θεματα

Published on 5 Απριλίου, 2020 | by Kynoclub

0

Γιατί η Ουγγαρία είναι κυνηγετικός παράδεισος και όσα δεν κάνουμε εμείς…

κείμενο-φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Είχα την τύχη να κυνηγήσω σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες και να γνωρίσω τον τρόπο που διαχειρίζονται το θηραματικό τους  κεφάλαιο. Μια από αυτές τις χώρες ήταν η Ουγγαρία. Πραγματικός παράδεισος και ένα κυνηγετικό μοντέλο που θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι θηραματολόγοι και όλοι οι κυνηγοί. 

Στην Ουγγαρία λοιπόν τρία πράγματα μου έκαναν εντύπωση. 

Το πρώτο ήταν η κυνηγετική παιδεία και ο σεβασμός στο θήραμα από όλους τους πολίτες. Δίπλα και μέσα στα χωριά μπορείς να δεις να βόσκουν δεκάδες άγριοι φασιανοί στις άκρες των δρόμων ή κοντά σε αγροικίες και οι πολίτες να μην δίνουν σημασία. Σκάφτομαι τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν εμφανιζόταν ένας φασιανός στην άκρη του χωριού (μου). Θα βγαίναμε όλοι με τουφέκια , σφεντόνες, φτυάρια και δικράνια να αρπάξουμε τον …μεζέ.  Υποδειγματική λοιπόν η συμπεριφορά των Ούγγρων πολιτών προς τα θηράματα και πιστεύω μηδενική η κάθε είδους λαθροθηρία.

-Το δεύτερο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν οι πάμπολλες συστάδες από αθέριστα καλαμπόκια, στάρια κ.λ.π που έβλεπα στα κυνηγοτόπια. Μου έκαναν εντύπωση και έκανα υποθέσεις: ΄΄Θα ξέμεινε από καύσιμα η κομπίνα, θα τα χάλασε η βροχή΄΄ και άλλα τέτοια σχετικά. Μέχρι που έμαθα πως το 10% της σοδειάς το αφήνουν αθέριστο για να βρίσκουν τροφή και κάλυψη τα θηράματα. Μοιραία πάει το μυαλό μου στον Θεσσαλικό κάμπο που σε χιλιάδες στρέμματα μπορεί να μην υπάρχει ένα δέντρο για να ξαποστάσεις στην σκιά του και πουλί να κρυφτεί στα φυλλώματα του.

Το τρίτο που μου έκανε εντύπωση ήταν η διαχείριση  της κάρπωσης, Όχι με τον ελληνικό και αμφιλεγόμενο αλλά με έναν διαφορετικό  τρόπο που προφανέστατα είναι ποιο σωστός. Σε μια περιοχή γνωρίζουν από καταμετρήσεις πως υπάρχουν π.χ. 100 λαγοί. Όταν θα θηρευτούν οι 50 το κυνήγι στην συγκεκριμένη περιοχή σταματάει για το συγκεκριμένο θήραμα μέχρι την επομένη χρονιά. Το κεφάλαιο παραμένει κεφάλαιο και το προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού. Φυσικά το ίδιο ισχύει για όλα τα θηράματα λαγούς, αγριόχοιρους, ζαρκάδια, φασιανούς κ.λ.π.

Α! Να μην το ξεχάσω. Απαγορεύεται το κυνήγι των θηλυκών φασιανών! Επιτρέπεται μόνο των αρσενικών. Και για όσους δεν το γνωρίζουν να συμπληρώσω πως ο αρσενικός φασιανός είναι …κόκορας. Ζευγαρώνει με δέκα και πλέον θηλυκές. Δεν είναι οι  φασιανοί πέρδικες για να κάνουν ζευγάρια. Είναι κότες! Οι Ούγγροι λοιπόν με τα εκατομμύρια των φασιανών απαγορεύουν την θήρευση θηλυκών φασιανών. Εδώ στην Ελλάδα αντίθετα στους νομούς όπου επιτρέπεται το κυνήγι  των σχεδόν ανύπαρκτων φασιανών δεν υπάρχει διάκριση. Τουφεκάμε όποιον φασιανό (αν) βρούμε!

Ας προβληματιστούμε  λοιπόν τι από τα παραπάνω κάνουμε στην Ελλάδα για να έχουμε περισσότερα θηράματα…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας