θεματα

Published on 12 Μαρτίου, 2019 | by Kynoclub

0

Στο ΄΄Επικρατείας΄΄ ο Δήμος Δελφών κατά της απελευθέρωσης της ΕΚΠ Παρνασσίδας!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκεται η συρρίκνωση και η απόδοση μεγάλου μέρους της στο ελεύθερο κυνήγι της ανενεργούς ΄΄ρεζέρβας΄΄ της Παρνασσίδας. Λίγους μήνες μετά την υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος για την απελευθέρωσης της εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για το μέλλον της ρεζέρβας.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση είχε διάρκεια μιας κυνηγετικής περιόδου (αυτής που έληξε) ώστε, σύμφωνα με το κ Φάμελλο, να εξαχθούν συμπεράσματα για το μέλλον.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κατόπιν πιέσεων, όσων τοπικών συμφερόντων αντιδρούν στην κατάργηση της ρεζέρβας,  υπήρξε ένα πισωγύρισμα από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αντί για οριστική απόδοση στο ελεύθερο κυνήγι, όπως αρχικά είχε γνωστοποιηθεί, η υπουργική απόφαση την περιόρισε στον ένα χρόνο. Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκήθηκαν, για να παραμείνει κλειστή η περιοχή στο κυνήγι, είναι η παρέμβαση στο αρχικό σχεδιασμό της συρρίκνωσης που προέβλεπε περιορισμό της ρεζέρβας στα 40.000 στερέματα. Έτσι προστέθηκαν  δυο ακόμα κυνηγετικοί τομείς (Α &Β) της ΄΄μεγάλης ΄΄ ρεζέρβας με αποτέλεσμα το τελικό μέγεθος της ΄΄μικρής΄΄ να φτάσει στα 52.165 στρέμματα. Οι περιοχές που προστέθηκαν ή σωστότερα δεν αφαιρέθηκαν από την εναπομείνασα έκταση βρίσκονται στον Αθανάσιο Διάκο και την Καστριώτισσα όπου τοπικοί επιχειρηματίες δεν ήθελαν τους κυνηγούς στα πόδια τους!

Ο Δήμος Δελφών αντιδρά στην απελευθέρωση

Κατά της υπουργικής απόφασης, που αποδίδει την Παρνασσίδα στο ελεύθερο κυνήγι, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Δελφών ζητώντας την ακύρωση της ενώ ζητά να παραμείνει η ρεζέρβα ως έχει και παράλληλα να πραγματοποιηθεί επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη για την λειτουργία της. Όσοι γνωρίζουν την χρόνια αδυναμία λειτουργίας της ρεζέρβας, από πλευράς Δασαρχείου, θεωρούν υποκριτική την παρέμβαση του Δήμου μια και δεν έλαβε καν υπ όψιν της την θέση των τοπικών κοινοτήτων που βρίσκονται μέσα στα όρια της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής. Των κοινοτήτων  Αποστολιάς, Καλοσκοπής, Οινοχωρίου, Καστελίων, Σκλήθρου, Καστριώτισσας, και  Μαυροληθαρίου που ειναι υπέρ της οριστικής κατάργησης της! Είναι προφανέστατος ο στόχος της Δημοτικής αρχής η οποία, υποκύπτοντας σε αντικυνηγετικές πιέσεις, δεν θέλει να σπάσει αυγά εν όψη δημοτικών εκλογών…. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι κυνηγετικές οργανώσεις και ιδιαίτερα η Δ ΚΟΣΕ φαίνεται ότι δεν πράττουν όσα θα έπρεπε και ειδικότερα μετά την προσφυγή του Δήμου Δελφών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην θέση τους οι ταμπέλες…

Ενδεικτικό της δικαιολογημένης ανησυχίας των κυνηγών της Φωκίδος και των επισκεπτών της είναι ότι οι πινακίδες που οριοθετούν την ρεζέρβα και παραμένουν στην θέση τους. Δεν υπήρξε καμία αφαίρεση, ούτε νέα οριοθέτηση στα σύνορα  της ΄΄μικρής΄΄ ρεζέρβας. Θεωρείται ότι το γεγονός πως οι πινακίδες έμειναν ανέγγιχτες δε ήταν καθόλου τυχαίο μια και η άρση απελευθέρωσης για ένα χρόνο ήταν καθαρά προσχηματική και ως στόχο είχε την προσωρινή και μόνο ικανοποίηση των τοπικών κυνηγών. Ήδη η αντικυνηγετική προπαγάνδα μιλά για δήθεν γενοκτονίες αγριόχοιρων (!) και λαγών που έγιναν στην περιοχή κατά την διάρκεια της μονοετούς απελευθέρωσης της. Είναι προφανέστατοι οι λόγοι αυτών των αυθαίρετων συμπερασμάτων όπως και ο στόχος που εξυπηρετούν…

Η αντιδήμαρχος κα Μαίρη Ανδρεοπούλου εξηγεί στον Νίκο Φωτακόπουλο τους λόγους που ο Δήμος Δελφών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας  ζητώντας να παραμείνει η ΕΚΠ ως έχει.

Ο κ Φάμελλος

Όσο για τον ίδιο τον κύριο Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος μέχρι τώρα φαίνεται ότι εισακούει τα λογικά αιτήματα της κυνηγετικής κοινότητος καλείται να πράξει άμεσα και έγκαιρα το αυτονόητο. Την οριστική απελευθέρωση των 245.000 στρεμμάτων της  ανενεργούς ΕΚΠ Παρνασσίδος και την απόδοση τους στο νόμιμο και ελεύθερο κυνήγι και κυρίως στους ΄΄ακρίτες΄΄ που επιμένουν να ζουν στην άγονη και μειονεκτική ορεινή Φωκίδα που παραμένει, λόγω των δυσκολιών της περιοχής, μια από τις πλέον πλέον αραιοκατοικημένες και μειονεκτικές περιοχές της χώρας….

δειτε: Ο κ Φάμελος εξηγεί γιατί είναι προσωρινή η ΄΄απελευθέρωση΄΄ Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας.

δειτε: Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος ζητά να ανοίξει το κυνήγι στην Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας