θεματα

Published on 23 Ιανουαρίου, 2019 | by Kynoclub

0

Σώστε την Γκιώνα και την Φωκίδα από την κακοποίηση των μεταλλείων! Ψήφισμα κατοίκων.

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Την αγωνία τους για την κακοποίηση της Γκιώνας και της Φωκίδας  από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες εκφράζουν με ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης  οι κάτοικοι της Καλοσκοπής. Το ψήφισμα που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη, τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές  και τον βουλευτή Φωκίδας ζητά την προστασία της Γκιώνας και την ακύρωση, με κάθε τρόπο, της Υπουργικής Απόφασης (Σταθάκης-Φάμελος) με την οποία εγκρίνεται η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση η μεταλλευτική δραστηριότητα καθίσταται κυρίαρχη έναντι οποιασδήποτε άλλης όπως π.χ η κτηνοτροφία, η γεωργία, ο αγροτουρισμός, το κυνήγι κ.λ.π.

Οι Καλοσκοπίτες ζητούν η μεταλλευτική δραστηριότητα να είναι  ισότιμη με τις υπόλοιπες υπαίθριες δραστηριότητες ώστε να μην συνεχιστεί η υφιστάμενη περιβαλλοντική κακοποίηση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του νομού Φωκίδος περιλαμβάνεται στις ΄΄Περιοχές Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας.»

Με τη διατύπωση αυτή χορηγείται το δικαίωμα στον μεταλλειοκτήτη για αποκλειστική μεταλλευτική εκμετάλλευση των παραχωρημένων εκτάσεων αποκλειόμενης της μέχρι σήμερα δυνατότητας να μπορούν να χωροθετηθούν και άλλες χρήσεις, όπως συμβαίνει στην πράξη σήμερα. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές της κακοποίησης και της λεηλασίας  που υφίσταται, επί δεκαετίες, το περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη μεταλλευτική δραστηριότητα. Μια κακοποίηση που ελάχιστα προσφέρει στην τοπική κοινωνία ενώ μαθηματικά οδηγεί σε ερημοποίηση και απρόοπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις…

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΛΟΣΚΟΠΙΤΩΝ 20-01-2019

Προς :

-Δήμαρχο και το Δημ. Συμβούλιο Δήμου Δελφών Φωκίδας
-Περιφερειάρχη και το Περ. Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας
-Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φωκίδας


-Βουλευτή Φωκίδας Κο Ηλία Κωστοπαναγιώτου
-Δημ. Παράταξη «Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών»
– Δημ. Παράταξη Δήμου Δελφών «Ενωτική Πορεία Ελπίδας και Προοπτικής»
– Δημ. Παράταξη Δήμου Δελφών «Πολίτες στο Προσκήνιο»
-Δημ. Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών»
– Δημ. Παράταξη Δήμου Δελφών «Απολλώνειο Φώς»

Η Ετήσια Γ.Σ. του Συνδέσμου Καλοσκοπής «Η Αγία Τριάδα», στις 20 Ιανουαρίου 2019, ψηφίζει ομόφωνα τα παρακάτω :

Απαιτούμε από όλους όσους απευθύνεται αυτό το ψήφισμα, να ακυρώσουν με κάθε τρόπο την απόφαση του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ υπ΄ αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/76104/1176 της 30-10-2018 και έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 299 ΑΑΠ/14-12-2018. Με την απόφαση αυτή εγκρίνεται η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα απαιτούμε να μην υπάρχει η διατύπωση στη σελίδα 3228 του ΦΕΚ που αναφέρει : «Γ. Εξορυκτική βιομηχανική δραστηριότητα Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ)
Οι στρατηγικές κατευθύνσεις για τη χωροθέτηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εξόρυξης είναι: Διασφάλιση των εκάστοτε κατοχυρωμένων θεσμικά μεταλλευτικών χώρων για αποκλειστική εκμετάλλευση (μεταλλειοκτησία), σύμφωνα με το Άρθρο 67 του ισχύοντος Μεταλλευτικού Κώδικα και τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, μέσω του χαρακτηρισμού τους ως αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης στον υποκείμενο χωρικό σχεδιασμό. Οι χώροι αυτοί αποτυπώνονται ενδεικτικά στους Χάρτες του παρόντος ως Περιοχές Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας.»

Με τη διατύπωση αυτή χορηγείται το δικαίωμα στο μεταλλειοκτήτη για αποκλειστική μεταλλευτική εκμετάλλευση των παραχωρημένων εκτάσεων αποκλειομένης της μέχρι σήμερα δυνατότητας να μπορούν να χωροθετηθούν και άλλες χρήσεις, όπως στην πράξη σήμερα συμβαίνει. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η σταδιακή ερήμωση και εξαφάνιση των πανέμορφων περιοχών μας.

Σας ενημερώνουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην από 26/10/2015 γνωμοδότησή του είχε ζητήσει «να μην είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα κυρίαρχη έναντι οποιασδήποτε άλλης. Οφείλει να είναι ισότιμη με τις άλλες». Η γνωμοδότηση αυτή είχε βασιστεί στην αντίστοιχη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών και οι οποίες αγνοήθηκαν παντελώς.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας