θεματα

Published on 11 Δεκεμβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Συμβουλές για τα χειμωνιάτικα κυνήγια..

κείμενο: Άγγελος Ποιμενίδης (1961)

H βαρυχειμωνιά σέρνει χιλιάδες κακά μαζί της, αλλά… “ουδέν κακόν αμιγές καλού”. Κοντά στα τόσα και τόσα δεινά που μας φορτώνει, έχει και μερικά καλά. Έχει και αυτή την ομορφιά της, ειδικά για μας τους κυνηγούς, που το χιόνι είναι συνυφασμένο με τον ερχομό διαλεχτών θηραμάτων.

-Και είναι πολλά τα θηράματα της εποχής: Περιστεροειδή- αγριοπερίστερα δηλαδή -φάσσες, φασσοπερίστερα, τσίχλες,  τα θηράματα του βάλτου και της λίμνης και το εκλεκτό ανάμεσα στα εκλεκτά, η μυστηριώδης κυρία των δρυμών, η μπεκάτσα. Και όλα αυτά εκτός από τα ενδημικά.

-Φυσικά η πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδος είναι το κατάλληλο ντύσιμο, που θα μας προστατεύει τόσο από τη βροχή, όσο και από το χιόνι και τον αέρα.

-Για τη βροχή και για το χιόνι, το πιο κατάλληλο είναι σήμερα το πλαστικό αδιάβροχο, που με τον ελάχιστο όγκο και βάρος του μπορεί να τοποθετηθεί στο σακίδιο και να είναι πάντοτε έτοιμο για χρήση. Το ίδιο αυτό αδιάβροχο θα μας προστατεύσει από τον αέρα. Αλλά δεν θα μας ζεστάνει.

-Το κρύο θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, αν προτιμήσουμε τα πλεκτά, τα μάλλινα βέβαια πλεκτά, και μάλιστα αν αντί να φορέσουμε ένα χοντρό πουλόβερ, φορέσουμε δύο ή τρία πιο λεπτά, που το συνολικό τους πάχος θα είναι έστω και μικρότερο από το συνολικό πάχος ενός χοντρού. Έτσι θα έχουμε πιο μεγάλη ζεστασιά.

-Ένα ακόμη προσόν που έχουνε τα πλεκτά έναντι όλων των άλλων ειδών, είναι το ότι μας επιτρέπουνε να κάνουμε άνετα οποιαδήποτε κίνηση.

-Καλό επίσης θα ‘ναι να έχουμε μαζί μας ένα ζεστό ρόφημα και κατά προτίμηση καφέ, που ξεκουράζει και κρατάει στον οργανισμό μας σε φόρμα. Σ’ ένα μικρό θερμός, μπορεί να διατηρηθεί ζεστός για ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και ακόμη πιο πολύ.

-Εκείνο όμως που θα πρέπει να αποφεύγουμε πάντοτε στο κυνήγι, και πολύ περισσότερο τώρα το χειμώνα, είναι το οινόπνευμα.

-Το “ποτηράκι” όχι μονάχα δεν ζεσταίνει, αλλά και δημιουργεί συνθήκες τέτοιες στον οργανισμό, που ευνοούν το κρυολόγημα. Κι αυτό, γιατί με τη διαστολή των αγγείων που γίνεται, το κρύο μπορεί πιο εύκολα να μας προσβάλλει.

-Φυσικά, αφού τελειώσει η κυνηγετική μας εξόρμηση και βρεθούμε σε ζεστό περιβάλλον, πιο εύκολα θα συνέλθουμε αν πιούμε λίγο οινόπνευμα. Ποτέ όμως όσο βρισκόμαστε στην ύπαιθρο.

-Καλό επίσης θα ‘ναι να χουμε και μια αλλαξιά εσώρουχα, ώστε αν τύχει να βραχούμε ή να ιδρώσουμε από το επίπονο περπάτημα, να έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα εσώρουχά μας.

-Ειδικότερα μάλιστα, κυριολεκτικά απαραίτητο, είναι ένα δεύτερο ζεύγος κάλτσες, που σαν φτάσουμε στο καταφύγιο, έστω στην ταβέρνα, θα μας ξεκουράσει και θα νιώσουμε πολύ πιο άνετα αν τις φορέσουμε, έστω και αν δεν έχουμε βραχεί.

-Γενικά δε, ο καθένας θα πρέπει να έχει υπόψη πως ένα γραμμάριο προφύλαξης, αξίζει πιο πολύ από ένα τόνο φάρμακα.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας