θεματα

Published on 3 Δεκεμβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Μηδενικές οι μηνύσεις της θηροφυλακής για την μη χρήση του σωτήριου πορτοκαλί γιλέκου…

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακοπουλος

Ουσιαστικά ανύπαρκτες είναι οι μηνύσεις της θηροφυλακής κατά όσων κυνηγών δεν φορούν, του εκ του νόμου επιβαλλόμενο, φωσφοριζέ πορτοκαλί γιλέκο. Όσο και αν ψάχνουμε στην λίστα των μηνύσεων και στην στατιστική των παραβάσεων του νόμου περί θήρας σπανιότατα βρίσκουμε μηνύσεις για αυτή την  αυτοκαταστροφική ενδυματολογική παράλειψη.

-Δυστυχώς, σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, έχουμε και έναν νεκρό η σοβαρά τραυματισμένο κυνηγό σε κυνήγι αγριόχοιρου και όχι μόνο. Δεκάδες, αναλογικά, θα είναι οι ελαφρότεροι τραυματισμοί που δεν φτάνουν στην δημοσιότητα. Όμως παρ όλα αυτά πολλοί κυνηγοί επιμένουν να μην φορούν το φωσφοριζέ γιλέκο με αποτέλεσμα να μην είναι ορατοί μέσα στα πυκνά και κάποιοι από αυτούς να πέφτουν θύματα των …φουριόζων συναδέλφων τους που ενίοτε είναι απλά οπλοφόροι και δεν έχουν καμία σχέση με το κυνήγι. Δεν θα σχολιάσουμε εδώ την επέλαση των ΄΄σακουλάδων΄΄ που στελεχώνουν αρκετές ομάδες γουρουνοκυνηγών… Άλλωστε έχουν γραφεί και ειπωθεί επανειλημμένα.

Θα σχολιάσουμε όμως την χαλαρή στάση της θηροφυλακής που δεν πράττει τα επιβαλλόμενα την στιγμή που πρέπει. Είτε γιατί αποφεύγει να μπει μέσα στην παρέα και στα καρτέρια την ώρα της παγάνας και να μοιράσει μηνύσεις είτε γιατί δεν το πράττει αμέσως μετά. Οι δικαιολογίες ότι δεν μπορεί να βεβαιωθεί η παράβαση εκ των υστέρων μπορεί να  έχουν κάποια βάση όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι.

Καταλαβαίνουμε ότι ακούγεται λίγο βαρύ να υποβληθεί μήνυση για το πορτοκαλί γιλέκο όμως κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει η λογική. Πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή!

Ναι το καταλαβαίνουμε ότι μηνύσεις υποβάλλονται κυρίως για πράξεις λαθροθηρίας… Όμως στην περίπτωση του γιλέκου μιλάμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τόσο το θύματος όσο και του θύτη. Γιατί στην ουσία σε κάθε θανατηφόρο κυνηγετικό ατύχημα έχουμε δυο νεκρούς. Τον θύτη και τον θύμα….

Ποιοι δεν το φορούν…

Όμως γιατί αποφεύγει κάποιος να φορέσει πορτοκαλί γιλέκο;  Οι απαντήσεις είναι μόνο δύο. Στην πρώτη περίπτωση από …βλακεία. Γιατί μόνο ένας βλάκας δεν μπορεί να καταλάβει την χρησιμότητα του πορτοκαλί γιλέκου. Στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για λαθροθήρες. Είναι οι πονηροί που μπαίνουν μέσα στα καταφύγια ενώ οι υπόλοιποι της  παρέας (που φορούν πορτοκαλί γιλέκα) πιάνουν τα καρτέρια έξω από τα όρια του καταφυγίου. Είναι σαφέστατη λαθροθηρία… Η συνηθισμένη δικαιολογία, όταν πιαστούν στα πράσα, είναι ότι τάχα μου μπήκαν στο καταφύγιο για να πιάσουν τα σκυλιά (χωρίς όπλο).

Όμως ευθύνες δεν έχουν μόνο οι ίδιοι οι γουρουνάδες ή οι κυνηγοί άλλων θηραμάτων που δεν φορούν πορτοκαλί γιλέκο. Ευθύνες, και μάλιστα μεγάλες, έχουν και οι κυνηγητικές οργανώσεις που παρακολουθούν, χρόνια τωρα, αδιάφορες όσα συμβαίνουν στα γουρουνοτόπια και όχι μόνο. Αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος τι άλλο πρέπει να συμβεί για να πράξει κάτι η ηγεσία των κυνηγών. Μετράμε ήδη, μόνο για φέτος, σχεδόν δέκα και περίπου μια εκατοντάδα νεκρούς την τελευταία 15ετία!

Φωτεινή εξαίρεση η ΣΤ ΚΟΜΑΘ που έφτιαξε πριν ένα-δυο χρόνια ένα κατατοπιστικότατο σποτάκι ενώ στο παρελθόν μέσω ΄΄Πάνθηρα΄΄ έχει δημοσιεύσει πολλές συμβουλές για μέτρα ασφαλείας.  Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα. Όσο και αν αυτά πονέσουν ορισμένους. Και πρώτα από όλα ειδική άδεια για κυνηγούς αγριόχοιρων. Μετά από εξετάσεις! Εξετάσεις αυστηρές. Ακόμα και συμπεριφοράς…

Ας ελπίσουμε ότι ο νέος πρόεδρος της ΚΣΕ ο κ Γιώργος Αραμπατζής δεν θα μείνει απαθής, όπως ο προκάτοχος του, μπροστά στο φόρο αίματος που πληρώνει κάθε χρόνο η ελληνική κυνηγετική οικογένεια με τα ατέλειωτα κυνηγετικά ατυχήματα …εκ προμελέτης!

δειτε: BΙΝΤΕΟ: Βάλε πορτοκαλί γιλέκο και σώσε την ζωή σου!

δειτε: ΒΑΛΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟ S.O.S!!!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας