θεματα

Published on 10 Δεκεμβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Να πόσες κυνηγετικές άδειες εκδόθηκαν πέρσι από ΄΄συνεργαζόμενους΄΄ και ΄΄ανεξάρτητους΄΄ Κυνηγετικούς Συλλόγους.

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Πριν μερικούς μήνες προσπαθήσαμε να μάθουμε τον ακριβή αριθμό των κυνηγετικών αδειών που εκδόθηκαν την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο. Αποστείλαμε γραπτό ερώτημα τόσο στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος όσο και στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες  ζητώντας να μας γνωστοποιήσουν πόσες άδειες και τις είδους, (γενικές, περιφερειακές ή τοπικές), εκδόθηκαν την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο. Όπως φαντάζεστε απάντηση δεν πήραμε εκτός από μια Ομοσπονδία (δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ποια ήταν) που μας έστειλε λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για την περιφέρεια της.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία μας παρέπεμψε να ζητήσουμε στοιχεία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος! Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η διοίκηση της ΚΣΕ (επί προεδρίας Παπαδόδημα) δεν γνώριζε πόσες ακριβώς και ποια κατηγορίας άδειες εκδίδονται ούτε για ποιο λόγο δεν δημοσιοποιεί αυτό τον αριθμό. Ίσως επειδή αρέσκεται να μιλά για επικοινωνιακούς λόγους για εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγούς και δεν θέλει να διαρρεύσει ο πραγματικός αριθμός είτε για άλλους λόγους που πρέπει να εξηγηθούν…

Τελικά απευθύνθηκαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και όπου πήραμε την ανεπίσημη απάντηση ότι συνολικά την προηγούμενη χρονιά εκδόθηκαν 170.000 κυνηγετικές άδειες. Προσέξτε το ΄΄συνολικά΄΄!

 Σε αυτές τις άδειες περιλαμβάνονται και αυτές των ΄΄Ανεξάρτητων΄΄ Κυνηγετικών Συλλόγων που ανεπίσημα υπολογίζονται πανελλαδικά   κοντά στις 10.000. Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός και μάλιστα σε μια εποχή που τα έσοδα για τις κυνηγετικές οργανώσεις είναι βασική προτεραιότητα… Ας θυμηθούμε μόνο τον εμφύλιο μεταξύ τον Κυνηγετικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης για την ..υφαρπαγή μελών και …εσόδων. Το οξύμωρο είναι ότι οι κυνηγοί που επιλέγουν τους ανεξάρτητους κυνηγετικούς συλλόγους δεν το κάνουν για οικονομικούς αλλά για άλλους λόγους μια και δεν υπάρχει ουσιαστική οικονομική διαφορά στο κόστος της έκδοσης των αδειών ανάμεσα σε συνεργαζόμενους και ανεξάρτητους συλλόγους…

Όλο και λιγότεροι…

Αν κάνουμε λοιπόν την αφαίρεση των ΄΄ανεξάρτητων΄΄, που κάποιοι τους αποκαλούν απαξιωτικά  και προσβλητικά ΄΄παρασυλλόγους΄΄, θα μας μείνουν μόνο 160.000 άδειες για την ΚΣΕ, και τις Ομοσπονδίες της. Λιγότερες από τις μισές άδειες που εκδίδονταν ετησίως την δεκαετία του 80!

-Σε κάθε περίπτωση το δημογραφικό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυνηγετικής κοινότητας. Και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα διότι πέρα από το οικονομικό μέγεθος  (και τις θέσεις εργασίας) που αντιπροσωπεύουν οι κυνηγοί είναι και μια ογκώδης κοινωνική ομάδα που εκ των πραγμάτων μπορεί να πιέσει για τα αιτήματα της. Όσο πιο πολυπληθής είναι λοιπόν η κυνηγετική κοινότητα τόσο το καλύτερο… Και επειδή το θέμα είναι επίκαιρο λόγω της πρόσφατης απώλειας του Νίκου Παπαδόδημα θα πρέπει να σημειώσουμε, χωρίς να παραγνωρίζουμε την μεγάλη του προσφορά) ότι επί των ημερών του η κυνηγετική κοινότητα έχασε τον μισό πληθυσμό της! Και αυτή είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη κυνηγετική ήτα και όχι ο περιορισμός π.χ. της κάρπωσης των τρυγονιών για την οποία δόθηκαν δήθεν ηρωικές  …μάχες όπως μας έλεγαν τα καλοταϊσμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια!

Μήπως πρέπει να αφυπνιστούμε πριν οι κυνηγοί πέσουν κάτω και από τις 150.000;


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας