουκ ολίγες φορές διάφορα περίεργα σκηνικά. Όπως π.χ. κάποιους αγωνιστικούς σκύλους να καλπάζουν  ασταμάτητα, δίνοντας την αίσθηση σε όσους τούς παρακολουθούν πως δεν μπορούν να σταματήσουν. Περνάνε δίπλα από τον κυναγωγό τους, που απελπισμένος με τα χέρια στην ανάταση ή καθιστός προσπαθεί σφυρίζοντας να προσελκύσει τον αφιονισμένο (και αφρισμένο) σκύλο, που βρίσκεται ένα κλικ πριν από την καρδιακή ανακοπή… Πάμπολλες είναι επίσης οι περιπτώσεις των σκύλων που κατά την διάρκεια του αγώνα βγαίνουν εκτός έλεγχου και οργώνουν τους γύρω …νομούς, μέχρι να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να τους …συλλάβουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός τέτοιου υστερικού σκύλου, που καλπάζοντας «αποχώρησε» από τον αγώνα για να καταλήξει μετά από αρκετή ώρα δυο-τρία χωριά πιο πέρα, όπου κατέπεσε αναίσθητος! «Εκτός ελέγχου», αποφάνθηκαν οι κριτές…

Βέβαια υπάρχουν διάφορες εκδοχές του ντόπινγκ, με διαφορετικά αποτελέσματα σε χρονική διάρκεια και ένταση. Συνήθως η επίδραση έχει μικρή χρονική διάρκεια, περίπου όσο κρατάει ο αγώνας, ενώ το αποτέλεσμα είναι θεαματικό, αφού οι σκύλοι στην κυριολεξία πετάνε! Αν όμως γίνει κάποια στραβή και υπάρξει καθυστέρηση, επειδή π.χ. οι κριτές αποφάσισαν την αλλαγή τερέν, τότε ο κυναγωγός και ο σκύλος του την πατήσανε. Αν περάσει ένα μισάωρο μέχρι να φτάσει η πομπή στα νέα τερέν το πιθανότερο είναι ο σκύλος να αποσυρθεί και να μην συμμετάσχει, αφού αρχίζουν οι παρενέργειες των φαρμάκων. Τρέμουλο, ταχυκαρδίες, διάρροιες κ.λ.π. είναι μερικά από τα συμπτώματα. Εξαρτάται από το είδος του  φαρμάκου… Μεγάλες πλάκες έχουν γίνει και με τις λεγόμενες επανακλήσεις. Στον κανονικό αγώνα ο σκύλος πετάει και στην επανεξέταση μετά από δυο τρεις ώρες παρουσιάζεται αγνώριστος και σερνάμενος…
Οι αλήθειες του Πετρόχειλου

Ήταν το 2002 όταν ο Θωμάς Πετρόχειλος μέσα από τις σελίδες του ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ, ξεσήκωνε θύελλα έντασης όταν έγραφε για την ανάγκη διοργάνωσης ενός αγώνα, που θα προσομοίαζε στο πραγματικό κυνήγι και μετά το τέλος του οποίου θα γινόταν αντιντόπινγκ κοντρόλ! Έγραφε λοιπόν ο Πετρόχειλος μεταξύ άλλων: «…Στο τέλος του αγώνα θα πάρουμε ούρα από τους νικητές, ώστε να γίνει αντιντόπινγκ κοντρόλ, όχι γιατί πιστεύω ότι οι διαγωνιζόμενοι κυνηγοί θα ντοπάριζαν το σκύλο τους, αλλά διότι ευελπιστώ ότι ο αγώνας αυτός θα είναι πρότυπο και για άλλους αγώνες, στους οποίους είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με το ντόπινγκ. Αυτός μας επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο σεμινάριο του Ομίλου Πόιντερ- Σέττερ, στο οποίο μίλησε ο διεθνώς καταξιωμένος κ. Zurlini, αλλά και ο επίσης γνωστός κ. Nobile, όπου μας πληροφόρησαν ότι ο Ομιλος Πόιντερ-Σέττερ Ιταλίας είχε κάνει αίτηση στον Κυνολογικό Ομιλο Ιταλίας (ENCI) για αντιντόπινγκ κοντρόλ και ο Ομιλος αρνούνταν την ικανοποίηση του αιτήματος για αρκετά χρόνια…».

Μετά από την δημοσίευση αυτού του κειμένου, ο ΟΚΑΔΕ κάλεσε τον Πετρόχειλο σε απολογία, αυτός πήγε και απολογήθηκε με τον δικηγόρο του (!) και η υπόθεση του συγκεκριμένου αγώνα και μαζί του το αντιντόπινγκ κοντρόλ τελείωσε εκεί αφού οι δυο πλευρές κατάλαβαν πως δεν τους συνέφερε η κόντρα και εσύναψαν σύμφωνο ειρήνης… Όμως η αποκάλυψη του  Πετρόχειλου για την ύπαρξη ντόπινγκ στους ιταλικούς αγώνες ήταν κάτι που κανείς δεν μπορούσε να το πάρει πίσω…

Θα πείτε και με το δίκιο σας πώς η Ιταλία είναι πολύ μακριά και έτσι δεν μας αφορά το τι γίνεται στους αγώνες των εκεί Ομίλων Πόιντερ-Σέττερ. Κι όμως η Ιταλία δεν είναι (μόνο) δίπλα μας, είναι εδώ! Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσο η τεχνογνωσία του ντόπινγκ έχει περάσει και στους ντόπιους ποιντεροσεττεράδες. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι πατριώτες μας που έχουν φανερή ή κρυφή συνεργασία με τους ιταλούς επαγγελματίες, και από τους οποίους έχουν αντιγράψει πρακτικές που οδηγούν με κάθε τρόπο στο βάθρο και τα κύπελλα….

 Η (αν)ήθικη πλευρά

Δυστυχώς  το ντοπάρισμα ως πρακτική, εμπεριέχει πέρα από την απάτη και την (αν)ηθική του διάσταση. Τα ντοπαριζόμενα σκυλιά πέρα από τις άμεσες παρενέργειες σε μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και σε βάθος χρόνο. Οι όγκοι, η στειρότητα, οι ξαφνικοί θάνατοι και τα πρόωρα γηρατειά είναι οι συνηθέστερες παρενέργειες… Όμως πολύ λίγο απασχολούν αυτούς που επιδίδονται στο ντόπινγκ. Γι’ αυτούς τα σκυλιά είναι αναλώσιμα και μετρώνται μόνο ως προς την απόδοση τους σε CACΙT, κύπελλα και αμοιβές ζευγαρωμάτων…

Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί το ντοπάρισμα, αφού δεν γίνονται αντιντόπινγκ κοντρόλ όπως δεν γίνεται και ουσιαστικός έλεγχος στην αναπαραγωγή και στην ταυτοποίηση των σκύλων. Το συμπέρασμα όμως για όλα τα προαναφερθέντα εναπόκεινται να βγει από τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά… Απλά ο γράφων, ανακαλώντας στην μνήμη περιστατικά απάτης, έχει να σημειώσει πώς κατά καιρούς στον εγχώριο Όμιλο Πόιντερ-Σέττερ έχουν τιμωρηθεί κάποια μέλη του για υποθέσεις πλαστογραφίας πιστοποιητικών και συναφών παραβάσεων. Με λίγα λόγια για κυνοφιλικές (;) απάτες… Μήπως λοιπόν μιας και ο (κυνοφιλικός) κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος, θα έπρεπε να γίνεται κάπου-κάπου και αιφνιδιαστικό αντιντόπινγκ κοντρόλ για πρόληψη αυτού του είδους απάτης;

Σημείωση: Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο έχουν επιλεγεί τυχαία και σε καμία περίπτωση τα εικονιζόμενα πρόσωπα δεν ταυτίζονται με όσα αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

δειτε: Όταν ο ΟΚΑΔΕ παραδέχεται και επίσημα ότι υπάρχουν ντοπαρισμένοι σκύλοι…

δειτε: Τα ερωτηματικά από τους ξαφνικούς θανάτους αγωνόσκυλων!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας