ελληνικος ιχνηλατης

Published on 24 Μαρτίου, 2020 | by Kynoclub

0

Ελληνικός Ιχνηλάτης! Κέρδος ή ζημία οι ΄΄αναγνωρίσεις΄΄;

κείμενο-φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Με τον όρο ΄΄Αναγνώριση΄΄ εννοούμε την διαδικασία εξέτασης του φαινοτύπου ενός σκύλου, και αναγνώρισης του, πώς ανήκει σε μια συγκεκριμένη φυλή.  Αν ο εξεταζόμενος σκύλος ανταποκρίνεται επαρκώς στο επίσημο πρότυπο της φυλής εγγράφεται στο Βιβλίο Εγγραφής Αναγνωρισμένων (ΒΕΑ1). Όταν δώσει κουτάβια αυτά θα εγγραφούν κατόπιν εξέτασης στο ΒΕΑ 2 και τα εγγόνια του κατόπιν εξέτασης στο ΒΕΑ 3,  εφ όσον ζευγαρώσουν με αντίστοιχης γενεαλογίας σκύλους. Τα κουτάβια των γεννητόρων που διαθέτουν ΒΕΑ3 εγγράφονται πλέον στο Βιβλίο Εγγραφής Καθαρόαιμων (ΒΕΚ) και θεωρούνται πλέον καθαρόαιμα σκυλιά.  Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πώς η αναγνώριση ενός σκύλου ως καθαρόαιμου δεν σημαίνει πως αυτός ο σκύλος δεν έχει ελαττώματα ή ακόμα και ελαττώματα αποκλεισμού. Η κατοχή γενεαλογικού πιστοποιητικού ΒΕΑ ή ΒΕΚ βεβαιώνει μόνο πως ο συγκεκριμένος σκύλος ανήκει σε μια συγκεκριμένη φυλή. Ελαττώματα έχουν όλοι οι σκύλοι ακόμα και οι πρωταθλητές.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει η διαδικασία ΄΄αναγνωρισης΄΄ για την εθνική μας κυνηγετική φυλή. Η συνέχιση και η επ΄ άπειρον διοργάνωση ΄΄αναγνωρίσεων΄΄ για μια φυλή όπως ο Ελληνικός Ιχνηλάτης που έχει διεθνώς αναγνωριστεί και κατοχυρωθεί διεθνώς πριν από έξι δεκαετίες (από το 1958) μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει ειδικά με τους όρους που γίνεται. Η ΄΄αναγνώριση΄΄ μπορεί να είναι χρήσιμη μόνο για ΄΄νέες΄΄ φυλές όπως π.χ ο Μολοσσός της Ηπείρου για τον οποίο  ψάχνουμε αντιπροσωπευτικά άτομα. Ομως για την φυλή του Ελληνικού Ιχνηλάτη (με χιλιάδες εγγεγραμμένους σκύλους) οι αναγνωρίσεις για ΒΕΑ 1 αναμφίβολα συνιστούν πισωγύρισμα. Τι μπορεί να προσφέρει άραγε στην εκτροφή ένας σκύλος αγνώστου προέλευσης; Ναι μεν φαινοτυπικά μπορεί να ανταποκρίνεται όμως δεν γνωρίζουμε τι γονίδια κουβαλάει, ποια είναι τα αδέλφια του ή οι γονείς του. Αντίθετα στους σκύλους με γνωστές τρεις γενιές, όπως είναι οι σκύλοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Βιβλίο Εγγραφής Καθαρόαιμων (ΒΕΚ), ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ΄΄αστοχίας΄΄ η μιγαδοποιημένης  προέλευσης.

΄΄Πλυντήριο΄΄ γενεαλογιών.

 Υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που επιβάλει να μπει ένα τέλος στις αναγνωρίσεις. Ο ΄΄μηδενισμός΄΄ των γνωστών γενεαλογιών και η απαξίωση της δουλειάς των εκτροφέων που έχουν διατηρήσει και βελτιώσει την φυλή επί δεκαετίες. Οι σημερινοί Ελληνικοί Ιχνηλάτες δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Σχεδόν όλοι προέρχονται από γνωστούς σκύλους και ας το αρνούνται κάποιοι για τους δικούς τους λόγους…

-Δυστυχώς, με την διαιώνιση των αναγνωρίσεων, ο  κάθε ένας που θέλει να εμφανίσει ΄΄δικιά του΄΄ γραμμή δεν δηλώνει τα κουτάβια του με τους πραγματικούς γονείς και γενεαλογίες αλλά προτιμά να τα ΄΄αναγνωρίζει΄΄ ως ΒΕΑ 1. Από την πλευρά του ο ΟΦΕΙ, άθελα του ίσως, ενθαρρύνει αυτή την λανθασμένη πρακτική με το μήνυμα που περνά για δήθεν αναγκαιότητα των ατελείωτων  αναγνωρίσεων πόρτα-πόρτα. Θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Να ενθαρρύνει την διατήρηση, την συνέχεια και την βελτίωση των γενεαλογικών γραμμών που είναι ήδη καταγεγραμμένες.

Άλλωστε μόνο ως φαντασίωση ή ως αστείο μπορεί να εκθλιφθεί ο ισχυρισμός ότι υπάρχει αφθονία καθαρόαιμων Ελληνικών Ιχνηλατών σε …μαντριά και σε χωριά που δήθεν  έχουν να προσφέρουν κάτι στο εκτροφικό οικοδόμημα της εθνικής μας φυλής. Άραγε από ποιους γεννήτορες έχουν προελθει αυτοί οι σκύλοι;

                                                   Η εμπειρία διδάσκει…

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τι γινόταν όταν ο ΚΟΕ συνέχιζε τις αναγνωρίσεις (για όλες τις φυλές) μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αναγνωρίσεων. Είχαμε φτάσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Πολλοί εκτροφείς δεν δήλωναν τα σκυλιά τους ΄΄σπρώχνοντας΄΄ τους νέους ιδιοκτήτες των κουταβιών σε αναγνωρίσεις. Έτσι χάνονταν οι γενεαλογίες και υποβαθμιζόταν η εκτροφή. Ευτυχώς αυτή η διαδικασία των αναγνωρίσεων, από τον ΚΟΕ, έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα ουδείς ενημερωμένος κυνόφιλος θα αγόραζε ένα κουτάβι, οποιασδήποτε φυλής, χωρίς pedigree με σκοπό να το πάει σε αναγνώριση.

Ας το δούμε λίγο διαφορετικά: 

-Θα αγοράζατε ένα Πόιντερ ή ένα Σέττερ αγνώστου γενεαλογίας; Μάλλον όχι! Ειδικά αν έχετε γνώση στοιχειωδών κυνολογικών και εκτροφικών κανόνων. Γιατί άραγε να συνεχίζουμε αυτή την, ας το επαναλάβουμε, λανθασμένη πρακτική των αναγνωρίσεων για τους Ελληνικούς Ιχνηλάτες; Το κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες όταν ψάχναμε να βρούμε αντιπροσωπευτικά σκυλιά. Σήμερα δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Αντίθετα προκαλούμε ζημιά… Μήπως ο Όμιλος Φίλων Ελληνικού ιχνηλάτη και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος πρέπει να δουν άμεσα το θέμα και να βάλουν ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα παύσης των αναγνωρίσεων;

Σημ.: Ο Νίκος Φωτακόπουλος είναι Διεθνής Κριτής Μορφολογίας και κριτής Εργασίας Ιχνηλατών και Ηπειρωτικών Σκύλων Φέρμας

δείτε: Μνήμες για τον ελληνικό ιχνηλάτη. Οι πρώτες αναγνωρίσεις πριν, σχεδόν, τριάντα χρόνια!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας