θεματα

Published on 22 Μαΐου, 2019 | by Kynoclub

0

Το σύνδρομο της φωτογραφίας και τα …νούμερα του κυνοφιλικού φαίνεσθε!

-Γλύφει όπου μπορεί να γλύψει και  όπου μπορεί να έχει όφελος ενώ δεν διστάζει να ρουφιανέψει και να κακολογήσει όποιον τον έχει πάρει χαμπάρι.

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Οι φυλές των …κυνοφίλων. Μέρος Α (ο ματαιόδοξος)

Μετά από κάποιες δεκαετίες δημοσιογραφικής ενασχόλησης  με την κυνοφιλία και άπειρα κλίκ στην φωτογραφική μου μηχανή (σε εκθέσεις και αγώνες) μπορώ να ξεχωρίσω από μακριά τα …νούμερα και τους ματαιόδοξους που επιζητούν την προσωπική επιβεβαίωση και την αναγνωρισιμότητα μέσα από τους σκύλους.

Ναι! Όσο και αν φαίνεται παράξενο είναι αρκετοί αυτοί που προσπαθούν να γίνουν ΄΄κάτι΄΄ σε τούτη την  ζωή και να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους ασχολούμενοι με την οργανωμένη κυνοφιλία…

Θα θυμούνται οι παλιότεροι την μεταλλαγμένη πολιτική ρήση ΄΄άν δεν ήταν η κυνοφιλία δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας΄΄.  

Και είναι απόλυτα σωστή αυτή η διαχρονική διαπίστωση. Πολλοί μπήκαν στην κυνοφιλία για το φαίνεσθε και όχι από αγνά κυνοφιλικά αισθήματα.

Τα τριάντα και πλέον χρόνια,  που ασχολούμαι με εκθέσεις και αγώνες, γνώρισα αρκετούς που στριμώχνονται και …σπρώχνουν τους άλλους για να βγουν μπροστά στο πλάνο. Ενδεικτικά θυμάμαι πριν μερικά χρόνια μια φωτογράφηση σε έκθεση του Ομίλου φυλής στην DIANA. Σε όλες τις φωτογραφίες ήταν πρώτη ..μούρη ο βοηθός στίβου, πάντα δίπλα στον κριτή και τον νικητή κάθε κατηγορίας. Όπως καταλαβαίνετε ΄΄’έκαψε΄΄ φωτογραφικά όλο το θέμα. Τότε αντί να δημοσιεύσουμε δέκα φωτογραφίες στο ΄΄Εθνος-Κυνηγι΄΄ περιοριστήκαμε στις δυο ώστε να περιορίσουμε την ασχήμια της επανάληψης.

Θυμάμαι κάποιον άλλο όψιμο  ΄΄βουνίσιο΄΄ κυνόφιλο που κάνει …καριέρα μέσα από το facebook όταν  με έβλεπε με φωτογραφική μηχανή πέρναγε από μπροστά μου για να μου πει ότι το Σέττερ που κρατεί στο λουρί είναι του Βράιλα, του Ραπακούλια ή του τάδε. Μου ΄΄πέταγε΄΄ ονόματα αναγνωρισμένων κυνοφίλων  για τους οποίους γνώριζε ότι έχω φιλική σχέση…

Φωτακόπουλε τράβα! Είναι του Αργύρη,  είναι του τάδε…

Τραβούσα και εγώ από αμηχανία. Η επόμενη ερώτηση του ήταν αυτοματοποιημένη: -Πότε θα την δημοσιεύσεις;

Ο ορισμός της ματαιοδοξίας

Τι είναι όμως ο ματαιόδοξος και η ματαιοδοξία; Να πως περιγράφεται στο διαδίκτυο:

-΄΄Ματαιοδοξία είναι η αναζήτηση της δόξας επί ζητημάτων τα οποία στερούνται πραγματικής σημασίας. Ματαιοδοξία είναι η αναζήτηση ανώφελων και άσκοπων πραγμάτων, η υπερηφάνεια για ασήμαντα πράγματα. Αντικείμενο της ματαιοδοξίας είναι το «Εγώ», το οποίο χρησιμοποιώντας τον αυτάρεσκο ναρκισσισμό και την υπερβολική εκτίμηση των ικανοτήτων του ατόμου από αυτό το ίδιο, αποβλέπει στη δημιουργία εντυπώσεων στο κοινωνικό περιβάλλον και, μέσω των εντυπώσεων αυτών, στη συνεχή ικανοποίηση του αισθήματος της αυταρέσκειας΄΄

-Μετά από αυτή την περιγραφή είμαι βέβαιος ότι σας έρχονται στο νου κάποια παραδείγματα ματαιόδοξων από τον περίγυρο σας…

Ζώντας μέσα από το facebook

Στο facebook οι ματαιόδοξοι της κυνοφιλίας βρήκαν τον παράδεισο τους. Ολημερίς ανεβάζουν φωτογραφίες φτιάχνοντας  την προσωπική τους ….αγιογραφία. Ξοδεύουν άπειρες ώρες αλιεύοντας ναρκισσιστικά like από ανάλογου πολιτιστικού επίπεδου διαδικτυακούς φίλους.

-Πως ξεχωρίζεις όλους αυτούς τους αυτοδοξαζόμενους; Πολύ εύκολα: Στις δέκα φωτογραφίες που θα ανεβάσουν, οι οκτώ, ή ακόμα και οι δέκα στις δέκα,  δείχνουν την φάτσα τους.

Σπάνια θα αναρτήσουν ένα άσχετο θέμα, ένα τοπίο, μια ζωγραφιά ή ένα σκύλο χωρίς την αφεντιά τους. Συνήθως οι αναρτήσεις συνοδεύονται από βαρύγδουπες δηλώσεις ή βαθυστόχαστες διαπιστώσεις για την ανωτερότητα του …βουνού, της τάδε γενεαλογικής γραμμής (τους) και κυρίως για τις προσωπικές θυσίες τους. Ε όσο νάναι είναι θυσία να κοιμάσαι τα βράδια στο Σχιστό ή να παριστάνεις τον φιλοσοφημένο …δάσκαλο και την τρέλα σου για την δήθεν αγνή κυνοφιλία.

Πως να τον ξεχωρίσεις

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα   αλλά ας συνοψίσουμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά του εγωκεντρικού και νάρκισσου κυνόφιλου:

-Δημοσιεύει συνεχώς φωτογραφίες με την φάτσα του…

-Συμμετέχει σε κάθε είδους κυνοφιλική εκδήλωση με προτίμηση στα ΄΄στημενα΄΄ όπου μπορεί να …θριαμβεύσει και να φωτογραφηθεί.

-Αυτοδοξάζεται συχνά πυκνά.

-Αναρτά φωτογραφίες από extreme καταστάσεις (βουνά, γυμναστήρια, γκρεμούς κ.λ.π)

-Τον διακρίνει ένας ξερολισμός που ξεπερνά τα στενά όρια της κυνοφιλίας.

-Συνήθως είναι φορτωμένος με ΄΄στολίδια΄΄ όπως κομποσκοίνια, χαϊμαλιά, λογότυπα, χρυσαφικά κ.λ..π και ενιοτε τοπαιζει …ροκάς.

-Νομίζει ότι είναι πιο …όμορφος επιδεικνύοντας  μπράτσα, γενειάδα, τατουάζ η φορώντας τραγιάσκα και …ευρωπαϊκό καπέλο ως ΄΄σήμα κατατεθέν΄΄.

-Δημοσιεύει συνεχώς φωτογραφίες του δίπλα σε διάσημους κυναγωγούς και παράγοντες.

-Είναι μέσα σε όλα, όπου υπάρχει κόσμος (Νεστάνη, Σχιστό, Φενεός κ.λ.π) και όπου του δίνεται η ευκαιρία για αυτοπροβολή και φωτογραφίες.

-Γλύφει όπου μπορεί να γλύψει και  όπου μπορεί να έχει όφελος ενώ δεν διστάζει να ρουφιανέψει και να κακολογήσει όποιον τον έχει πάρει χαμπάρι.

Μείνετε συντονισμένοι στο kynoclub.gr

Αυτά τα ολίγα για τους κυνόφιλους που έχουν σαν προτεραιότητα την  φωτογραφία και χρησιμοποιούν τους σκύλους για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους. Σε επόμενες αναρτήσεις θα ασχοληθούμε με άλλες κατηγορίες κυνόφιλων όπως είναι οι γλύφτες, οι επιδειξίες, οι ΄΄είδα φως και μπήκα΄΄, οι επαγγελματίες παράγοντες κ.λ.π. . Υπάρχει άλλωστε άφθονο υλικό, από γνωστούς κυνόφιλους. Λίγο υπομονή…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας