θεματα

Published on 11 Οκτωβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Πάτρα: Σεμινάριο για την πέρδικα και τα μικρά θηράματα…

Αποστολή Ν. Φωτακόπουλος

Με την συμμετοχή δεκάδων κυνηγών ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Πάτρας διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα την διαχείριση των μικρών θηραμάτων και ειδικότερα της ορεινής πέρδικας. Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου είχε ως ομιλητή τον Χρήστο Σώκο Δρ. Δασολόγο-θηραματολόγο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο τμήμα θήρας και άγριας ζωής. Ο δρ. Σώκος που για πολλά χρόνια διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της ΣΤ. Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης ανέπτυξε τις βασικές αρχές της διαχείρισης των μικρών θηραμάτων ενώ μετέδωσε πλήθος πληροφοριών σχετικά με παλαιοτέρα αλλά και πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών της επιστήμης της θηραματολογίας.

Στην συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκε η  έντονη ανησυχία των κυνηγών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ορεινή πέρδικα. Κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις και προβληματισμοί τις οποίες ο κ Σώκος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τόσο στην επιστημονική κοινότητα και τους συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όσα αναφέρθηκαν στο σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και από όλους τους παρευρισκομένους έγινε αντιληπτό ότι η πέρδικα, όπως και το κάθε θήραμα ή έμβιο όν, εξαρτάται απόλυτα από το περιβάλλον στο οποίο διαβιεί. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει υγιής πληθυσμός της πέρδικας σε αφιλόξενα για αυτή περιβάλλοντα. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η δάσωση και η γενική κάλυψη των βιοτόπων χωρίς διάκενα που είναι απαραίτητα τόσο για την πέρδικα όσο και για τον λαγό που μοιράζονται τα ίδια ενδιαιτήματα.  Η εγκατάλειψη της υπαίθρου, και η σταβλισμένη κτηνοτροφία ευνοούν την δασοκάλυψη όμως δεν ευνοούν την δημιουργία ΄΄μωσαικών΄΄ με εναλλαγή βλάστησης και διάκενων που είναι απαραίτητα για τα ορνιθοειδή.

Στον χαιρετισμό τους, τόσο ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Πάτρας, όσο και ο υπεύθυνος διοργάνωσης του σεμιναρίου κ Φώτης Καρβέλης δεσμεύτηκαν για ανάλογες μελλοντικές εκδηλώσεις που θα ευαισθητοποιήσουν και θα μεταδώσουν γνώσεις στον κάθε κυνηγό που ενδιαφέρεται και ανησυχεί για το περιβάλλον, τα θηράματα και την κυνηγετικό του μέλλον….


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας